Zato přihlášku po čtyřech úspěšných letech nepodal Brumov, kde se zatím budou věnovat mládeži.

Už v sobotu vstoupí do bojů v krajské lize hokejisté Uherského Hradiště a Uherského Brodu. Zatímco prvně jmenovaní zajíždí na led Velkého Meziříčí, Broďané doma přivítají Šumperk. Také poslední zástupce Slovácka v soutěži – Uherský Ostroh – se v úvodním kole představí před svými fanoušky, ale až v neděli, kdy tam zavítá Kroměříž.

„Čeká nás pořádně těžký rozjezd, Hanáci v přípravě naznačili, že by měli patřit k favoritům. Nám navíc budou chybět tři hráči. Já ale přesto věřím, že jsme schopni Kroměříž potrápit a že naše fanoušky nezklameme," nechal se slyšet trenér Ivan Klauda.

Role favorita se ale Kroměříž vzdává. Tím spíš, že z pracovních důvodů tým opustili mazáci Martin Kotásek s Pavlem Rajnohou.

„Nechceme být před sezonou příliš vysoko, ať nejsme zklamaní. Vždy chceme hrát co nejvýš, takže uvidíme, kam to dotáhneme," je opatrný kouč Kroměříže Zdeněk Bečka, jehož největší posilou se stal Marek Ditrich z Přerova, který odehrál 59 zápasů za tehdy prvoligovou Olomouc.

Ztráty před úvodním duelem sčítají rovněž v Uherském Hradišti. „Kvůli pracovnímu vytížení a rodinným záležitostem, jako je například Fridrichova svatební cesta, se musíme obejít bez osmi hráčů. Je to citelné oslabení, přesto jedeme do Velkého Meziříčí bodovat," říká odhodlaně trenér Lukáš Kašný.

Takřka kompletní by naopak měli být Broďané, chybět bude jen Martin Peterka, který v posledním přípravném duelu utrpěl zlomeninu nosu a lícní kosti a na hokej musí minimálně na měsíc zapomenout. „Soupeře neznáme, takže k utkání přistoupíme s pokorou. Takto ostatně chceme jít do každého zápasu," upozorňuje trenér Roman Uhříček.

Ten si zatím nemůže vynachválit, jak bojují o místo mladí hráči. „Ukazují se ve velmi dobrém světle. Nejlépe pak Radim Doležálek, který by měl být velkou posilou," je přesvědčený brodský kouč. Vedle tohoto odchovance, který se do mateřského klubu vrátil z Kanady, vyzdvihl i další posily Kříže, Holíka, Heču a již vzpomínaného Peterku. Před sezonou od něj neuslyšíte žádná silná slova. „Mančaft se dává dohromady, proto žádný cíl neřeknu. Půjdeme zápas od zápasu," pomáhá si Roman Uhříček obvyklou formulkou.

„Právě Brod bude hodně silný. I Ostroh je nevyzpytatelný, ale i oni budou kvalitní. Tím spíš, že po skončení Brumova se hráči rozprchli po okolních klubech. Bude to vyrovnané," myslí si kroměřížský Břečka.

Zato v táboře hradišťského rivala si alibi nedělají. Cíl je jasný. „Máme mladý mančaft, když si ale všechno sedne, jak má, chceme být nejlepším týmem okresu i kraje," neschovává se za fráze trenér Kašný. Hlavním cílem je ale hrát atraktivní útočný hokej a přitáhnout na stadion diváky, kterých v posledních letech výrazně ubylo.

„Vsadili jsme na odchovance, kterých je v týmu drtivá většina. Chceme hrát útočný hokej, ať se lidi baví. A přípravné zápasy ukazují, že bude padat hodně branek, což by se mělo líbit," zve fanoušky hradišťský lodivod.

Poslední výkony mužstva se mu líbily, je si ale vědom, že zdaleka ne všechno funguje ideálně. „Určitě máme na čem pracovat. Nejvíce pak na hře v oslabení, tam nás tlačí bota," přiznává Lukáš Kašný, podle kterého je největší posilou jeho týmu navrátivší se gólman Vlastimil Oharek.

Stejně jako Kašný s Uhříčkem i ostrožský Ivan Klauda je nováčkem na střídačce mužského týmu. Jeho rukopis prý mužstvo pomalu vstřebává, hra s levým křídlem dozadu mu prý jde k duhu.

„Až na Antonoviče, který je jednoznačně největší posilou a hodně si od něj slibujeme, máme, jak se říká, mužstvo bez hvězd. Budeme sázet na bojovnost a dodržování taktiky. Když budeme zdraví, tak jsem přesvědčený, že se můžeme v tabulce pohybovat do šestého místa," věří kouč Uherského Ostrohu, který si pochvaluje, že se v týmu vytvořila výborná parta.

Slovácko ale nebude mít letos pouze tři, ale hned čtyři želízka v ohni. Jelikož se nebude hrát krajská liga juniorů a mladí kluci, kteří se nevejdou do A-týmu, by neměli kde hrát, rozhodli se v Uherském Brodě přihlásit i B-tým.

„Kluci budou mít stále otevřené dveře do áčka, takže o motivaci mají postaráno. Přestože budeme celkem mladíčků, nechceme být v soutěži jen do počtu. Budeme se snažit kousat," slíbil zkušený lodivod Brodu B František Vaněk. Jak se to jeho svěřencům bude dařit, to o víkendu napoví úvodní duel v Boskovicích.

Zato v posledních čtyřech letech nejúspěšnějším klubu soutěže v Brumově se dveře kabiny mužů zabouchly. Vedení klubu v čele s Jaroslavem Vaňkem totiž muže do nového ročníku nepřihlásilo.

„Čtyři roky jsme hráli z devadesáti osmi procent s cizími kluky z okolí a Slovenska. Ale už stačilo. Třebaže jsme pracovali s kolektivem hráčů, kteří spolu dřív nehráli, výsledky se dostavily. Ale rozhodli jsme se, že počkáme na své odchovance a budeme hrát, jakmile nám kluci dorostou. Dejte nám dva tři roky," poznamenal šéf brumovského hokeje Vaněk, který jako bývalý náměstek ředitele policie Zlínského kraje čelí podezření ze střetu zájmů.

Aféra ale podle jeho slov v jeho rozhodnutí nepřihlášení do nové soutěže nehrála roli. „Mohl jsem to natruc udělat, ale rozhodl jsem se už po sezoně," prohlásil Vaněk.