Po hrůzném výkonu a těžkém výprasku ale jen nechápavě kroutil hlavou. Porážka 1:4 ho pořádně sebrala. „Mrzí mě, jak to dopadlo,“ hlesl pouze čtyřiašedesátiletý kouč Fastavu.

Petržela nedokázal další nepřesvědčivý výkon rozháraného mužstva pochopit. „I když to na hřišti zrovna tak nevypadalo, na utkání s Olomoucí jsme se speciálně připravovali celý týden. Bohužel naši hráči něco jiného dělají na tréninku a něco jiného předvádějí v utkání. Čím je to způsobené, to bychom mohli hádat,“ podivuje se Petržela.

Svérázný kouč se po posledním duelu na Spartě odhodlal k razantní změně. Zatímco minulý týden vyběhlo v základní sestavě Fastavu hned sedm zahraničních hráčů, proti Olomouci nechal od začátku hrát pouze slovenského krajního beka Matejova, srbského stopera Gajiće a nigerijského křídelníka Ekpaie. Ani tento tah ale protřelému kouči nevyšel. „Na druhé straně nesouhlasím s názorem, že by to někdo z hráčů odchodil. Výkon nebyl nejhorší. Bohužel jsme dostali čtyři góly, které zakryly všechny dobré věci,“ tvrdí Petržela.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) ve 27. kole nejvyšší soutěže nestačili na olomouckou Sigmu. Na snímku druhý gól Řezníčka.
Ševci dál zůstávají nad propastí. Rozjeté Olomouci podlehli vysoko 1:4

I kdy se ševci snažili a rozjetého soupeře z popředí tabulky místy i zmáčkli, celkově to bylo z domácí strany hodně slabé. Naopak Hanáci ukázali na Letné svoji aktuální sílu, moravskému rivalovi nedali čuchnout. I když ho nechali na začátku druhé půle Železníkem snížit, vzápětí potřetí udeřili a bylo hotovo. „Olomouc hrála velmi rychle, jednoduše. Nevodila míče, a co měla útok, z toho dala gól,“ říká zlínský kouč.

Petržela po sobotní blamáži přiznal, že jeho tým na Sigmu neměl herně ani kondičně. „Zázraky se nedějí. Olomouc vyhrála naprosto zaslouženě, byla lepším mužstvem,“ uznal domácí trenér, který se snažil výkon mužstva ve druhé půli pozvednout střídáním. „Tři nebo čtyři naši hráči nebyli zcela fit. Hráli jenom na padesát procent. Jeden z nich byl i Holzer. Ani Matejov ale při sprintech nemohl,“ říká Petržela.

Nejproduktivnějšího hráče mužstva ale střídal z jiného důvodu. „Ekpai se vznáší na mráčku, je někde mimo naše hřiště. Špatně reagoval na všechno,“ všímá si zlínský kormidelník.

V boji o ligovou záchranu cizincům evidentně příliš nedůvěřuje. Traoré byl pouze mezi náhradníky, Mehanović nebyl vůbec nominován k zápasu. „Zahraniční hráči by měl být dvakrát lepší než naši domácí,“ připomíná starou pravdu Páníkův nástupce.
Ani střídající Vukadinović, Beauguel nebo Džafić vyšší rychlostí či výkonnostní level do zlínské hry nepřidali.

Stanislav Dostál
Každý po očku kontroluje, jak tabulka vypadá, přiznává brankář Dostál

Kritika po sobotním střetnutí se nejen kvůli vlastnímu gólu však snesla i na odchovance Ondřeje Bača. Člen reprezentační jednadvacítky stejně jako zbytek zlínského týmu neodehrál dobrý zápas. „Nechápu, co se s ním děje,“ kroutí hlavou Petržela. „Dělá jednu chybu za druhou, po kterých inkasujeme góly,“ připomíná.

Náročný kouč ale mladého beka nechce dostat pod ještě větší tak. „Je talentovaný, na tréninku poctivě pracuje a chyby nedělá. Chci, aby hrál trošku jinak,“ říká Petržela.

Jediný, koho po víkendovém debaklu chválil, byl útočník Lukáš Železník. „Chtěl jsem ho dostat do hry, což se povedlo. Odehrál velmi slušné utkání, dal branku,“ oceňuje přínos zkušeného forvarda trenér Fastavu.

Jinak ve Zlíně nic na chválení není. Ševci i dvě kola před koncem sezony patří mezi sestupem ohrožené týmy. Před patnáctou Karvinou mají pouze tříbodový náskok, navíc v sobotu hrají derby na Slovácku a nepovedený ročník zakončí domácím duelem s Libercem. „Obavy nemám. Věřím, že to zvládneme,“ zůstává Petržela dál optimistou.

Bývalého kouče Sparty, Slavie nebo ruského Petrohradu ve složité situaci nezajímají ani výsledky ostatních namočených mužstev. „I tak jsou to pro mě nervy,“ dodává.

A pokud něco razantně nezmění, budou až do konce.