„Vstávej! Houká siréna, asi nekde hoří!“ uslyšel ve tři hodiny ráno hlas své maminky. Okamžitě se oblékl a letěl ke zbrojnici.

„Nastartovali jsme cisterny, a na nic nečekaje jsme vyrazili,“ vzpomíná dnešní starosta Sboru dobrovolných hasičů. Na kopci nad vesnicí prý již bylo vidět rudou záři.

Hořela hala tiskárny u Všetul, naproti známé výrobně cukrovinek. „Byla tam spousta papíru a kartonových rolí,“ popisuje Jaroslav Cholasta.

Z Rackové dorazilo na místo sedm dobrovolných hasičů. Profesionální hasiči už s požárem bojovali. „Na nás a dalších dobrovolnických sborech bylo především dovážet od hydrantu kyvadlově vodu,“ vysvětluje starosta rackovského sboru.

Přesto, že hala tiskárny vyhořela do základů, smysl rozsáhlého zásahu byl především v ochraně okolních objektů. „Měli jsme strach, aby nechytla blízká čokoládovna,“ říká Jaroslav Cholasta.

Do Rackové se dobrovolní vrátili okolo pondělní desáté hodiny dopoledne. Někteří z nich odejeli ještě v průběhu zásahu do zaměstnání.

„Já jsem měl tehdá volno. Do hospody jsem ale nešel, neměli totiž ještě otevřeno,“ poznamenává s úsměvem tehdejší velitel sboru Zdeněk Adamík.

Myšlenka založit hasičský sbor v Rackové vznikla v roce 1904, když v obci vypukl velký požár. Založen byl pak roku 1913. Dnes má bez jednoho sto členů, z toho 67 dospělých a 33 dětí. Podle starosty sboru Jaroslava Cholasty se tradice dobrovolných hasičů dědí v Rackové z otců na syny. Hasičskému sportu se v obci věnují především děti.

VÍCE HASIČSKÝCH PŘÍBĚHŮ NAJDETE NA: www.denik.cz/hasici