Situace Beranů před pátečním 46. kolem Tipsport extraligy vůbec nevypadá příznivě. S pouhými 25 body uzavírají tabulku nejvyšší soutěže, 16 kol před koncem základní části na předposlední místo (Kladno) zaručující baráž ztrácí 14 bodů. „Je to už opravdu hodně, bude to velmi náročné. I když je ve hře stále dost bodů (48), tak Zlín by musel nastartovat obrovskou sérii a Kladno zároveň mít negativní výsledky,“ posuzuje možnosti 62letý rodák z Karviné.

Ještě na začátku ledna to přitom vypadalo optimisticky. Svěřenci hlavního trenéra Luboše Jenáčka 4. ledna zvládli důležitý zápas v Chomutově, kde si s Kladnem poradili 3:1. Od té doby ovšem nebodovali, zatímco Rytíři třikrát zvítězili a celkově urvali 11 bodů. „Takhle na dálku nedokážu vyhodnotit, co se pak přihodilo. Člověk musí být v dění, vidět situaci zblízka. Jde opravdu těžko říct, čím to je,“ krčí rameny.

Fanoušci zlínských Beranů během listopadu vyjádřili protest pro vedení klubu.
Fanoušci Beranů se bouří: plánují pochod, žádají rezignaci vedení klubu

Ubojovat baráž teď pro ševce bude náročné. „Hráči určitě dělají maximum, snaha vám ovšem už dnes nestačí, musíte mít kvalitu,“ míní a poukazuje na příklad ze své doby. „Když si vzpomenu na zlaté časy, tak jsme měli hráče jako Čajánek, Leška, Balaštík, Hamrlík, Blaťák. Byla to rozdílová pětka, která zabezpečovala produktivitu a vyhrávala zápasy,“ vybavuje si téměř dvacet let starý úspěch.

Ernest Bokroš se nejen ve zlínském prostředí prosadil tvrdou až urputnou defenzívou. Jak nyní říká, taktiku je potřeba uší týmu na míru. „Když máte k dispozici ofenzivní hráče, tak s nimi můžete hrát i ofenzivní hokej. Pokud mužstvo není tak silné a má spíše defenzivní typy, tak s ním nelze hrát opačný hokej,“ přibližuje svoji filozofii.

Luboš Jenáček (nalevo) po neuznané trefě Beranů na 3:4.
Jenáček o absencích i Šidlíkovi: Je to neuvěřitelné a nepochopitelné

„Je pravda, že ve Zlíně jsem byl zapsaný pod velkou defenzívou. Kdo si to však dobře vybavuje, tak jsme tehdy měli jen jednu pořádnou ofenzivní pětku. Nepřidávalo se k nim tolik hráčů, někdo přeci jen ano.“

Berani po titulu ze sezony 2003/2004 uspěli ještě o dekádu později, v ročníku 2013/2014 mistrovské oslavy zopakovali. Od té doby však ve zlínském hokeji nastal postupný pád – jen dvakrát byl k vidění v play-off, před pěti lety hrál ve Skupině o udržení, loni skončil na předposlední pozici. Od začátku letošního ročníku Tipsport extraligy uzavírá tabulku nejvyšší soutěže. „Sport je samozřejmě vždy o výsledcích. Není to ale jen o trenérovi a hráčích, ale i samotném managementu. Při mém působení jsem měl štěstí na správní radu, kde byl například pan Kožela. Pan Venera jako manažer měl dobrou ruku na hráče,“ vzpomíná Bokroš.

Zlínský klub by pochopitelně teď rád viděl zcela jinde. I když u Beranů už nepůsobí více než 14 let, tak na zdejší působení nezapomíná. „Vždy máte speciální vztah k určitému klubu, městu, fanouškům. Ve Zlíně se jednalo o krásné období, rád se sem vracím, vždy mu budu fandit. Něco jsme zde dokázali, prožili. Nejde jen o hráče, ale i trenéry a manažery,“ uzavírá Ernest Bokroš s nostalgií v hlase.