Přesto se hokejový forvard a zlínský odchovanec vrátil domů ze země posedlé fotbalem jako šampion anglické hokejové ligy. Exotické angažmá si nemůže vynachválit.

„Pokud si člověk myslí, že to je úplný prales, není to pravda," tvrdí o úrovni tamní soutěže 26letý Pšurný, jehož bratr Roman hraje extraligu za Litvínov.

Bral se v klubu zisk titulu před sezonou jako povinnost, nebo to bylo příjemné překvapení?

Přijel jsem tam tři dny před ligou, takže jsem ani nestihl zjistit, s jakými ambicemi do sezony jdou. Ale asi byly na nějaké kvalitní umístění.

Play off se v Anglii hraje zcela odlišným způsobem, než na co jsme zvyklí. Tedy na dva zápasy doma – venku a poté finálový víkend. Byla to změna?

Bylo to malinko něco jiného, než na co je člověk zvyklý z kterékoliv jiné ligy. I čtyři zápasy jednoduché nebyly. Měli jsme štěstí, ale nakonec jsme to zvládli. V Anglii je dělaný hokej z ekonomických důvodů a pro fanoušky.

V čem je to jiné?

Nehraje se na čtyři vítězné zápasy, po jednom víkendu máte po play off. Hovoří to samo za sebe.

Jak Angličané slaví hokejový titul?

Normálně jako všude jinde. Fanoušci i hráči si to oslaví, ale cesta k němu není tak trnitá a náročná, aby přišlo velké uvolnění.

Jak se vám líbilo ve městě?

V pohodě. Manchester je sice průmyslovější, ale žít se tam dá bez problémů. Máte tam vše, co potřebujete k životu. Anglie je si vůbec všude podobná. Je skoro jedno, ve kterém městě se nacházíte. Architektura je stejná všude.

Jaké jste měli zázemí a jakou úroveň soutěž měla?

Měli jsme halu pro tři tisíce lidí, ve větší sedmnáctitisícové hale se už dávno nehraje, tam se pořádají koncerty. S extraligou se ani zázemí ani sportovní úroveň nedají srovnávat. Ale zase úplný amatérismus to taky není. Záleží na konkrétním zápase, dalo by se to srovnat se spodní částí první ligy. Mančafty jako Ústí, Boleslav nebo Olomouc jsou jinde. Pokud si ale člověk myslí, že to je úplný prales, není to pravda.

Každopádně vy jste se tam neztratil. V 54 zápasech jste nasbíral celkem 91 kanadských bodů za 43 gólů a 48 asistencí, celkově v produktivitě soutěže jste skončil pátý. Vládne spokojenost?

Samozřejmě člověk chce dávat góly všude, ať hraje extraligu, nebo krajský přebor. Když hrajete v útoku, tím spíš se chcete prosazovat. Po této stránce si nestěžuji. Je to také dané tím, že se v Anglii hraje na tři lajny. Pokud jste cizinec, odehrajete ještě jednou tolik. Potom body naskakují snadněji, než když se na led nedostanete.

Jak populární je v Anglii hokej?

Rozhodně není na první koleji. Jsou tam jiné sporty, samozřejmě na fotbal, ragby a kriket to nemá. Pro tamní širokou veřejnost je hokej nic neříkající, protože fotbal je tam prostě špička. Ale fanoušci, co je hokej baví, na zápasy chodí.

Jak jsem se na přelomu roku dočetl, jste tam považován za hvězdu. Je to pravda?

Tu ze mě udělali v jednom českém sportovním deníku, když jsem o Vánocích dělal rozhovor. Ale to bych tolik nepřeceňoval. Kdybych si stoupl na náměstí, těžko mě tam někdo pozná.

Jak jste se vlastně do Manchesteru dostal?

Hledal jsem angažmá a nakonec to vyšlo na Manchester. Sehnal jsem kontakt a vyšlo to.

To vám dohodil agent, nebo jste si tohle exotické angažmá našel sám?

Člověk pořád shání, tak hledá přes agenta nebo kluky, co už v zahraničí hrají. Dostal jsem kontakt od jednoho z nich, ten mi to tam domluvil.

Co vás tam lákalo?

Těch nabídek zase nebylo tolik, ale Manchester přišel s dobrou nabídkou, tak jsem si řekl, že půjdu zkusit něco jiného.

Jakým typem kouče je Tony Hand?

Je to malinko zvláštní. Je totiž hrající trenér, stejně jako všude v Anglii. Zřejmě z ekonomických důvodů, aby klub ušetřil. Zastávám názor, že hrající kouč nemůže sledovat všechno jako trenér na střídačce. Ale on už to má zažité, takže to zvládá.

Pomohlo vám, že jste měl v týmu českého spoluhráče Roberta Schnabela?

Je to lepší, když máte možnost povykládat si v rodném jazyce. Ale s angličtinou problém nemám, takže by nevadilo, kdyby tam nikdo nebyl.

Bratr Roman se za vámi vydal na návštěvu?

Ne, ani jednou. V extralize měli nahuštěný program, takže to nevyšlo. Ale v kontaktu jsme byli a hokej jsme řešili. Jejich play off s Plzní jsem sledoval na internetu. Fandil jsem jim, škoda, že to nevyšlo.

Využil jste možnosti navštívit i fotbalový zápas United?

Byl jsem asi třikrát, ale jen na pohár FA cup, protože naše zápasy se překrývaly o víkendech s ligovými duely Manchesteru. Moc šancí nebylo, ale i tak dostat se na United je těžké. Zápasy jsou vyprodané. Ale Old Trafford je krásný stadion, dýchá z něj tradice.

Už měsíc jste doma ve Zlíně. Jak nyní trávíte dovolenou?

Užívám si, že můžu být aspoň chvíli doma. Oběhal jsem úřady a další formality, které byly potřeba. V příštím týdnu začínám přípravu na další sezonu. Zašel jsem si na ryby, odpočinul jsem si, ale teď už budu trávit dny tréninkem.

Budete pokračovat v Manchesteru i v příští sezoně?

S největší pravděpodobností asi ano. Vypadá to, že zůstanu, zlobit se nebudu. Ale ještě uvidíme.

Michal Pšurný

Narozen: 23. 2. 1986 ve Zlíně. Výška: 185 cm. Váha: 82 kg. Post: útočník.

Kariéra: Zlín (dorost, junioři 00–05), Zlín (extraliga, 03–04), Hodonín (2. liga, 04–05), Medicine Hat Tigers, Kootenay Ice (WHL, 05–06), Zlín (extraliga, 06–09), Třebíč (1. liga, 06–07), Prostějov (1. liga 07–08), Jihlava (1. liga, 08–09), Ústí n. L. (1. liga, 09–10), Č. Budějovice (10–11), Písek (1. liga, 10–11), Olomouc (1. liga, 11–12), Manchester Phoenix (EPIHL, Anglie).

V extralize: 115 zápasů, 20 gólů, 11 asistencí, 31 kanadských bodů.