Hlavní režie výhry 6:3 se ujalo duo Vlach – Honejsek, které zajistilo čtyři ze šesti gólů Zlína na severu Čech.

Ševci přitom na začátku třetí třetiny vedli už 5:1, ovšem „Cheza" snížila na 3:5. Klid a jistotu prvních bodů sezony přinesl až druhý gól Vlacha v zápase do opuštěné litvínovské klece.

A to ještě oba týmy nevyužily dvojnásobné přesilovky a zlínský obránce Bořuta neproměnil trestné střílení.

U syna hlavního zlínského kouče to včera také všechno začalo, když ve 14. minutě mu v přesilovce sice puk sjel z čepele, ale nakonec se došoural za brankovou čáru a otevřel skóre.

„Nezvládli jsme prvních deset minut. Zlín měl lepší pohyb, byl agresivnější. Nedokázali jsme využít dlouhou přesilovou hru, chybělo nám tam i štěstí," litoval asistent trenéra Rulíka Darek Stránský.

„Do utkání jsme chtěli vstoupit aktivně, což se nám podařilo. V prvních pěti minutách jsme si vypracovali nějaké příležitosti, ale branku jsme nedali. Poté jsme i se štěstím ubránili přesilovou hru pět na tři," oddechl si asistent zlínského kouče Vlacha Juraj Jurík.

Ve 25. minutě bylo pro ševce totiž ještě lépe. Kubiš našel na levém kruhu Martina Podešvu, který na nic nečekal a uklidil všechny pavučiny z Janusového růžku.

„Naštěstí jsme šli do vedení a tím jsme se uklidnili," ulevil si zlínský trenér, který už mohl počítat i s uzdraveným obráncem Miroslavem Blaťákem.

V polovině zápasu odraženou ránu Okála usměrnil pohodlně za záda Januse Honejsek, který ve druhém zápase po svém návratu do Zlína skóroval hned dvakrát. Druhý zářez totiž přidal o pět minut později.

A byla to opět Honejskova symfonie, když se prohnal přes obránce Pavelku a gólman Janus mu sežral i jeho blafák do forhendu. Zlínský forvard zchladil litvínovské nadšení Lukešem na průběžných 1:3 čtvrtým gólem. „Tady jsme byli lepší," věděl Jurík.

„Byli jsme nedůrazní, druhá třetina byla z naší strany hodně špatná," věděl Stránský.

Navíc hned po dvaceti vteřinách třetí třetiny se připomněla také Holíkova sqadra, když Bukarts tečí Říčkovy rány přivítal po dvaceti vteřinách v litvínovské kleci Halásze, jenž nahradil Januse. Pro lotyšského snajpra to byla také druhá trefa v sezoně.

„Vstup do třetí třetiny utkání rozhodl, i když se nám podařilo dát nějaké branky. Ale nestačilo to," litoval Stránský.

Žlutočerní totiž zdánlivě rozhodnutý zápas nezabalili a dvěma góly během 111 vteřin Hüblovou otočkou a Trávníčkovým důrazem před brankou bitvu zdramatizovali.

Kašík pak musel pochytat šance Reichela a Hübla, aby až minutu a půl před koncem Vlach přidal razítko do prázdné branky na první výhru Zlína v sezoně. „Ve třetí třetině, když jsme dali rychlou branku, tak se hráči nechali ukolébat," mrzelo Juríka.

HC Verva Litvínov – PSG Zlín 3:6 (0:1, 1:3, 2:2)

Branky a nahrávky: 31. Lukeš (Sörvik, V. Hübl), 46. V. Hübl (K. Reichel, T. Pavelka), 48. Trávníček (Kokeš, J. Černý) – 14. Roman Vlach (O. Veselý, Honejsek), 25. Podešva (Kubiš, Matějíček), 30. Honejsek (Okál, Blaťák), 35. Honejsek (Podešva), 41. Bukarts (Říčka, Kotvan), 59. Roman Vlach. Rozhodčí: Hribik, Krob – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 4523.

Litvínov: Janus (41. Halász) – Gula, Kubát, F. Pavlík, Z. Sklenička, T. Pavelka, Sörvik, od 41. navíc Kokeš – K. Reichel, V. Hübl, Lukeš – M. Hořava, R. Hanzl, Nejezchleb – Martynek, J. Černý, Trávníček – Jurčík, M. Hanzl, Gerhát. Trenéři: Rulík, D. Stránský a Šlégr.

Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka – Bukarts, P. Holík, Říčka – Honejsek, Roman Vlach, O. Veselý – Okál, Podešva, Kubiš – J. Šťastný, Chytil, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.