„Stát se členem nejvyšší exekutivy fotbalového hnutí je velký osobní úspěch. Bez podpory pohodové rodiny, manželky a dcer by bylo složité všechny mé aktivity zvládat," přiznal 44letý funkcionář.

„Oslava teprve přijde na konci června, po skončení krajských soutěží. Chtěl bych pozvat na menší posezení všechny nejbližší, kdo mě v mé činnosti podporují," doplnil.

Kdy a proč jste se rozhodl kandidovat?

Asi 14 dní po březnové valné hromadě krajského svazu. Podnět pro podání kandidatury na člena ve Výkonném výboru FAČR – pozici zástupce za okresní a krajské fotbalové svazy Moravy přišel na základě rozhovorů s některými významnými funkcionáři z jiných krajů.

Jak moc jste byl překvapen zvolením?

Upřímně, překvapilo by mě, kdybych zvolený nebyl. Každá volební valná hromada ve fotbalovém hnutí se hned ze začátku zakládá na zmapování možností a podpory toho či onoho kandidáta. Před podáním mé kandidatury jsem poměrně důkladně osobním jednáním s předsedy KFS a OFS na Moravě zmapoval své možnosti. A protože se jevily dobře, tak jsem do toho šel. Konkurenční kandidáti zřejmě neoslovili delegáty tak jako já, takže neuspěli.

Co říkáte na výsledky voleb, zejména na úspěch Berbra?

Výsledky jsou pro fotbalové hnutí nadějné pro budoucnost. Zástupci za Moravu a profesionální fotbal jsou lidé, se kterými se znám již z dřívějška, jsou to lidé, kteří chtějí řešit fotbal. Tady se těším na spolupráci, je to pro mě nová výzva.

Zvolení Romana Berbra osobně považuji za velmi špatné. Člověk s jeho minulostí, který se otevřeně hlásí k působení ve strukturách bývalé Stb, nemá ve fotbale co dělat. Tady vůbec nemohu souhlasit s předsedou Peltou, že by se mu měla dát ještě jedna šance. Bude velmi zajímavé sledovat stálý tlak médií na jeho osobu, jak se zachová.

V budoucnu by všichni funkcionáři, kteří kandidují do VV OFS, KFS a FAČR, měli zřejmě před podáním kandidatury doložit bezúhonnost a v případě kandidatury do nejvyšších pater fotbalového hnutí doložit lustrační osvědčení a popřípadě podepsat nějaký morální kodex.

S jakými plány a cíli jdete do nového funkčního období?

Plánů, jak z této významné pozice prospět fotbalu, mám mnoho. Prezentaci cílů udělám společně s mými kolegy – zástupci za Moravu. Tady musí být náš společný výstup.

Z čeho by v souvislosti s vaší volbou mohl profitovat regionální fotbal?

Z pozice člena výkonného výboru za regionální fotbal bych chtěl, aby regionální fotbal profitoval v celé České republice. Ve VV FAČR jsou čtyři zástupci neprofesionálního fotbalu – po dvou za Čechy a Moravu, proto tady musíme najít společnou cestu, jak složku tohoto fotbalu dál posunout a vylepšit.

Jak náročné bude skloubit práci ve VV FAČR, předsedy KFS, respektive vašeho civilního povolání?

Veškeré tyto mé aktivity bude časově náročné skloubit, to vím, nicméně věřím, že to zvládnu a zcela jistě nebudu nic zanedbávat.

Neuvažoval jste tedy o rezignaci na pozici předsedy krajského svazu?

V žádném případě. Na poslední valné hromadě krajského fotbalu jsem dostal důvěru delegátů na další volební období do roku 2017 a mandát předsedy dodržím.