„Třeba Slováci jsou na tom ještě hůř. V něčem jsme se světu i vyrovnali," našel Čechmánek, v uplynulé sezoně trenér druholigového Valašského Meziříčí, navzdory předčasného odjezdu Jandačovy party domů našel i několik pozitiv.

Je pro vás vyřazení ve čtvrtfinále zklamáním nebo jen zrcadlem reality?
Každý si přeje, aby se tým dostal přes první kolo. Už to je náročné. Poslední dobou se nám to nedaří. U fanoušků i hokejové veřejnosti převládá asi zklamání.

Zleva český reprezentant Radko Gudas, český reprezentant Roman Horák, brankář české reprezentace Pavel Francouz, Sergej Plotnikov z Ruska, český reprezentant Tomáš Plekanec.
Sen o medaili se rozplynul. Češi padli s Ruskem

V čem Češi podle vás zaostávali?
Viděl jsem většinu zápasů nejen českého týmu. Hokej šel obrovským způsobem dopředu v rychlosti. Dřív byla větší tvrdost i nasazení, to druhé zůstalo. Dnes se bruslí způsobem, aby soupeř měl problém se dostat ke kotouči. To je to, čemu se musíme věnovat. Tímto směrem se hokej ubírá. V útočném pásmu nám chybělo, abychom dokázali podržet kotouč i přihrávka. Poté se těžko vytváří gólové příležitosti. Pokud není kombinace všech pěti hráčů v útočném pásmu, je těžké se dostat do vyložené brankové příležitosti.

Samostatnou kapitolou je produktivita…
Ta s tím souvisí. Pokud se tým neudrží na kotouči a nemá ho pevně pod kontrolou, tím se vytváří pouze situace, ze kterých je složitější skórovat. Dnes nejvíce padají branky po přejetí osy a střely z první. To je to, na co navazuje kombinace všech pěti hráčů. Jde o to, aby se střílelo z první, nikoliv po zpracování. Svět je tak daleko, že se tomu musíte přizpůsobit i v koncovce.

Takže není náhoda, že už pět let Češi nepřivezli jedinou medaili z mistrovství světa?
Podívejme se na Slováky. Ti jsou na tom daleko hůř než my. Mají mnohem větší problémy. My jsme srovnali krok v defenzivě i podpory obránců v ofenzivě. V tom jsme se světu vyrovnali. Tam není ztráta taková, jaká byla před dvěma lety. Pokud chceme být úspěšní, musíme pracovat s mládeží, co nejlépe, abychom svět dohnali.

Jan Rutta.
Pirát Rutta: Mrzí mě, že jsme do bojů o medaile nepostoupili

Nečekal jste víc od zámořských hráčů Plekance, Voráčka, Pastrňáka i brankáře Mrázka?
Ti hráči jsou výjimeční, jsou z Ameriky zvyklí na trochu jiný hokej. Pokud se k nim nevytvoří hráči, kteří by byli schopni jim herně vyrovnat, je to pro ně těžké. Oni vědí, že na nich hra stojí a hodně si od nich očekává. Oni chtějí, ale musejí mít podporu dalších hráčů. Nejde o to, že v pětce jsou jeden nebo dva další hráči z NHL. To vám přirozeně neudělá kvalitu, jako třeba Kanadě, která jich má pět. V tomto směru je to nesrovnatelné.

Nominace byla podle vás poskládaná dobře?
To je věc trenérů. Vždy se to dá poskládat jinak. Ale my hráčů na nejvyšší úrovni tolik nemáme. Nominace byla poskládaná dobře. Určitě někomu některá jména chyběla, ale to je věc osobního názoru. Takhle ji viděli trenéři, jestli hráč na to má nebo ne, zda se může adaptovat na mezinárodní hokej. Aspektů je strašně moc. Do těch ale lidé nevidí, co nejsou přímo v centru dění.

Který z hráčů vás nejvíce překvapil a udělal na vás dojem a zaujal?
Zaujal a překvapil určitě Rutta. Ale obecně všichni obránci předvedli vysoký standard. Nerad bych konkrétně jmenoval. Celkově defenziva byla velice solidní. Byť byla kritika na některé hráče, jako třeba na Pastrňáka. Z mého pohledu to je super hráč. Ale on k sobě potřebuje hráče, kteří by dokázali využít jeho rychlost. Teprve poté by vynikl. Jenže když nemáte k němu další, je těžké po něm chtít, aby vynikl v činnosti, ve které je šikovný.

Brankáři Francouz s Mrázkem vás uspokojili?
Oba brankáři předvedli vysoký standard. Záleží na čtvrtfinále, jestli se v něm brankáři zadaří standardně nebo ne. Oba gólmani předvedli, že jsou schopni chytat velice dobře. Byť dostali některé laciné branky. To k hokeji patří. V bráně takový problém nebyl. Bylo jedno, jestli nastoupí Francouz nebo Mrázek.

Eduard Šedivý ze Slovenska (vlevo) a Oscar Lindberg ze Švédska.
MS v hokeji 2021 uspořádá Bělorusko a Lotyšsko. Bude u toho i Škoda Auto