Pouze na tribuně se totiž objevili obránce Michal Malý a středopolař Pavel Elšík. Fotbalisté s prvoligovými zkušenostmi odnesli zužování zlínského kádru před novým ročníkem. Příliš do karet jim nenahrála ani skutečnost, že jim na konci června vypršely platné kontrakty a na jejich postech uspěli navrátilci či další testovaní hráči.

„U nás by místo momentálně neměli. Snažili jsme se proto oba hráče nabídnout i dalším druholigovým klubům, ale zatím bez úspěchu. Klub se jim však snaží pomoct sehnat nové angažmá a určité možnosti se v tuto chvíli rýsují ještě na Slovensku.," uvedl hlavní trenér ševců Aleš Křeček.

Malý přitom loni na podzim nechyběl v druholigovém áčku na hrací ploše ani minutu a také na jaře patřil k vytíženějším fotbalistům. „Je to nepříjemná situace, protože času už moc nezbývá. Přesto věřím, že se nějaké místo ve vyšší soutěže ještě najde. Kdyby ne, cesta zpět by byla složitá," přiznává zlínský stoper. Elšík až takovou zápasovou praxi sice neměl, přesto se i u něj počítalo s tím, že druholigové kluby projeví větší zájem. Momentálně je tak ve hře i nabídka z třetiligové Kroměříže.

A tak kromě Michala Šroma, jenž si zajistil angažmá v Opavě, může reálně uvažovat o setrvání v profesionální soutěži po vypršení smlouvy na Letné jen Lukáš Pazdera. Ofenzivní obránce se v sobotu uvedl na testech ve Znojmě v přípravném duelu proti béčku Slovácka brankou a asistencí. „Začátkem týdne se rozhodne, zda ve Znojmě zůstanu či nikoliv. Ve hře je ještě jedna nabídka ze zahraničí," prozradil Pazdera.

Do třetí ligy má naopak našlápnuto stoper Jakub Linek. Po jeho službách momentálně touží ambiciózní Zábřeh. Na rozdíl od předchozích případů má ale důrazný obránce na Letné smlouvu, a tak je věcí dalších jednání, zda li ji bude tým vedený trenérem Balcárkem schopný dodržet. V Zábřehu je mimo jiné také další zlínský fotbalista Martin Bačík, jehož hostování však stále není uzavřenou záležitostí.

Uzavřený je však se stoprocentní určitostí případ smolaře Zdeňka Konečníka. Kdysi velký talent zlínské kopané s nekompromisní levačkou doplatil na přetrvávající zdravotní problémy. Po jarním hostování v Kroměříži podstoupí další náročnou operaci kolene, čímž je jeho návrat do první či druhé ligy téměř vyloučen. „I z tohoto důvodu jsme rozvázali profesionální smlouvu," konstatoval výkonný ředitel zlínského klubu Leoš Gojš.

Podstatně lépe vypadá zdravotní stav u Róbera Matejova. Fotbalista, jenž uspěl na letní zkoušce ve Zlíně, se zranil ve čtvrtečním duelu proti Hulínu a nad jeho angažováním se vyskytl velký otazník. „Naštěstí lékařské vyšetření ukázalo, že zranění není tak vážné, jak se původně očekávalo. Jde pouze o výron v kotníku a sádra už je dole," těšilo kouče Křečka.

Pouze administrativní stránka pak brání ke stvrzení novým smluv u dalších posil Martina Hrušky ze Zlatých Moravců a Pavola Ruskovského z Michalovců. Podobnými případy jsou i Bronislav Červenka, Pavel Malcharek a Zdeněk Kroča, kteří se vrátili ze zahraničních angažmá, a ještě nemají v pořádku všechny dokumenty. „Příští týden do pohárového střetnutí ještě možná někteří z nich nezasáhnou, ale do ligy by měl být i tento problém vyřešený," doufá hlavní trenér ševců, který už žádné další příchody neplánuje. „Samozřejmě pokud se nikdo nezraní," dodává závěrem.