„Třetina z říše snů," zářil trenér Zlína Martin Hamrlík, jehož tým vedl ve 12. minutě už 3:0. Jenže nakonec z posledních sil ubránil výhru 4:3.

Erat ve 48. minutě trefou na 3:1 nastartoval Kometu ke zběsilému finiši. O tři minuty později Říčka sice parádní ránou do horního růžku zvýšil na 4:1, ale Zaťovič s Janem Káňou oživili žlutomodrým nepříjemné vzpomínky na ztracený zápas s Pardubicemi.

„Vzpomněl jsem si na to, když jsem šel v poslední minutě na led," přiznal forvard a autor dvou asistencí v zápase Pavel Kubiš.

„Góly vyplynuly z tlaku. Kluky ale nemůžu kritizovat, mají to pořád v hlavách. Bude to chtít víc takových zápasů, aby si to v hlavách srovnali," ví Hamrlík.

Kolaps tentokrát ale ševci nedopustili. „Kometa potvrdila kvalitu na papíře. Mačkala nás. Chtěli jsme hrát co nejdéle na nulu, po prvním inkasovaném gólu ale byla psychika narušená. Zachránil nás až Říčkův gól na 4:1, tím jsme se nadechli," oddechl si někdejší bek.

„Čtvrtý gól byl rozhodující. Snažili jsme se dřít až do konce, ale bohužel se vyrovnat nepovedlo," litoval jeden z asistentů bosse Libora Zábranského Kamil Pokorný.

Těm bylo v první třetině horko i bez čertů. Po druhém gólu Zlína v čase 2:28 odvolali brankáře Čiliaka.

Nejprve v čase 1:24 Bukarts po nabídce Honejska trefil vingl a o 64 vteřin později po přesilovkové spolupráci Bukarts – Holík druhý jmenovaný střelou přes obránce zvýšil na 2:0. „Pokud gólman dostane ze dvou střel dva góly, musí se s tím něco udělat. Byl to impulz, museli jsme zareagovat," vysvětloval Pokorný.

„První třetina byla z naší strany matná. Nebylo to nic příjemného. Nad vstupy do zápasů se musíme zamyslet. Ale postupně jsme Zlín dostali pod tlak a Zlín pod ním dělá chyby," vypozoroval Pokorný.

Ve 13. minutě přišla velká chvíle 17letého skromného drzouna Filipa Chytila, který se dočkal své premiérové trefy. A nebyla ledajaká. Kubiš jej našel osamoceného před gólmanem Vejmelkou, který si kotouč stáhl z bekhendu do forhendu a chladnokrevně zasunul do prázdné branky, brněnského gólmana poslal do bufetu na párek.

„Super, celá střídačka mu to přála. Dře, sbírá zkušenosti. Pomůže mu to, aby si ještě víc dovolil. Je to pozitivní věc," vzkázal Hamrlík, který přinesl i novinku do přesilovek.

Ševci je totiž hrají se čtyřmi útočníky a jediným obráncem. „Je to o kvalitě beků, které máme spíše defenzivní. Přesilovky mám na starost já. Přineslo ovoce, zatím u toho zůstaneme," pochvaloval si někdejší výtečný střelec od modré čáry.

Jeho tým působil jako vyměněný. Vydřená páteční výhra 1:0 s Karlovými Vary přinesla do kabiny potřebný pozitivní impulz. Ševci rázem předvádí agresivní hokej plný soubojů, napadání a střelby. Tohle se muselo líbit i slepému! Střely po první třetině? 13:3!

„Je to náročnější styl. Aby se předváděl celý zápas, k tomu nejsou síly. Přivítáme reprezentační přestávku, nyní dohánět kondici není prostor," přiznal nedostatky Hamrlík.

„Jestli budeme vyčkávat, couvat, tak nás rozeberou. Je to otázka formy, štěstí. To, že nám to tam napadalo, vyplynulo se střelby. Když není, ani góly nepřijdou," ví zlínský kouč, jehož tým v pátek hraje od 17.30 hodin v Litvínově a v neděli od 15.30 hodin přivítá Vítkovice.

27. kolo hokejové extraligy:

PSG Zlín – HC Kometa Brno 4:3 (3:0, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 2. Bukarts (Honejsek, Kubiš), 3. P. Holík (Bukarts), 13. Chytil (Kubiš, Gago), 52. Říčka (Marušák) – 48. M. Erat (M. Kvapil, H. Zohorna), 53. Zaťovič (V. Němec, F. Dvořák), 59. J. Káňa II (Vincour, V. Němec). Rozhodčí: Hradil, Hribik – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 5222.

Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Matějíček, Blaťák, Bořuta, Žižka, od 21. navíc O. Horák – D. Šťastný, P. Holík, Říčka – J. Ondráček, Roman Vlach, O. Veselý – Bukarts, Honejsek, Kubiš – Popelka, Chytil, Gago – od 21. navíc Maruna. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík a R. Hrazdira.

Brno: Čiliak (3. Vejmelka) – O. Němec, Trška, Kováčik, Gulaši, Štencel, F. Král, Malec – M. Erat, Nečas, Zaťovič – Vincour, L. Čermák, J. Káňa II – Miklík, V. Němec, Kvapil – Dostálek, H. Zohorna, Dočekal – od 21. navíc F. Dvořák. Trenéři: L. Zábranský st., Pešout, Pokorný a Haken.