„Utkání se hodnotí lépe z hlediska výsledku. Byla to houpačka. Pro diváky to byl atraktivní zápas, pro nás to ale náročné. Hlavně že si to lidé užili,“ pochvaloval si kouč Zlína Robert Svoboda, jehož tým ze tří zápasů po reprezentační pauze vytěžil šest bodů.

Průběh bitvy? Jako na divokém západě. Berani už v 5. minutě prohrávali 0:2. Vedli 3:2 a 4:3, ztráceli 4:5, a poté už udrželi vedení navzdory olomouckému snížení na 7:6.

Poslední razítko patřilo v 59. minutě Kubišovi do opuštěné klece. „Pro oko diváka to musel být krásný zápas. Bylo tam všechno, co tam mělo být,“ lebedil si Pavel Kubiš, autor dvou gólů. „Začal jsem věřit až na konci,“ přiznal.

O další góly Zlína se postaral dvakrát Okál, Žižka otevřel skóre na 1:0, Dufek otáčel na průběžných 3:2 a Fryšara dal na 6:5 a následně Fořt na 7:5.

Zlín čtrnáctigólovou divočinu nezažil dlouhých čtrnáct let. Naposledy v pátek 10. října prohrál na ledě pražské Sparty 4:10. Jenže zatímco tehdy to byl pro žlutomodré v jinak památné sezoně jeden z nepovedených zápasů, tentokrát mohl slavit.

„Nehodnotí se mi to lehce, byl to vyrovnaný zápas, ale máme nula bodů. Nemáme prostě nic. Přitom na šest gólů bychom měli venku vyhrát,“ věděl trenér Olomouce Jan Tomajko.

„Rozhodla naše nedisciplinovanost, Zlín nás potrestal. Z výsledku a porážky bych nevinil jen brankáře, někdy podrží, jindy ne. Ale na ledě je dvacet hráčů,“ poznamenal trenér Olomouce.

Navzdory zlínské výhře však v kabině počítali zraněné. Ze zápasu brzy odstoupil útočník Herman, zápas nedohrál ani Okál.

„U Hermana je to jasné, má prasklou kost v zápěstí. Na nějakou dobu bude mimo. Okál nějak vydržel, i když závěr už nehrál, ale byl s námi na střídačce. Uvidíme, co z toho vyplyne. Místo nich využijeme hráče z první ligy v čele s Michalem Popelkou,“ dodal Svoboda.

Extraligoví hokejisté PSG Berani Zlín (ve žlutém) v posledním předvánočním zápase v rámci 29. kola doma v derby hostili Olomouc. Na snímku kapitán Tomáš Žižka.
Hrát na Vánoce? Jako táta od rodiny bych radši seděl u stromečku, přiznává Okál

PSG BERANI - OLOMOUC 8:6 (1:2, 3:2, 4:2)

Branky a nahrávky: 9. Žižka (Buchta), 23. Dufek (J. Ondráček, Honejsek), 25. Okál (Honejsek, Šlahař), 27. Okál (Kubiš, M. Novotný), 42. Kubiš (Honejsek), 49. Fryšara (Okál, Freibergs), 55. Fořt (Claireaux), 59. Kubiš – 4. Irgl (P. Musil, Dujsík), 5. Laš (Valenta, Skladaný), 26. J. Káňa (Olesz, Jaroměřský), 31. P. Musil (Nahodil), 41. Kolouch (Irgl), 58. Klimek. Rozhodčí: Horák, Šindel – Bryška, Špringl.

PSG Berani Zlín: Kašík (Čiliak) – M. Novotný, Nosek (A), Freibergs, Ferenc, Žižka (C), Buchta, Řezníček – Köhler, Fořt, Claireaux – Herman, Honejsek, Šlahař – Kubiš (A), Fryšara, Okál – Dufek, P. Sedláček, J. Ondráček.

HC Olomouc: Lukáš (27. Konrád) – Ondrušek (A), Jaroměřský, Švrček, Valenta, Vyrůbalík (C), Dujsík, Škůrek – Burian, Kolouch, Irgl – Klimek, Nahodil, P. Musil – Olesz, J. Káňa, Bambula – Laš, Handl, Skladaný.