Loňské lotyšské 26leté zjevení Zlína Robert Bukarts se jako by dlouho schovávalo v rukávu trenérů.

Nebyl dominantní jako vloni, přesto se celou dosavadní část sezony přetahoval o pozici lídra klubové produktivity s Petrem Holíkem. Byť byli v prosinci po výprasku v Třinci 1:7 rozděleni. „Dvojčata“ se k sobě vrátila v pátek v Plzni. A zase to skončilo s neslavným nářezem 1:7.

V neděli v zápase proti Pardubicím se zase vrátil do třetí Honejskovy formace a nasbíral čtyři kanadské body, kterými pomohl k obratu z 2:4 k výhře 5:4 po nájezdech.

„Ne že by spadl do třetí lajny. Teď máme zase třetí lajnu silnější,“ vysvětloval kouč Martin Hamrlík.

„Povstali jsme, předvedli jsme skvělý návrat do zápasu. Ukázali jsme charakter. V nastaveném čase jsme šli za vítězstvím, byli jsme doma a že se to podařilo, je to hlavní,“ líčil své dojmy v angličtině Bukarts, který se 33 kanadskými body za 16 gólů a 17 asistencí kraluje klubovému kanadskému bodování a je nejlepším střelcem týmu.

On sám přitom prožil bodově nejplodnější večer v sezoně.

„Čtyři body jsou dobré, jsem ofenzivní hráč, takže jsem šťastný, že jsem se prosadil,“ vykládal šťastný Bukarts.

„My nechceme, aby si z něj jeden zápas celý zimák sedl na prdel a další čtyři zápasy neměl nic. To u něj zatím nemáme,“ vykládal po zápase na tiskovce trenér Martin Hamrlík, který ho i po výborném zápase „setřel“ za defenzivní práci pro tým.

„Máme metr souboj u modré s pukem a hrozí, že nám půjdou hráči do brejku. A mrkněte se na video. On stojí u gólmana. Přitom je hráčem, co by spíš měl stát na úrovni puku,“ pustil se Hamrlík do detailního rozboru Bukartse, který byl v neděli na ledě u prvních dvou inkasovaných gólů.

„Dokud si nedá toto do hlavy, tak nemůže být komplexnější hráč. Je super dopředu, ale bránění mu moc nevoní. To ale není žádná kritika, nýbrž realita. Já věřím, že je schopný to hrát, ale je těžké mu přehodit myšlení, když je tak odmalička naučený. Navíc když mu ještě naskakují body,“ dodal Hamrlík.

„Buky, Buky,“ za skandování zlínských fanoušků po zápase vyběhl zpět na led.

Zatleskal divákům, kteří vydrželi na tribunách a u zadního mantinelu pod kotlem fanoušků se nechal vyfotit klubovým fotografem. Prostě si svůj večer užil.

Bukarts v zápase nejprve v první třetině vyrovnal na 1:1, když faulovaný dotlačil puk do branky. Poté dvěma asistencemi vybídl ke skórování Holíka a Veselého. Tvořil, bral na sebe zodpovědnost, nabral rychlost a zavedl puk do pásma. Na ledě strávil necelých osmnáct minut.

Druhou sérii nájezdů proměnil přesnou střelou mezi betony, ve čtvrté sérii pak rozhodl blafákem do bekhendu.
Pro zlínské fanoušky byl v té chvíli nekorunovaný král.

Zajel za branku a rozpaženými pažemi s nimi slavil.

„Někteří lidé po inkasovaném gólu 2:4 odcházeli domů. Tak jsem se na ně podíval a říkám jim: Ahoooooj. Takže nikdy nás už neopouštějte,“ vzkázal Bukarts, který se už vydal v reprezentační přestávce na tréninkový kemp lotyšského národního týmu pod novým kanadským trenérem Bobem Hartleym.

Že vám je to jméno povědomé?

Jistě, tenhle prošedivělý 56letý usměvavý pán v roce 2001 dovedl Colorado Avalanche ke Stanley Cupu. Kromě „Lavin“ vedl v NHL i týmy Atlanty a ještě vloni trénoval Calgary Flames i s Jiřím Hudlerem.

„V Coloradu ho potkal můj krajan Sandis Ozolinš, který s týmem vyhrál Stanley Cup, když mi bylo šest let,“ vybavil si Bukarts rok 1996.

„Osobně se neznáme. Věřím, že nám trenér předá své zkušenosti a přinese něco nového. Bude to zajímavá zkušenost a osvěžení. S novým koučem je všechno nové,“ vysvětluje Bukarts, proč odcestoval domů.

„Nový trenér pozval hráče, aby si popovídali, jak se jim daří v klubech. Chce najít další hokejisty pro národní tým, protože Lotyšsko je malá země, vždycky mělo jenom kolem 40 profesionálních hráčů. Má zápal a doufám, že vše bude pozitivní. Chce oživit tým novými hráči. Sraz si chci užít a pak s otevřeným hledím půjdeme do dalších zápasů, abychom ještě udělali velmi dobrou sezonu,“ vzkázal „Buky“.

„Těším se, jak uvidím tým, rodinu, přátele. Doma jsem nebyl od září. Díky vítězství budu pozitivně naladěný,“ nemůže se dočkat Bukarts.

Kdy spustí další ohňostroj?