Vlach, který v lednu přišel do Olomouce výměnou za Davida Ostřížka, v neděli gólem ze 47. minuty pomohl srazit své bývalé spoluhráče opět mimo postupovou desítku. Ševci opět nemají postupové karty ve svých rukou.

 „Já to tak neberu. Nebudu lhát, že jsem nevnímal, že hraji proti svému klubu, kde jsem odmala vyrůstal. Ale doufal jsem, že to dopadne tak, jak to nakonec je. Že to byl zrovna Zlín, to se nedá nic dělat," povídal po zápase Roman Vlach.

Herman vedl rychlý brejk, když se prosmýkl středem modrožluté obrany a předložil bekhendem kotouč Romanu Vlachovi, který zavěsil nad Kašíkovu vyrážečku.

Čtěte také: Největší šanci na postup má nyní Plzeň, tuší kapitán Veselý

„Trestuhodně nechali Hermana obránci Zlína projet. Vlach měl jednoduchou pozici," glosoval gólovou situaci bývalý útočník a expert České televize David Moravec.

Roman Vlach si z devíti vzájemných zápasů proti Zlínu v dresu Liberce, Karlových Varů a Olomouce připsal svůj druhý gól a z předchozích angažmá má ještě tři asistence. A to ještě Vlach při hře bez brankáře netrefil prázdnou branku Zlína… 

„Ne nadarmo se říká, že do prázdné dát gól, je nejtěžší," usmíval se Vlach.

Třetí razítko přidal až Vyrůbalík.

Olomouc byla celý zápas aktivnější, hladovější a odhodlanější. Zlín jakoby zapomněl odtáhnout ruční brzdu. Poměr střel hovoří za vše: 34:23. Už po dvou třetinách byl poměr střel 26:15.

„Musí být víc naštvaní, víc chtít body," vykládal spolukomentátor přímého přenosu Moravec deset minut před koncem za stavu 0:2.

„Olomouc měla víc šancí," uznal útočník Zlína Petr Holík.

„A aby nás naše neproměněné šance nemrzely," litoval Holík několika nadějných situací z úvodní třetiny a začátku druhé části.

Jenže brankář Olomouce Konrád všech 23 pokusů Zlína pokryl.

„Možná jsme měli větší chuť. Dali jsme do toho všechno. Měli jsme víc šancí. Kaša je ještě dost podržel," všiml si Konrád.

„Ráno jsem se cítil hrozně, po rozbruslení ještě hůř. Ale nakonec to dopadlo celkem dobře," oddechl si olomoucký gólman, který vychytal páté čisté konto v sezoně.

Do vedení šla Olomouc v polovině zápasu, když využila přesilovku dorážkou Skladaného. „Kašík musel zmenšit úhel a už se nestihl vrátit zpět. Skladaný měl ulehčenou práci," hodnotil Moravec.

„Všechno se dá chytit. Dnes jsme bohužel nedali gól. Dvě inkasované branky mě mrzí. Dnes Olomouc hrála skvěle zezadu a vytvořila si přečíslení," líčil Kašík.

Momentálně ševci ztrácejí dva zápasy před koncem základní části na desátou Plzeň, která porazila v derby Karlovy Vary, reálně tři body vzhledem k horší bilanci vzájemných zápasů. „Vůbec to neřeším," tvrdil Kašík.

„Snažil jsem se dnes vyhrát, bohužel to nevyšlo, ale teď už se musíme spoléhat i na ostatní," ví gólmanská jednička Zlína, který byla stejně jako v pátek vyhlášena nejlepším hráčem Zlína v zápase.

„Jeho forma graduje, ale Zlín potřebuje dávat góly," vystihl ve studiu Buly expert Milan Antoš.
Už v úterý Zlín míří do Hradce Králové, kde od 17.20 hodin sehraje další bitvu.

Jan Tomajko (HC Olomouc): Z projevů obou mužstev bylo dost patrné, o co se v zápase hraje. Divákům se musel zápas díky nasazení a hře na doraz líbit. Do druhé branky se hrálo dost vyrovnaně, ale právě tento moment nás nejvíce uklidnil, právě ve chvíli, kdy se Zlín dostával do tlaku. Tři body nám sice trochu pomohli, ale v této situaci musíme jednoduše prostě dvakrát vyhrát. Los všech tří družstev až tak moc nerozhoduje, půjde už jen o bodové zisky.

Robert Svoboda (PSG Zlín): Výsledek je pro nás zklamání. Ustáli jsme očekávaný tlak domácích v úvodní třetině, ve druhé třetině jsme poté srovnali krok, ale obdrželi jsme nešťastný gól v přesilovce. Ani za stavu 0:2 jsme nic nevzdávali a ještě jsme neúspěšně riskli power-play. Hlavní důvod prohry však vidím v nevyužívaní šancí. Výsledek situaci dost zamotal, v posledních dvou kolech už může porazit každý kohokoliv. Čeká nás tak bezesporu dramatický závěr.

50. kolo hokejové extraligy:

HC Olomouc - PSG Zlín 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. Skladaný (Škůrek), 47. Roman Vlach (Herman, J. Galvas), 60. Vyrůbalík (Herman, Konrád). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 5219.

Sestavy:

Olomouc: Konrád - Škůrek, Vyrůbalík, Jaroměřský, Rašner, J. Galvas, Ondrušek - Skladaný, J. Knotek, Laš - Eberle, Sundher, Burian - Roman Vlach, Herman, Holec - T. Mikúš, P. Mrázek, Matai. Trenéři: Venera a Tomajko.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Blaťák, Žižka, O. Horák - Bukarts, P. Holík, Kubiš - D. Šťastný, Chytil, Říčka - J. Ondráček, Honejsek, O. Veselý - Okál, Popelka, Ostřížek. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík a R. Hrazdira.