Ovšem v loňské sezoně dotáhl právě pod vedením dnes již zlínského trenéra Antonína Stavjani svůj mateřský klub třiceti trefami (a celkem 51 body) v základní části a dalšími devíti (14 body) v play-off až do finále extraligy. Je držitelem prestižní ceny Zlatá korčula pro nejužitečnějšího hráče play-off slovenské Tipsport ligy v loňské sezoně.

„Samo se vrátil před loňskou sezonou z juniorských soutěží v zámoří a skvěle odehrál premiérovou sezonu mezi seniory. Měl sice pomalejší rozjezd, ale začátkem listopadu se rozstřílel, sázel jeden gól za druhým a pravidelně bodoval. Dostal velký prostor na ledě a skvěle mu vyšel závěr sezony v play off. Měl velkou zásluhu, že Nitra došla až do finále,“ připomněl hlavní trenér a sportovní manažer PSG Berani Zlín Antonín Stavjaňa.

Právě šéf zlínské střídačky dal před lety v pouhých šestnácti letech poprvé šanci v seniorském hokeji.

Antonín Stavjaňa
Kouč Stavjaňa má důvěru vedení Zlína. Zatím...

„Než odešel do Ameriky, trénoval s námi a poprvé naskočil mezi muže. Slibujeme si od jeho příchodu, že bude dávat góly a zvedne se produktivita týmu,“ počítá Stavjaňa s výrazným příspěvkem od svého staronového svěřence.

Samuel Buček se narodil 19. prosince 1998 ve slovenské Nitře. Žákovská a mládežnická léta prožil v rodném městě pod Zoborem, kde jako šestnáctiletý naskočil na podzim 2015 do seniorského hokeje.

Následoval odchod do zahraničí, kde působil v zámořských juniorských soutěžích QMJHL a USHL, nejdříve v týmu USHK Chicago Steel, další sezonu strávil v Shawinigan Cataractes a poté se vrátil zpět do Chicaga.

Před loňskou sezonou se vrátil do rodné Nitry, kde patřil k oporám týmu, měl velkou zásluhu na zisku stříbrných medailí. Stal se jako nejmladší hráč držitelem Zlaté korčule pro nejužitečnějšího hráče play off Tipsport ligy.

Loni odehrál celkem 71 zápasů, ve kterých si připsal 65 kanadských bodů za 39 gólů a 26 asistencí! Od loňského ročníku je v kontaktu s týmem NHL Detroit Red Wings, který mu doporučil angažmá v nejvyšší soutěži ve Finsku. Letošní sezonu zahájil právě na severu Evropy v týmu Kouvolan Edustuskiekko, kde odehrál pět zápasů.

Urostlý hokejista s fyzickými parametry (190 cm, 87 kg) prošel všemi reprezentačními mládežnickými týmy Slovenska, na šampionátu „dvacítek“ v roce 2018 byl v týmu trenéra Ernesta Bokroše nejproduktivnějším Slovákem.

Na svém kontě má i 6 zápasů v seniorské reprezentaci. Premiérový gól v národním týmu dal loni v prosinci na Švýcarském poháru při výhře nad Rakouskem.

Na zkoušce v hokejovém PSG Berani Zlín se ve středu objevil francouzský útočník Valentin Claireaux.
První Francouz ve Zlíně. Bude se mi tady líbit, tuší Claireaux