Když se dal do pořádku, v přípravě odchytal pouze dva zápasy a v srpnu na tréninku si poranil malíček na ruce a nestihl start nové sezony.

Týdny dřel na suchu, poslední dny už na potemnělém ledě nekonečně bruslil. Nechal na sebe střílet puky. 

Dočkal se až v neděli, kdy naskočil do sedmého zápasu sezony na ledě pražské Slavie V kleci vydržel pouze půl zápasu a po čtvrtém inkasovaném gólu prchl na střídačku.

„V té chvíli jsem se cítil na prd. Čekal jsem něco jiného, ale po tak dlouhé době se mi nechytalo zase tak špatně," tvrdil v rozhovoru pro Deník již uzdravený Horčička.

Co týmu v neděli na ledě Slavie chybělo?

Všechno. Branky, důraz v obraně, a proto ze zápasu vznikla taková tragédie.

Z branky jste prchl sám?

Ne, vystřídali mě. Napadalo mi to tam. Byly to smolné góly. Představoval jsem si to jinak. Ukázalo se, že ještě nejsem připravený.

Bylo nutné, abyste nastupoval?

Bylo. Štury (Tomáš Štůrala) se teď vrátil do Šumperku a trenéři se rozhodli pro mě. Jiná možnost by tam sice byla, ale trenéři se rozhodli a takhle to prostě bylo.

Kdy jste se dozvěděl, že nastoupíte?

Když jsem začal trénovat. Takže asi před týdnem jsem věděl, že budu v neděli chytat.

Takže jste měl čas se na to připravit.

Ano, ale mám málo odchytáno. Pořádně trénuji na ledě teprve týden. Chybí mi nachytané puky. Nic víc.

V jaké psychické pohodě se nyní po přídělu cítíte?

V pohodě. To se stane každému gólmanovi. Nemá cenu se v tom hrabat. Už je to minulost.

Dal se některý z inkasovaných gólů chytit?

Všechno se dá chytit. První gól dobře trefil. Možná byl puk i tečovaný. U druhého mi zavazel v brankovišti trochu Tesil (Radim Tesařík – pozn. aut.) a Bednář to trefil dobře. Třetí udělal chybu Válec (Valenta), když ztratil puk, ale to se stane každému. Čtvrtý byla střela přes beka. Určitě se to dalo chytat.

Tušíte, zda v úterý proti Vítkovicím nastoupíte?

Nevím. (Smích.) Na mém dojmu rozhodně nezáleží. Trenéři nic neříkali. Ani nic nenaznačovali. Nechme se překvapit. Uvidíme až před zápasem.

OČIMA HLAVNÍHO KOUČE ROSTISLAVA VLACHA

„Luboš chytal po měsíci a jeho výkon sice nebyl nadrůměrný, ale také nebyl vyloženě špatný. Raději jsme ho po čtvrtém gólu vystřídali, aby si psychicky odpočinul. Říkali jsme si, že by to mohl zkusit, ačkoliv se necítil úplně v pohodě. Ale jednou by musel naskočit. Ruka ho nijak neomezovala. Ale je to starší kluk, takže forma nebude okamžitá. Jestli nastoupí, se rozhodneme až před zápasem. Počítáme, že Kašík po boku Luboše nabere zkušenosti. Jak dlouho to bude trvat, záleží na něm."

OČIMA KOLEGY A KONKURENTA LIBORA KAŠÍKA

„Horča je natolik zkušený, že teď už o čtyřech gólech a střídání ani neví. Určitě to není nic skvělého, ale je to profesionál a už to hodil za hlavu a do dalšího zápasu bude nachystaný.

Věděl jsem, že v sezoně to jednou přijde a dostal jsem se do branky v neděli. Chtěl jsem být připravený. Jenže jsem tam šel za stavu 0:4 a hned z první střely jsem dostal další gól. Těžko se to hodnotí, ale mám radost aspoň ze třetí třetiny, že mi tam nic nespadlo. Třeba právě od toho bych se mohl odrazit. Ale jestli budu proti Vítkovicím chytat, nevím. S trenérem jsme to neřešili. Ale pokud tam půjdu, chci být připravený.

O místo jedničky bojuju pořád, na tom se nic nemění. Uvidíme, jak to bude vypadat časem. Extraliga je ale někde jinde než první liga. Musím se dál snažit, a když šance přijde, využít ji. Zatím jsem chytal v Šumperku, ale ten je někde jinde než Olomouc. Je fajn, že se tam vychytám. Mám tam víc těžkých situací na řešení, což mi pomůže."