„David to neměl vůbec lehké, ale ukázal svou bojovností, že na to má a teď je jeden s tahounů ve Zlíně. Pro mě určitě dobrý vzor,“ přiznává 22letý Matouš Kratochvíl, který se jako jeden z šestice hráčů na zkoušce v bezvýznamných zápasech play-out snaží zaujmout trenéry Roberta Svobodu s Martinem Hamrlíkem.

„Nic nepodceňuji a jdu do všeho naplno. Trenéři mi řekli, ať si to užiju a ukážu, co ve mně je. Beru to jako šanci ukázat jim, sobě i všem ostatním, že na to mám. Motivace mi určitě nechybí,“ přiznává Kratochvíl, který v 55 zápasech první ligy nasbíral deset kanadských bodů za šest gólů a čtyři asistence.

Ve žlutomodrém dresu Zlína zatím nastoupil ke třem zápasům, ve kterých nebodoval.

„V první lize se víc bruslí a přijde mi, že se hraje i víc do těla. V extralize zase víc lítá puk na hole. Je to hokejovější,“ srovnal Kratochvíl, který do Zlína z Přerova dojíždí.

„Je to kousek, najedete na dálnici a za třicet minut jste v Přerově. Pokud přijedeme pozdě ze zápasu a na druhý den je ráno trénink, většinou přespím na hotelu,“ vysvětluje svůj denní režim.

Na zápasy ve Zlíně pak má v hledišti podporu v podobě rodičů, bratra Šimona, který také hraje za Přerov, přítelkyně i kamarádů.

„Ti mi udělali hned první zápas transparent. Rodiče hokejem žijí, stejně jako já. Vždycky mě podporovali, když nemohli přijet, tak to sledovali na internetu,“ pochvaluje si Kratochvíl, který ve Zlíně dostal dres s číslem 77, v Přerově jej zase znají s numerem 96.

„Od malička jsem nosil číslo 9, hrával s ním i taťka, ale jak jsem přišel do přerovského áčka, už bylo obsazené. Od té doby si vybírám jiná čísla. Je mi jedno, jaké mám. Hraji především za své jméno,“ vysvětloval Kratochvíl, který se vyučil automechanikem.

„Taťka má doma firmu, takže když mám čas, pomáhám mu v dílně,“ prozradil Kratochvíl, jehož celá rodina má velmi blízko i k motoristickému sportu.

„Mám rád veškeré sporty, kde jsou buď dvě, nebo čtyři kola a silný motor. Rád jezdím na motorkách i v závodních autech. Ale na motorce na tréninky nejezdím. Občas o volném víkendu se svezu rekreačně, a když si chci zazávodit, jedu do Brna na okruh,“ přiznal s úsměvem Kratochvíl.

Zatímco dnes už jezdí do Zlína především za hokejem, v minulosti vyrážel do Baťova města především v létě na Barumku.

„Protože taťka dřív jezdil rallye jako spolujezdec. Poté si postavil své vlastní závodní auto a přešel na závody do vrchu. Naše rodina má k tomu blízko,“ dodal Kratochvíl.