„Jsou to nějaké dvě hodiny letu, lepší než cestovat přes půl zeměkoule. U mě i díky tomu proběhla aklimatizace v pohodě,“ přiznal z dějiště ZOH v rozhovoru pro Českou televizi 27letý obránce, který má s týmem nejvyšší ambice. „Rozhodně medailové,“ řekl odhodlaně už před odletem Deníku Jordán, jenž si navíc zkompletuje start na třech nejvýznamnějších hokejových akcích – světovém šampionátu, Světovém poháru a nyní olympijských hrách.

Kvůli velké vzdálenosti Chabarovsku nalétáte v rámci soutěží v KHL tisíce kilometrů za sezonu. Počítáte je?
Tak úplně ne, ale okolo stovky tisíc kilometrů ve vzduchu to asi bude. Už je to asi jako jedna cesta na měsíc. (úsměv) U Aeroflotu jsem si pořídil kartu, kde jsem se dostal na její stříbrnou verzi, která mi už nyní umožňuje rychlejší odbavení. Doufám, že se mi ještě letos podaří dosáhnout na zlatou, která pak umožňuje sedět v nejlepší třídě. (úsměv)

Trénink hokejové reprezentace před olympijským startem turnaje.
Hokejisté chystají fanklub Sáblíkové. Chtějí ji podpořit přímo při závodě

Jak se těšíte na úvodní duel turnaje s Koreou?
Kvůli soustředění v Soulu jsme už v Koreji nějaký pátek, ale ta pravá atmosféra her na nás dýchla až v olympijské vesnici. Na druhou stranu v Soulu jsme měli výborné podmínky, kemp se podvedl. A těšíme se moc. 

Jak jste zvládli přechod z luxusního hotelu v Soulu na výrazně skromnější podmínky v dějišti her?
Problém v tom není, i když nyní bydlíme po pěti – s Jirkou Sekáčem jsme byli na pokoji v Soulu, tady k nám přibyli Červenka, Vondrka a Polášek. V ubytování problém není, na nic si nestěžujeme. Je příjemné být pohromadě, stejně jako se ve vesnici potkávat a stravovat se s dalšími sportovci. Český olympijský výbor v přípravě odvedl dobrou práci, podmínky jsou kvalitní!

Kouč Josef Jandač na tréninku hokejové reprezentace.
Trenér Josef Jandač: Korejci jsou poslušní, ale taky si umí užívat

Kdysi hokejisté odpočívali s knihami a kartami v ruce. Jak relaxuje současný výběr?
Já spadám do party, která hraje na herní konzoli, kterou dovezl Jirka Sekáč a paříme na pardubické cimře. Úplně si nejsem jistý, jak to mají ostatní, ale převládají moderní technologie. Koukáme na filmy, poleháváme. Čím víc se ale blíží turnaj, času na hraní na konzoli je výrazně méně. Máme více porad, přesuny na halu zabírají dost času.

Co byste chtěli v naší skupině, která nabízí výkonnostně odlišné soupeře, předvést?
Velké plány nemáme. Chceme co nejlépe skončit ve skupině, protože moc dobře známe postupový pavouk. Už na úvod nás čeká náročný duel s domácí Koreou. Víme, jak se dobře uvedli na turnaji v Rusku, kde dokázali dvě třetiny potrápit favority. I proto se hodně zabýváme úvodním duelem. Další soupeře budeme řešit zápas od zápasu.

Připravovali jste se směrem k čtvrtečnímu zápasu i na konkrétní jednotlivce?
Na některé hráče nás trenéři upozorňují, ale styl Koreje je podobný, jaký předvádí Kanaďané. I proto víme, co od nich očekávat. Stejně jako víme, jak důležitý bude vstup do turnaje. Když se nám povede, bude to pro nás jednodušší.

Lukáš a Antonín Brožovi na olympijské trati
Sáňkářům druhé jízdy nevyšly, triumfovala německá dvojka