„Je to spontánní, máte radost. Musíte pro ty lidi něco vymyslet," vzkazuje Libor Kašík.

Přemýšlel jste, co připravit tentokrát?

Předchozí zápasy jsem zvažoval, co udělat. Ale teď jsem ani nad děkovačkou nepřemýšlel. Litvínov byl snad třetí v tabulce. Věděl jsem, že to bude obrovsky těžké. Navíc jsem četl, že proti nim můžeme vyhrát doma počtrnácté v řadě. Takové články ale moc před zápasy nemusíme. Většinou se to totiž zakřikne. Ale dopadlo to dobře. Máme však před sebou obrovský kus práce. Pokud budeme hrát jako dnes, v desítce budeme.

Kde pořád vymýšlíte nápady na děkovačky?

Jdu takhle po ulici a ptám se lidí, co bych mohl udělat. Lidé na mě čumí, kdo vlastně jsem a co po nich chci. (směje se) Ale vážně, to je spontánní, máte radost. Je třeba pro ty lidi něco vymyslet. Když se vyhraje, mohu si to užít.

Nemohli jste si po přečtení článku o vaší vítězné sérii na ně věřit ještě víc?

To ne. Každá série jednou končí. Je to hodně zápasů. Nic jsme nepodcenili a z toho jsme těžili. Chyb bylo minimum.

Mohli jste vyhrát i vyšším rozdílem?

Těžko říct. Já tam měl třeba tyčku, střelu z mezikruží… Takhle se to nedá hodnotit. Skončilo to 3:1. Nejdůležitější jsou tři body.

V tabulce se nyní díváte už nahoru, ne?

To určitě ne. Já se vždy dívám na spodek, aby nás nedohnali. Navíc bodovaly i týmy kolem nás. Důležité bylo, že nás nepoložila porážka v Karlových Varech. Tam nám asi něco nesedí. Teď jsme ale dva zápasy vyhráli a doufám, že v tom budeme pokračovat.

Vydřené, ale o to cennější body. Souhlasíte?

Vydřená výhra, bylo to hodně těžké. Hrálo se na dvě brány s jedním pukem. Dvě třetiny to bylo vyrovnané, výsledek 1:1 odpovídal. Rozhodla naše trpělivost, skvělá práce zezadu. Navíc nám tam něco napadalo.

Pohybujete se na hraně postupu play-off…

Je to těžké, musíme dál bodovat. Poslední čtvrtina teprve začala. Nechci nic zakřiknout, ale pokud budeme hrát jako nyní, můžeme bodovat i se silnějšími.

Nesedí vám více zápasy právě s týmy, které jsou v tabulce nahoře?

Je to možná tím, jak k tomu přistoupí protivník. Týmy dole prostě musí makat a baráž je obrovský strašák. S nimi se hraje hůř, protože hrají poctivě a všechno dohrávají. Týmy nahoře mohou něco občas vypustit. To jsou jen spekulace. My musíme dál hrát naplno a sbírat body.

V Brně jste se předvedl gestem fair-play. Měl jste na to nějaké ohlasy? Co by se dělo, kdybyste dostal gól?

Asi bych byl za blbečka… (směje se) Řekl jsem to na rovinu. Někdy to ale musíte udělat. Když to takhle máte naučené pořád, jste férový a vždycky se to vrátí. Kdyby se mi to nevyplatilo v Brně, věřím tomu, že se mi to vyplatí jinde.