„Na zápas se mi nevzpomíná zrovna dobře. Dostali jsme spoustu branek, což se mi nikdy předtím nestalo. A co je ještě horší, byl jsem tady ve Zlíně poprvé kapitán. O to víc mě tehdy porážka bolela,“ pamatuje si i po několika měsících srbský zadák Zoran Gajić.

Nyní se situace otočila. Zatímco na podzim měli fotbalisté Fastavu nabitý program a v nohách pohárový duel s dánskou Kodaní, teď jsou na tom hůře Středočeši. Vždyť v úterý večer svěřenci trenéra Jozefa Webera v Edenu neúspěšně bojovali s pražskou Slavií o postupu do finále MOL Cupu, v sobotu se pak postaví nachystanému Zlínu.

„Bude pro nás menší výhoda. Soupeř má těžký zápas v nohách, navíc se Slavií vypadl, takže na tom může být psychicky hůře. Na druhé straně má Mladá Boleslav stále dost času se na nás připravit,“ říká Gajić.

Oba soupeři berou vzájemný duel naprosto vážně. Mladá Boleslav je sice v tabulce HET ligy devátá, ale před jedenáctým Zlínem, který rovněž patří do početné skupiny sestupem ohrožených mužstev, má pouze bod k dobru. A Ostrava, Jihlava nebo Slovácko se dál derou nahoru.

„Jak pro nás, tak i pro soupeře to bude velmi důležité utkání. Všichni víme, že se hodí každý bod. My ale jedeme do Mladé Boleslavi vyhrát. A je úplně jedno, kolik branek dáme,“ říká rodák z Bělehradu, který stejně jako zbytek zlínského týmu cítí, že v HET lize jde do tuhého a každá výhra nad podobně namočeným protivníkem má dvojnásobnou cenu.

Slovenský obránce Róbert Matejov patří na jaře k nejlepším fotbalistům Zlína.
Z alergika reprezentant. Trenér Petržela chválí beka Matejova

„Všichni si moc dobře uvědomujeme, že případná výhra nám může stačit k záchraně. Pak už se v klidu můžeme koncentrovat na semifinále poháru,“ říká Gajić.

Ševci na tom mohli být ještě lépe. V Jihlavě si ale nepohlídali hektický závěr a po brance Ikauniekse v nastaveném čase přišli o cennou výhru. I tak ale parta svérázného kouče Petržely cítí, že forma jde nahoru a dál zůstává pozitivní.

„Nálada je dobrá a pozitivní. Promítá se i do tréninků. Škoda že jsme neudrželi náskok v Jihlavě, mohla by být ještě lepší,“ ví Gajić.

Remíza s Vysočinou ho chvíli štvala, nyní už se sedmadvacetiletý srbský stoper zase dívá dopředu.

„Bohužel takový je někdy fotbal. Prostě občas góly padají i v závěru. Možná jsme výhrou v Jihlavě mohli už být zachránění,“ přemítá Gajić.

Ten věří, že se štěstí třeba už na stadionu v Mladé Boleslavi obrátí k ševcům čelem.

„Třeba teďka my vstřelíme branku v nastaveném čase a zvítězíme,“ doufá zlínský obránce.

Venkovní prostředí může Fastavu svědčit. Zatímco doma se účastník základní skupiny Evropské ligy se neuvěřitelně souží, na Slavii i v Jihlavě dokázal bodovat. Mladá Boleslav je na tom podobně. V Adidas aréně na jaře ještě nezvítězila.

„Na začátku sezony to bylo obráceně. Doma jsme hráli lépe než venku a hlavně bodovali. Teď se to otočilo. Snad to ještě chvíli vydrží,“ přeje si Gajić.

Pokud chtějí Zlínští stejně jako před rokem do finále MOL Cupu, musí vítězit i na Letné. Už příští středu totiž před vlastním publikem vyzvou rozjetý Jablonec. Vedení klubu si uvědomuje důležitost střetnutí a pro fanoušky snížilo vstupné na pouhých dvacet korun. Majitelé permanentek mají dokonce na semifinále poháru vstup zdarma.

„Je to dobrý krok. I když se hraje ve středu, věřím, že bude plno. Snad hezké slunečné počasí vydrží a lidi nás poženou za postupem,“ přeje si Gajić.

Zlínský stadion Letná. Ilustrační foto
Sportovní kluby se zbaví svahu. O letné budou jednat