„Bude tady dost práce," vypozoroval 49letý Hosták, který je po Bohumilu Koželovi, Zdeňku Venerovi, Miroslavu Michalovském a Karlu Adamíkovi pátým generálním manažerem klubu.

Překvapila vás nabídka Zlína?
Byl jsem rád, že jsem byl oslovený. Měl jsem těžkou volbu, ale nakonec jsem se rozhodl pro tuto práci. Jsem rád, že město hokej podporuje a snad tomu bude tak i nadále. Těším se na tuto práci a období, které zde strávím. Doufám, že to bude k dobru zlínského hokeje. Proto tady jsem.

Co rozhodlo, že jste nabídku na funkci generálního manažera přijal?
Dvě věci. Klíčový byl pro mě velký zájem klubu a podpora města. Také mě lákalo zapojit se do chodu a tvorby hokejového Zlína. Chci se nějakým způsobem postavit k práci a kreativně působit v extraligovém klubu. Tato funkce je velmi prestižní. Takových nabídek moc nechodí. Od Zlína je to nyní čtvrtá extraligová nabídka, doteď jsem je odmítal. Říkal jsem si, že jsem ještě mladý na to, abych dělal bafuňáře. Na prahu padesátky již ale myslím přišel čas pro to něco vytvořit a vybudovat.

Co zlínský hokej v tuto chvíli potřebuje?
Stabilitu ve formě generálního partnera. Je to jeden z hlavních úkolů teď stabilizovat finance, protože bez peněz se nedá dělat. A druhá věc je zimní stadion, je potřeba rekonstrukce jako sůl. Svým způsobem se tady trošku zaspalo, sezona by měla být v této fázi lépe připravená, co se týče financí. Myslím si, že je spousta partnerů, kteří možná trochu čekají na to, že se pohnou ledy. Musíme zabezpečit tuto sezonu a potom se můžeme dívat do budoucnosti. V dalších sezonách se můžeme pokusit navýšit rozpočet, sehnat generálního partnera, který pomůže dost významně, a ruku v ruce s tím půjde kádr. I mládež bude potřebovat investice a zase zvednout. Takže zase jsme zpět u peněz. Ale prvotní úkol je zabezpečit tuto sezonu, na to je nejvyšší čas.

Komentátor Robert Záruba a Martin Hosták
Bude šéfem Zlína Hosták? Klub to dnes oznámí

Co chcete udělat jako první věc po svém nástupu?
V uplynulých čtrnácti dnech jsem se snažil zorientovat ve funkci. Mám základní představu, tu budu následně naplňovat s pomocí města, partnerů i diváků. Mám již určitou představu a jde jen o to tam dosadit správné lidi. Budu jednat taky s bývalými hokejisty Zlína, kteří jsou zde legendami. Rád bych je do toho zapojil. Doufám, že najdeme společnou řeč. Druhým úkolem bude dohnat manko a sehnat nějaké partnery. Přece jenom je červen a je nastavený nějaký rozpočet, který bude potřeba trošku naplnit.

Už se někdo na pozici generálního sponzora rýsuje?
Jednáme. Eso z rukávu vám nevytáhnu během pár hodin. Není to stará záležitost. Tohle je věc, která se řeší. Máme nějaké tipy a možnosti. Klub v globále funguje. Není to tak, že by sem člověk přišel a nic nefungovalo. Hlavní bude najít generálního partnera, který tady nebude třeba pouze rok, ale delší období.

Byl by problém, kdyby se nikdo nenašel?
Já myslím, že to zvládneme.

Když jste zmínil debaty s legendami, už jste se s někým setkal?
Mluvil jsem osobně s Petrem Čajánkem a Petrem Leškou o jejich představách. S Jiřím Marušákem jsem to ještě nestihl, ale předpokládám, že v dalších dnech se potkáme. Předestřu jim, jaká je moje představa, vyslechnu si naopak jejich představu a uvidíme, co z toho vzejde.

Jaký na vás při jednáních udělali dojem Petr Čajánek a Petr Leška?
Dobrý v tom smyslu, že chtějí být spojovaní se zlínským hokejem, že pro něj chtějí něco udělat. A uvidíme, jestli ta role, kterou pro ně chystám, se jim bude zdát vhodná a budou mít chuť jít do konkrétní práce. A pokud ne, zase budou mít třeba svou představu a shodneme se, co pro klub udělají. Pro mě je moc důležité, že chtějí klub podpořit, že se snažili oslovit i partnery a že klubem žijí. Předpokládám, že v tom budou pokračovat a že najdeme společnou řeč.

V jakých pozicích byste je tedy rád viděl?
To řeknu nejdříve jim. (smích)

Bude prioritou i roky plánovaná rekonstrukce stadionu, který je již za svým zenitem, anebo dobudování kádru a vrácení Zlína na přední pozice, kam ještě před třemi lety patřil v extralize patřil?
Budu mít samozřejmě vliv i na rekonstrukci stadionu, má hlavní funkce ale bude stabilizovat chod klubu. To je nyní klíčové. Mnohem větší vliv budu mít po praktické stránce na to, jak klub bude fungovat a bude finančně zajištěný. Jaký budeme mít kádr, jak bude vše fungovat uvnitř klubu a vůbec celá chemie struktury. Budu hlava celé organizace. Navíc se na tom dá pracovat okamžitě. Zatímco rekonstrukce je rozběhnutá řadu let a nepředpokládám, že by se nyní stalo na tomto poli něco převratného.

Co říkáte hráčskému kádru? Nemáte pocit, že by byl potřeba posílit?
Na kádru se průběžně pracuje, Jirka Šolc (sport. manažer – pozn. aut.) to má pod kontrolou. Kádr je nyní v intencích toho, co si může klub dovolit. Pokud se podaří naplnit stávající rozpočet, moc by se mi líbil silnější kádr. I trenéři mají určitou představu, jak jej posílit. Ta představa vůbec není zcestná. Nemůžeme ale stavět vzdušné zámky, že přijdu a tento rok vyhrajeme titul. Cílem této sezony bude čtvrtfinále play-off. Budu to považovat za úspěch.

Jaké jste měl reakce ze svého okolí, že jdete do Zlína?
Musím přiznat, že mě spousta lidí odrazovala. (směje se) Celkem se diví, proč jsem se na tuto práci dal. Všichni měli pocit, že mám parádní práci v televizi, která mě baví. Vzhledem k pozici, do které nastupuju, tyto aktivity musejí skončit. Bylo to těžké rozhodování. Kolegové se k tomu ale postavili skvěle. Česká televize mi bude velmi chybět včetně naší party.

Už jste se rozloučil s kolegy komentátory z České televize?
Ne ne, žádná velká rozlučka nebyla. Shodou okolností jsme byli hrát turnaj televizí na Oravě, který jsme ještě vyhráli. (úsměv) Takže s některými kolegy jsem se viděl tam, ale žádnou velkou rozlučku neplánuju. Ono to taky nemusí být napořád. (úsměv)

Jak jste vnímal Zlín z pozice komentátora?
Že byl hrozně daleko. (smích) Vždycky jsem sem ale jezdil rád, jsou zde velmi příjemní lidé i prostředí. Ale na cestu z Hradce Králové jsem se netěšil. Zlín je stabilní klub, který má dobrou historii a spoustu úspěchů. Je na čem stavět. Herní styl nebyl vždy atraktivní, jelikož Zlín hrával vždycky lépe zezadu. Díval jsem se na něj jako nezaujatý divák. Tento styl ale přinesl velké úspěchy. Další věc, které si velmi na Zlínu cením, je trpělivost a stabilita. Jinde po třech porážkách vyhazovali trenéra, ve Zlíně ho naopak podrželi. Když už vsadili na kádr, trenéra a manažery, krize neřešili s horkou hlavou hned po zápase. Málokdo v extralize se takhle chová.

Jak se vám zde kdysi hrávalo?
Zimní stadion vypadá pořád stejně. Vždy se mi tady hrávalo dobře, ale to byl tady ještě Gottwaldov. Proti Zlínu jsem tady snad ještě nehrál.
Zlín si vždy zakládal na tom profilovat se jako domácí klub, který nebyl příliš otevřený velkým nákupům. Nyní ale hodně oddílů sází na zahraniční hráče.

Nepřichází nyní čas otevřít se vnějšímu světu?
Daleko více se mi zamlouvá držet se zažité tradice. A to sázet na své odchovance. Nemá cenu sem vodit hráče z ciziny, kteří budou hrát třetí čtvrtou lajnu. Pokud přijde, musí to být top hráč typu Bukartse. To je pro mě posila ze zahraničí. Fanoušci by možná uvítali atraktivní posilu a přivedli svěží vítr. Ale já sdílím filozofii zlínského klubu. Raději ať tady místo něj hraje sedmnáctiletý kluk než třicetiletý Kanaďan. I kdybychom měli peníze, tak sem cizinci pršet nebudou. Tohle budu zvažovat hodně pečlivě. Vím, že tady jsou šikovní kluci, kteří dorůstají, doufám, že dostanou příležitost. V souvislosti s tím si ale říkám, že jako generální manažer bych do toho trenérům neměl moc kecat. Budu se o to snažit, ale rozhodně to nemůžu slíbit. (směje se)

Jak reálně vidíte naděje, že ve Zlíně bude pokračovat sedmnáctiletý talent Filip Chytil, jehož čeká draft NHL?
Pravděpodobnost, že zůstane, je velká. Bude samozřejmě záležet na klubu z NHL, který si jej vybere. Tuto otázku by měl zodpovědět jeho budoucí klub. Jak je to nyní nastavené, Zlín do toho vlastně nemá co mluvit. Filip Chytil je nesmírně šikovný hokejista, perfektně fyzicky vybaven, což ukázal na testech před draftem. Ale aby se mohl prosadit v zámoří, chybí mu ještě třeba kilogramy. Pro klub z NHL bude daleko výhodnější, že se Filip vyhraje ve Zlíně. A bude se sžívat s dospělým hokejem, než aby jej v zámoří poslali do juniorky. Byl bych rád, kdyby to takto dopadlo.

Východní Morava je specifickým regionem včetně geografické odlehlosti. Jak se s tím sžijete jako Hradečák a člověk, který kariéru prožil v metropolích?
Nemám s tím problém. Myslím si, že Zlín je srovnatelný s Hradcem, co se týče velikosti, a nejsem tady od toho, abych objevoval kraj. Budu spíš na zimáku a budu se snažit klubu pomoct. Navíc okolí znám, byl jsem tady mockrát. (úsměv)

Otázku bydlení ve Zlíně už máte vyřešenou?
Plánuji se sem přestěhovat. Není to ale první a nejdůležitější úkol, který tady budu řešit. Jsou důležitější úkoly. Nějakou dobu tady budu mít jen dočasné bydlení. Nyní je důležitější být v kanceláři.

Martin Hosták
Potvrzeno. Novým generálním manažerem hokejových ševců je Hosták