Rád by po něm pil z mistrovského poháru šampaňské. „Bylo by to fantastické uzavření kariéry," přiznal téměř 40letý Hamrlík, který vstřelil svůj třetí gól v play off a celkově šestý v sezoně.

Byla to střelecká pozice, kterou na gól potřebujete?

Ne, puk se vrtěl, což je pro gólmana nepříjemné. Snažil jsem se hlavně trefit branku. Zase nejsem takový plejer, že si řeknu, vymetu víko a udělám to. Takových střel jsem měl už za sezonu hodně, a nespadlo mi to tam. Je to o štěstí. Bylo fajn, že jsem byl blízko k brance.

Byl to z vaší strany ideální venkovní zápas?

Jo, taky jsme si v kabině říkali, že nějak takhle by to mělo vypadat. Kuba Sedláček předvedl jeden z nejlepších svých výkonů a my jsme se k němu přidali.

Jak moc vám pomohl první gól?

Hodně. V prvním zápase nás také srazil první inkasovaný gól. My jsme jim navíc v krátké době dali rovnou dva, takže jsme utišili i diváky.

Dostali jste Plzeň do úzkých?

Už s Vítkovicemi i Třincem jsme v sériích vedli, ale to nic neznamená. Zítra budeme sedět v autobuse a už to může být všechno jinak.

Ale je pro vás psychická vzpruha otočit alespoň stav série, ne?

Jo, psychika je teď na naší straně. Ale už jsme si to říkali v kabině, že radost trvá jen do půlnoci. Zítra se jede znova.

Dá se zopakovat průběh semifinále a domů odjet s mečbolem na titul?

Uvidíme zítra. Možná sehrálo roli i počasí, protože byl špatný led, horko a hrálo se ve tři hodiny, takže jim to asi nesedlo. Zítra to bude těžší. I oni měli u nás složitější až druhý duel, šli jsme do něj víc naplno.

Znovu jste potvrdili, že lépe se vám daří venku. Čím si tuto úspěšnost v play off vysvětlujete?

Asi je to pravda. Celou sezonu jsme tak hráli. Doma nic moc, ale na ledě soupeřů se nám dařilo. Možná venku můžeme bourat hru soupeře víc, než doma. Přece jen lidé od nás také chtějí něco vidět. Bez našich diváků hrajeme uvolněněji.

Jak si osobně užíváte finále?

Je to pecka.

A co bratr Roman?

Dnes letěl syn do New Yorku i s bráchovou dcerou. V sedm hodin večer našeho času měli být na místě. Užívám si to. S bráchou jsme v kontaktu.

Pro něj je to hodně těžké, že?

On si užívá finále se mnou. Říkal mi, kurnik brácho, taky bych si přál kariéru zakončit jako ty. Víc, než jeho konec mě mrzí, že jsme si nezahráli letos spolu, když měl možnost. Ale jinak si finále užívám. Vím, že mi chybí jen pár zápasů. Ale fakt už se na konec těším.

Jste rozhodnutý? Nezlomí vás vůbec nic?

Néé (Přesvědčivě.) Fakt se chlapi těším. Jako někteří z vás máte do důchodu daleko, já už hokejový důchod vidím blízko. Těším se, protože jsem sice opotřebovaný, ale psychicky to nedávám. Nechce se mi jezdit na zápasy, v létě zase na přípravu a pořád se to nabaluje.

Takže vám vadí věci kolem samotného hokeje. Samotný zápas by vám nevadil?

Přesně tak. Potřeboval bych, abych dostal smlouvu na 25 domácích zápasů (Smích.) Na trénink bych chodil, jen když bych chtěl sám. Ale takhle to nejde.

Zkoušel jste to? Třeba by vám váš návrh vedení odkývalo.

Ne, ne, ne. Jsem rozhodnutý a přes to nejede vlak.

Obránce Radim Tesařík si údajně stěžoval, že jste nevypsal žádné prémie. Co je na tom pravdy?

Mezi řečí vždycky něco vypíšu, třeba že koupím novou televizi. Ale když vyhrajeme až na nájezdy, tak kluci to po mě chtějí. Tak je zpražím, že jsem říkal, že za tři body. Tesil říkal, že špatně dojím, ale můj strýc mi říkával, že rozdáváním ještě nikdo nezbohatl. Tak se toho držím.

Dochází vám, že se blíží opravdu konec?

Jo, taky klukům říkám na tréninku, když jim nahraju, ať si toho váží, že je to třeba naposledy. Nebo někdo chce pití, tak mu ho donesu a řeknu, že se to už nemusí opakovat. Je kolem toho sranda.

Zvažujete pokračování u týmu i v jiné roli?

Dostal jsem zprávu od Patrika Kamase (jednatel klubu), že mě nechá teď být a po sezoně si sedneme. Uvidíme, s jakou nabídkou přijdou. V jaké funkci nevím, ale chtěl bych něco, kde bych mohl fungovat od devíti do dvanácti hodin. (Smích.)

Přemlouvají vás kluci hodně?

Ne, už to vzdali. Když jsem to oznámil, každý mi říkal, že kecám a že je to největší podvod v historii. Ale dokonce už i Zámek (Petr Zámorský) už to vzdal.