Úřadující extraligový šampion a prostějovský odchovanec by rád zaujal roli jednoho z vůdců týmu s písmenem B na hrudi. „Taková role by se mi líbila," přiznává v rozhovoru pro Deník Honejsek, který poslední týdny tráví doma v Prostějově.

O víkendu skončil v Praze reprezentační kemp, ze kterého jste se ze zdravotních důvodů omluvil. Už je vám lépe?

Ano. Akorát jsem neměl ještě povolení od doktorů začít trénovat na sto procent. Na srazu bych byl zbytečně, jelikož bych nemohl odevzdat to nejlepší, co ve mně je. Proto bylo lepší, že jsem se omluvil.

Už jste se bavil s trenérem o své roli v týmu?

Přímo s trenérem zatím ne. Přímá řeč na to nedošla, ale když už jsme se bavili při podpisu smlouvy, vycítil jsem, že bych měl hrát v prvních dvou lajnách. To by se mi líblo a je to pro mě důležité. Nejsem tady od toho, abych hrál ve třetí lajně. Samozřejmě na to ale musím mít herně.

Jaký na vás vlastně kouč Jyrki Aho udělal dojem?

Je to neuvěřitelný trenér v tom, že dá na názor hráče a hodně dbá na rodinnou pohodu a týmovost. To se mi na něm hodně líbí. Navíc stále patří mezi mladší trenéry, jelikož je mu čtyřicet let, a přitom je stále ve výborné fyzické kondici. Dva roky zpátky vyhrál titul s Jyväskylä, takže je to úspěšný trenér. V Espoo vládne podobná atmosféra jako ve Zlíně.

Příprava v Espoo byla prý nejnáročnější, jakou jste zažil. Je to pravda?

Moc mi neprospěly oslavy. A také jsem přiletěl trochu později, jelikož byli v plném tréninku. Přijel jsem tam a naskočil jsem rovnou do přípravy. Ze začátku to bylo trochu náročnější. Samozřejmě mi to přišlo hodně těžké, ale postupně jsem se do toho dostal.

V čem se nejvíc lišila od zlínské, na kterou jste byl zvyklý?

Strašně moc běhají. Dokonce některé dávky s námi absolvovali i trenéři a vůbec všichni kolem týmu. Vždycky jsme tomu věnovali dvacet minut před tréninkem a dvacet minut po něm. Když si vezmete, že celkem čtyřicet minut běhu jsme strávili na rozcvičkách. Celý trénink trval tři hodiny. Bylo to něco jiného. Ve Zlíně jsme trénovali dvakrát denně, ráno a odpoledne, v Espoo jsme obě jednotky ze Zlína měli v jedné dávce.

Dělala se i cvičení, která jste dřív nezažil, nebo se náročnost týká spíš objemu?

Finové se hodně věnují odrazové síle. Oni takhle trénují už od juniorů. Mají už naučenou správnou techniku. Jsem rád, že se ji trochu můžu naučit. Už jsem si ji ale dostal pod kůži a později jsem to zvládal.

Jaké se vám dostalo přijetí od spoluhráčů?

Jsou fantastičtí. Celkově Finové jsou velmi příjemní lidé. Jsou tolerantní, ale samozřejmě zároveň po hráčích chtějí to nejlepší. Ale také jim to nejlepší mohou nabídnout. Jsem zatím mile překvapen.

Už jste si našel bydlení?

Ano, zařídili mi ho hned, jak jsem přijel. Mám byt se saunou. Z toho jsem byl trochu překvapený. Myslel jsem si, že jsem dostal něco navíc, ale saunu tam má opravdu každý.

Využíváte ji?

Nebyl jsem tam ani jednou. Do provozu ji dám asi až v sezoně, až bude větší zima.

Jak reagovali na zvrat v situaci Petra Zámorského, který se místo v Espoo domluvil na smlouvě s New York Rangers?

Oni mu přímo řekli, že doufají, že se do Espoo nevrátí. Reagovali nejlépe, jak mohli.

Vy jste byl překvapený, že váš kamarád míří do jednoho z nejslavnějších klubů na světě?

Samozřejmě Zámek (Zámorský) mi předem nic neřekne, všechno si nechává pro sebe. Až když na něco přijdu já, hned mu píšu. Když jsem tu zprávu uviděl, překvapený jsem byl. Když si to ale dáte do širších souvislostí, dalo se to čekat. Přece jen Zámek byl nejlepším obráncem extraligy, zahrál si i na mistrovství světa, takže se dalo předpokládat, že se někdo takový ozve.

Nedodává vám jeho příběh další chuť do práce?

Samozřejmě. Ale nechci si dávat nějaké velké cíle, protože chci pracovat stejně jako doteď. Chci se soustředit na hokej ze dne na den, týden od týdne. Abych se chytil v klubu, třeba začal víc reprezentovat. A pak se uvidí. NHL je ještě daleko, nemá smysl ji nyní řešit.

Jak jste strávil přestávku?

V posledních týdnech jsem se připravoval, protože jsem měl předtím nějakou pauzu. Ve Finsku to mají nastavené tak, že po šesti týdnech přípravy s týmem mají šest týdnů pauzu, ale každý se připravuje individuálně.

Kdy odlétáte?

Ještě nemám letenku, ale kolem 15. srpna.