Domácí totiž během poslední třetiny dokázali výsledek otočit. Stav série tak snížili Ostravané na 1:2 a již dnes od 18.15 mohou dokonce vyrovnat.

VÍTKOVICE – PSG ZLÍN 4:3 (0:1, 0:2, 4:0)

Stav série: 1:2

Když zlínský útočník Ondřej Veselý v závěru druhé třetiny pečetil svůj druhý hattrick v kariéře, vypadalo to na veselou noc zlínských fanoušků v legendární ostravské Stodolní ulici. Místo veselení ale zapíjeli maximálně žal. Ve třetí třetině místo tvrdé práce totiž Vítkovicím dovolili, co se v play off nevyplácí.

Nejprve polil živou vodou Ruman, který ve 42. minutě z poza branky a zasunul kotouč za Sedláčka – 1:3. Vítkovice přidaly a vytvořily si místy obrovský tlak, který využil Húževka a snížil. A šok pro všechny příznivce Zlína připravil v Huna, který zužitkoval Svačinovu příhru před prázdnou klec Sedláčka – 3:3. Čajánek vychýlil v poslední chvíli Sedláčkovu klec a pakoval se na trestnou lavici. Následoval jej i za hákování Urbanec. A Ruman ve dvojnásobné početní výhodně dokonal obrat – 4:3. Vítkovice v tu chvíli polila vlna euforie…

Přitom Ostravanům, kteří již nastoupili s uzdravenými Káňou a Ujčíkem, vyšel i nástup do zápasu, když hned v první minutě rozezvučel horní tyč Burger a šanci Húževky zlikvidoval Sedláček. Poprvé hosté vystrčili růžky ve 4. minutě, kdy předvedl skvělou individuální dovednost Honejsek. Zlínští udeřili ve 12. minutě. Střela Okála si ještě nenašla cestu do branky, ale další pokus Veselého po Čajánkově vyhraném buly prošel mezi betony Šindeláře – 0:1. Hostům narostla křídla, naopak soupeř se utápěl v nepřesnostech.

Vítr z plachet vzali berani domácím hned po přestávce. Vlastní nedisciplinovaností totiž nabídli hostům 74 vteřin dlouhou přesilovku 5 na 3, kterou po sérii dorážek využil Ondřej Veselý! S Ostravou mohlo být amen vzápětí, ale Leška v pokračující početní výhodě trefil tyč. Vítkovice poté přidaly, Káňou, Slobodou a Hunou si vypracovali slibné šance ke skórování, ale brankář Sedláček čaroval. Zkompletovat svůj druhý hattrick v kariéře se Veselému podařil ve vlastním oslabení, kdy využil přečíslení dva na jednoho – 0:3.

Branky a nahrávky: 42. Roman (Svačina, Voráček), 49. Húževka (Burger, Ujčík), 52. Huna (Svačina, Roman), 58. Roman (Svačina, Sloboda) – 12. Veselý (Čajánek), 22. Veselý (Honejsek, Čajánek), 40. Veselý (Čajánek). Rozhodčí: Šindler, Minář – Bryška, Tošenovjan. Vyloučení: 6:10. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8166.

Vítkovice: Šindelář – Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Malík, Kudělka – Ujčík, Burger, J. Káňa – Huna, Roman, Svačina – Strapáč, R. Hruška, Húževka – Bartánus, Kolouch, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil.

PSG Zlín: Sedláček – Hamrlík, Linhart, Řezníček, Urbanec, Tesařík, Horák – Balaštík, Leška, Čech – Honejsek, Čajánek, Veselý – Kubiš, Holík, Köhler – Okál, Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.

Už jsme neměli co ztratit, přiznal Roman

Ostrava – Měl lví podíl na velkém vítkovickém obratu třetího čtvrtfinálového duelu se Zlínem, který znamenal po výhře 4:3 snížení série na 1:2. Ondřej Roman, centr nejúdernějšího útoku Ostravanů, pravidelně zásobuje své parťáky z lajny parádními gólovými pasy. Tentokrát si vyměnil roli s Vladimírem Svačinou, který si připsal tři asistence. Roman přispěchal se dvěmi přesnými zásahy a jednou přihrávkou k tomu.

Po druhé třetině jste prohrávali už 0:3. Kde se ve vás vzala síla utkání obrátit?
Vypadá to, že začneme hrát, až nám vážně teče do bot. Před třetí třetinou jsme si říkali, že nemáme co ztratit. Vrhli jsme všechno do útoku. Naštěstí jsme dali rychlý první gól, který nám pomohl. Oni pak už víceméně jen odhazovali puky. Chodili jsme do nich pořád dokola, díky tomu to ještě dobře dopadlo.

Do poslední dvacetiminutovky jste nastoupili jako vyměnění. Co se stalo?
Ujča (Ujčík) si vzal slovo a udělal v kabině bouřku, která nám pomohla. Nakoplo nás to. Nebylo to ale nic ve zlém, neslo se to v pozitivním duchu.
V poslední minutě druhé třetiny jste byl na ledě u třetího zlínského gólu, který jste dostali ve vlastní přesilovce. Tam jste museli být hodně dole…
Byl jsem hodně naštvaný a frustrovaný. Zlín v oslabení velmi dobře bránil, nedávali nám prostor a my se vlastně pořádně nedostali do útočného pásma. Do třetí třetiny jsme si řekli, že do toho půjdeme na sto padesát procent. Začali jsme hrát riskantnější akce, tlačili se dopředu ve více lidech. A tahle změna nám pomohla.

Rukou jste taky urychlovali střídání, chtěli jste zůstat v tom skvělém tempu?
Abych vyjádřil stav, nenapadá mě české slovo. Ale v Americe se tomu říká momentum. Chodili jsme do nich prostě zas a znova, tlačili se před branku. Zvyšovalo nám to sebevědomí, oni na to navíc za celou třetí třetinu nenašli protizbraň.

Začnete takhle ofenzivně i čtvrtý domácí zápas?
Jsem zastánce útočnějšího hokeje. Doufám, že do toho půjdeme znovu takto ofenzivně. Zlín hraje v celé sérii na brejky. Když se nad tím zamyslím, góly nám dávali z protiútoků dva na jednoho, nebo dva na nikoho. Pokud do nich půjdeme, budeme je agresivně napadat – hlavně jejich starší obránce – série by se mohla postupně otočit v náš prospěch.

Většinu sezony připravujete góly pro ostatní, teď jste se rozhodl, že je budete střílet?
Jsem rád za každý gól. Od jejich střílení jsou tam ale jiní. Dneska to padlo na mě a jsem za to rád. Je ale třeba říct, že mi to spoluhráči výborně přichystali.

Do sestavy se vrátil Viktor Ujčík a taky Rudolf Huna. To byla jistě dobrá zpráva…
Oba jsou to zkušení hráči. Viktor to umí nabudit, zvednout nás. A to jak na ledě, střídačce, tak i kabině. Hunič je zase rozený střelec, kanonýr. Jsme rádi, že jsou zpět.