„Chci porazit Larryho v tenise. A také se těším, až mě konečně Radim Tesařík naučí kraul, co mně pořád slibuje. To jsou mé hlavní úkoly," pronesl se smíchem útočník Jaroslav Balaštík.

„Akorát nevím, který cíl je reálnější," usmíval se hokejový kanonýr.

„Už i Radim Tesařík se těšil, jak mě porazí, ale prohrál třikrát po sobě. Přitom to měl být nejlepší tenista v Evropě. Navíc Jarda Balaštík ani nedosahuje Tesilového levelu. Měl by se spíš soustředit na jiné sporty," vrací úder tenisová legenda zlínských hokejistů Martin Hamrlík.

Právě on i ve svých čerstvých 39 letech nemá stále mezi svými spoluhráči konkurenci a moc dobře si svoji pozici uvědomuje. „Na konci přípravy bych měl dostat permanentku za vítězství v letním tenisovém turnaji. Ale vím, že se ani žádný pořádat nebude. Kluci, co to neumí, hrají pánvičkovou ligu a pak je ten zbytek, co se mě snaží porazit. Ale to už trvá několik let. Jiná cesta totiž není," usmívá se Martin Hamrlík.

Přece jen by ale mohl najít soupeře v Oldřichu Kotvanovi, robustním slovenském zadákovi, jenž jede do Turecka vůbec poprvé. „Tenis jsem kdysi hrával profesionálně. Už se na něj těším," podotkl Kotvan. A také na možnost vyzvat právě Hamrlíka. „Přijde na to řada. Kluci sice tvrdí, že je dobrý, ale věřím si na něj," troufal si Kotvan.

V Turecku však berany nečekají jen tenisové partie, ale také pořádná dřina a také pláže, moře a žhavé sluneční paprsky. „Beru jednu tubu. Ale málo to nebude. Jak říká Pavel Kubiš, základ je se nemazat a chytnout barvu. A on tomu rozumí, tak se tím budu řídit," rýpl si s úsměvem Balaštík do spoluhráče, jenž se právě v Turecku několikrát spálil. „Už jsme letos byli s rodinou v Dubaji, takže základ mám," pochvaloval si i lehce ožehnutý Martin Hamrlík.

Horší zkušenosti se sluncem má i Oldrich Kotvan. „Mám na něj alergii, proto jsem si koupil speciální krém. Mám ho dostatek, ale problém by snad sluníčko dělat nemělo. Mám i tablety, které ji případně utlumí," Kotvan.

Dalším členem posádky, jehož čeká v Turecku ostrá premiéra, je i obránce Dalibor Řezníček. Toho vloni nepustily na soustředění studijní povinnosti. „Minulý rok jsem maturoval, ale naštěstí jsem to zvládl a vyplatilo se mi to. Škola dostala přednost, ani jsem nad tím nepřemýšlel a nemrzelo mě to," tvrdil včera Řezníček. „Už ale přibližně vím, co mě čeká. Ptal jsem se kluků, ale je lepší si to prožít na vlastní kůži. Těším se hlavně na tenis, protože mě baví. A taky na moře," vyhlíží Řezníček.

„Ani já jsem v Turecku ještě nebyl. Nejedeme tam odpočívat, ale trénovat," tvrdí asistent trenéra Vlacha Juraj Jurík.

I on si však musel část nákladů uhradit z vlastní kapsy. „Je to stejný model jako vloni. Všichni hráči, trenéři i vedení si polovinu zaplatili sami," potvrdil jednatel Patrik Kamas, který také s výpravou odcestoval.

„Nevadí to. I v minulých letech to tak bylo. Bereme to, jsme rádi, že část zaplatí klub," mávl rukou Balaštík. „Už se těším. Je to vždycky fajn týden. Samozřejmě se trénuje od rána, ale je to v hezkém prostředí u moře. Navíc společně s kluky," libuje si střelec beranů.

info v kostce

Odjezd: Od Zimního stadionu Luďka Čajky včera nabral autobus směr Vídeň v 10 hodin. Odlet byl naplánován na 15.10 a přílet do Antalyi 18.45 místního ča­su.

Návrat z Turecka: ve středu 30. května 12.20 z Antalye, ve Vídni budou v 14.10. Do Zlína se výprava vrátí kolem 18. hodiny.

Program: ráno rozcvička, snídaně, poté dopolední tréninková fáze, oběd a odpolední tréninková fáze.

Zázemí: čtyřhvězdičkový hotel Resort Riu Kaya Club Hotel v tureckém Beleku. K dispozici mají osm tenisových kurtů, dále dvě fotbalová hřiště, bazén a hřiště na plážový volejbal.