Režisér této proměny Martin Onda se vydal do Prahy studovat nejvyšší trenérskou licenci UEFA.

„Jsem klubu vděčný, že mi bylo umožněno divizi trénovat. Vždy jsem se snažil pracovat co nejlépe a důvěru ve mně vloženou vracet," tvrdí Onda, jehož na lavičce nakonec nahradí další respektovaná osobnost regionálního fotbalu Petr Zapletal, kouč reprezentačního výběru Zlínského kraje.

„Měli jsme v hledáčku víc trenérů, ale Petr Zapletal byl volbou číslo jedna, jelikož s ním máme zkušenosti," připomněl předseda Napajedel Pavel Ratiborský působení Zapletala na lavičce Fatry před sedmi lety.

„Když jsme se tenkrát rozcházeli, říkali jsme mu, že se jednou může vrátit. Jelikož měl ještě další možnosti, čekali jsme, jak se rozhodne. Těší nás, že zvolil naši nabídku," liboval si velký kauf Ratiborský, jenž mimo jiné oslovil i Ladislava Soviše, který například dřív úspěšně vedl Spytihněv. „Jednali jsme i s ním," potvrdil šéf klubu.

Podle nejrůznějších spekulací za koncem úspěšného trenéra Ondy v Napajedlech údajně stojí mimo jeho zájem studovat profilicenci také neshody s vedením. „To určitě ne," odmítl Ratiborský. „Co vím, tak spekulace byly jen ohledně mého dalšího působení," podivil se Onda.

Loňské druhé místo v divizi je za sto let existence napajedelského fotbalu jeho druhým největším úspěchem. „Jestli bylo maximem, si tvrdit netroufám. Někdy jsme mohli skončit výš, jindy zase nikoliv. Samozřejmě jsme se ale se všemi hráči snažili být co nejlepší. Nikdy se ale nepodaří úplně vše. Neexistuje totiž nic, co by nešlo udělat lépe," myslí si náročný fotbalový kouč.

Na mysli měl také uplynulé jaro, které Fatře vůbec nevyšlo. Nasbírala jen 18 bodů, z toho vyhrála pouze dvakrát a získala před vlastními fanoušky osm bodů. „Bylo to zapříčiněno absencí a zraněním klíčových hráčů. Bohužel v jarní části jsme ze třinácti utkání odehráli pouze jedno v úplně kompletním složení a snad pouze pět, kdy nám chyběli méně než tři hráči," litoval Martin Onda, který přes všechny trable splnil cíl skončit na bedně.

„Měli jsme nahráno a týmy těsně pod námi nebodovaly. Bylo to dáno tím, že ohrožené týmy posílily a braly body ostatním," vysvětluje Martin Onda.