„Je to satisfakce tříleté společné práce," pochvaloval si kouč Marek Sedlák, který před třemi lety tým přebíral na 11. místě divize D.

Vloni po podzimu byla Viktoria s 22 body devátá. „Je to nadstandard," vykládal před rokem Sedlák. „Říká se, že v nováčkovské sezoně je euforie, druhá sezona bývá náročnější. Toho jsem se chtěl vyvarovat. Zatím se nám to daří," culil se známý kouč – psycholog.

Progres jeho práce s mladým týmem kolem kapitána Marka Vavruši je znát. „Tabulka je ale strašně vyrovnaná. Kdyby byly rozdíly větší, asi ano, ale třetí liga je momentálně mimořádně vyrovnaná," varuje Sedlák.

Na první Uničov ztrácí pouze šest bodů, na předposledního regionálního rivala z Kroměříže získali Vavruša a spol. třináctibodový náskok. „Na jaře bude ještě zajímavé, co se v soutěži bude dít. Na jaře se může přihodit cokoliv," upozorňuje otrokovický kouč, který přitom celý podzim lepil sestavu kvůli dlouhodobým zraněním.

„A nebylo jich zrovna málo. Aspoň vím, že máme kádr univerzální. Hráči jsou schopni fungovat na vícero postech. Jak někdy na béčko nadávám, že tam musím poslat kluky, aby vůbec fungovalo. Tentokrát i kluci z béčka se stali součástí áčka. A ti, kteří nehráli ve třetí lize, měli možnost hrát. To je pozitivum," pochvaluje si Sedlák součinnost s rezervním týmem v I. B třídě.

Pár facek ovšem mladý tým dostal. „V autobuse se už řešil postup," zlobil se koncem srpna po výprasku 1:5 ve Vyškově trenér tehdy lídra soutěže. Začátkem října třeba Viktorka inkasovala sedmičku ve Velkém Meziříčí. „Budeme muset přitvrdit," sliboval po zápase. V týdnu pak proběhly pohovory s hráči. „Nemůžete hazardovat se jménem Otrokovic i svým vlastním," vtloukal svým svěřencům do hlavy.

Od té doby Viktoria v šesti zápasech inkasovala šest gólů, z toho čtyři ve Vyškově. Čtyřikrát udržela čisté konto. „Bylo poznat, že si to hráči uvědomili. Jednalo se o jedno utkání, ale my jsme výpadek neměli jen v jednom utkání. Ale už to nechci moc rozmazávat," usmíval se Sedlák.

Když ho slyšíte mluvit, nakazí vás. A co teprve, když promlouvá k hráčům. „Není snadné se po výprasku zvednout. Ale z mého pohledu je tým lidsky zdravý. To je pro mě největší spokojenost. Nikdo nechodí s nosem nahoru a nemyslí si, že v Otrokovicích je jen tak a nechce pro Viktorku pracovat. To je trenérská satisfakce. Klukům říkám, že fotbal je válka, kterou musíš vyhrát. Můžeš prohrát bitvu, i dvě, ale ve válce musíš být úspěšný. Zatím to funguje," říká profesí učitel na kroměřížském gymnáziu.

I kvůli jeho osobě na Viktorce v zimě hromadné odchody nečekejte. „Nemám informace, že by někdo chtěl odcházet. Musela by přijít super zajímavá nabídka někde ze zahraničí. Momentálně jsme nejlepší amatérský klub v regionu, byť si myslím, že zázemím a odměnami to tak není. Nicméně v týmu mají kluci vnitřní sílu a ani se jim nechce odcházet. Otrokovické působení je jim příjemné," myslí si Sedlák.

Naopak by rád tým posílil o středního záložníka. „Trošinku nás tam tlačí bota. Ale uvidí se. V podstatě je tam jen Ondra Šuranský. Řešil jsem to Ondrou Ponížilem, který se v létě vrátil z krajského přeboru. Ale nemáme typicky středního záložníka, tedy pracovitého organizátora hry. V našich finančních možnostech takového hráče neseženeme," tuší Sedlák, který je na Viktorce domluvený zatím do konce sezony. „Mám tady rozdělanou práci. Jsem spokojený, nemám žádný důvod odcházet jinam," vzkázal Sedlák.