Lívance se šlehačkou a jahodovou omáčkou

Budeme potřebovat (na 2 porce): 

Na lívance

  • 40 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 20 g cukru krupice
  • 35 ml mléka
  • 35 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • malá špetka soli

K servírování

  • 165 ml smetany ke šlehání
  • 200 g jahod
  • hrst malin
  • hrst lesního ovoce
  • moučkový cukr
Mini mazanec
Recept na mini mazance bez kynutí a s tvarohem: těsto je hotové za 10 minut

Postup:

1. Jahody omyjeme, očistíme od stopek. Pár si necháme na ozdobu, zbytek rozmixujeme společně s moučkovým cukrem do jemna.

2. Šlehačku vyšleháme s moučkovým cukrem do tuha.

3. Šlehačku i jahodovou omáčku dáme do lednice vychladit.

4. Bílek oddělíme od žloutku. a vyšleháme jej do tuhého sněhu.

5. Žloutek vyšleháme společně s cukrem do pěny.

6. Do pěny přidáme mouku a promícháme, vzniknou hrudky cukru s moukou.

7. Postupně přiléváme mléko a metličkou šleháme. Přiléváme pomalu, abychom rozmíchali všechny hrudky.

Sametové máslové palačinky
Sametové máslové palačinky: snadný recept na oblíbenou pochoutku

8. Následně zašleháme i mléko. Přidáme špetku soli a vanilkový extrakt.

9. Opatrně vmícháme sníh z bílku.

10. Na závěr vmícháme rozpuštěné máslo.

11. Lívance opékáme (na sucho, v těstě je máslo) na mírném plameni. Buď můžete používat lívanečník, nebo palačinkovou pánev

13. Pozvolna opečeme z obou stran.

14. Servírujeme lívance se šlehačkou, přidáme jahodovou omáčkou a dozdobíme ovocem.

David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci.
Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.