„Bylo to nejnáročnější, co působím ve své funkci," potvrdil šéf Sportovně technické komise KFS Zlín Stanislav Travenec.

Na vině byla především stále se zhoršující ekonomická situace klubů a neutěšený stav hráčské základny. „Ta stárne a mladým se moc sportovat nechce," shodují se funkcionáři klubů působící v krajských soutěžích.

Zásadní bylo vyřešit, kdo si na podzim zahraje krajský přebor. Zde totiž vedle do divize postupujících Velkých Karlovic se rozhodly dát soutěži sbohem Spytihněv (přesun do III. třídy Zlín) a Kateřinice (přesun do I. B třídy).

„Protože z divize nikdo nesestoupil a z prvních míst přijal postup jen Vsetín, nabídli jsme možnost zahrát si přebor mimo pořadí dalším týmům do 4. místa. Na to však reflektovala jen Kelč," zamrzelo Travence.

Ten tak následně zrušil sestup poslední Chropyně a dál pokračoval v nabízení postupu níže postaveným celkům I. A třídy. „Nakonec až osmý Baťov projevil zájem zahrát si nejvyšší krajskou soutěž," dodal.

V dalších soutěžích již bylo hledání náhrad snazší, neboť právo postupu mimo pořadí využily hned další druhé celky v tabulce, kterým byla možnost postupu nabídnuta.

„Tyto změny postupů jsou stále neoficiální. Posvětit jej musí až na základě splnění podmínek, jako je dodání přihlášek a zaplacení poplatku za postup mimo pořadí (od 5 do 15 tisíc korun – pozn. red.), středeční STK a příští týden výkonný výbor," upozornil Travenec.

Toho ale ještě čeká další neoblíbené rozhodnutí, a to v případě přesunu jednoho týmu do na Zlínsku neoblíbené „valašské" skupiny A v I. A třídě. Protože se nedá očekávat dobrovolná změna, podle všeho rozhodne kritérium vzdálenosti, což by znamenalo přesun pro tým ze Slušovic.

„Nechceme předjímat, naše rozhodnutí včas oznámíme," dodal předseda STK KFS Zlín.

Změny v krajských soutěžích

KRAJSKÝ PŘEBOR

Opustily: Velké Karlovice (postup do divize), Spytihněv (dobrovolný přesun do III. třídy Zlín), Kateřinice (dobrovolný přesun do I. B třídy).

Postoupily: Vsetín (vítěz I. A, sk. A), Kelč (postup mimo pořadí ze 4. místa), SK Baťov (postup mimo pořadí z 8. místa)

I. A TŘÍDA

Opustily: Dolní Bečva, Ořechov (sestup)

Postoupily: Hrachovec, Jaroslavice, Strání (vítězové skupin I. B třídy), Val. Příkazy, Osvětimany (druhé celky I. B třídy)

I. B TŘÍDA

Opustily: Choryně, Březnice, Ostr. Lhota (sestup), Zlámanec (dobrovolný přesun do OFS Uh. Hradiště)

Postoupily: Dolní Bečva, Ořechov (sestup z I. A třídy), Kateřinice (dobrovolný přesun z KP), Prostřední Bečva, Tlumačov, Staré Město B, Morkovice B (vítězové okresů), Veselá (postup mimo pořadí ze 2. místa OFS Zlín místo Spytihněvi), Buchlovice (postup mimo pořadí ze 2. místa OFS Uh. Hradiště místo Zlámance)