Ano, příběh loňského anglického šampiona rozproudil fotbalový život. Menší celky dostaly impulz a začaly snít o tom, že se jim podaří stejný kousek. Na vítěznou notu najel na začátku sezony i zlínský tým a média jej dokonce překřtila na Zlíncester.

Bylo to krásné, avšak ještě předčasné, byť řada rysů se nedá zapřít. Například drtivé protiútoky. Nicméně pozicí na čtvrtém místě po 16. kole ePojisteni.cz ligy ševci stále patří k největším překvapením.

„Těší nás to. Na klucích je vidět, jak nabrali sebevědomí a moc bych jim přál, aby úspěšně pokračovali. Ať dokážou získat pro zlínský fotbal nejlepší výsledek v české historii," burcuje asistent trenéra Bohumila Páníka. Jen pro pořádek – je jím sedmé místo v sezonách 2002/03 a 2003/04.

Samozřejmě, stoprocentně vyloučené není, že se Fastav ještě nevrátí na vedoucí pozici a téma Leicesteru nebude opět aktuální. V tuto chvíli však dle postavení v tabulce lze najít paralelu spíše s německým Hoffenheimem. Vyniká zde osoba teprve 29letého trenéra Juliana Nagelsmanna! Loni v těžké situaci zachránil klub a letos se s ním po 13. kole vyhřívá na čtvrtém místě.

Ještě větším šokem je v německé Bundeslize nováček z Lipska, který si to namašíroval přímo na vrchol. O sympatiích, jako měl Leicester, si však může nechat jen zdát. Fanoušci jej nemají rádi kvůli chybějící tradici.

Ve francouzské Ligue 1 pro změnu válí Nice, které po 16. kole vévodí tabulce před Monakem a Paris Saint-Germain. V loňském čtvrtém týmu soutěže restartuje svou kariéru útočník Mario Balotelli.

A velké překvapení se rodí také u našich severních sousedů, kde 3. místo po 18. kole okupuje Termalica BB Nieciecza. Loni 14. polský tým a předloni druholigový celek.