„Nevím, jestli tohle vítězství by nějak mělo ovlivnit naše myšlení, že je všechno v pořádku," ví 39letý Čajánek.

Jaký je váš pohled na trefu, kterou Vítkovičtí považují za spornou?

Onder (Jiří Ondráček – pozn. aut.) střílel na branku. Puk se tam odrazil a vracel jsem ho do gólmana. Kotouč ale zůstal volný a já jsem ho jen dorážel. Podle mě nebyl v moci gólmana.

Byl jste o tom stoprocentně přesvědčený, že ho rozhodčí uzná?

Nebyl. Jel se podívat na video. Nevím, co tam Vítkovičtí reklamovali. Jestli to bylo písknutí, to já nedokážu posoudit. Ale puk byl volný, takže pro mě to byla hratelná situace.

Následující půlminuta byla pro vás z říše snů, co?

(Pousměje se.) Jo, měli jsme tam tři střely a třikrát to tam spadlo. Výrazně nám to pomohlo, ale na konci třetí třetiny se opět ukázalo, že máme strach. Dnes hrála mužstva z úplného dna tabulky. Jsou to pro nás super body, ale zatím nic neřeší.

Byl váš gól klíčový pro výhru?

Určitě nám pomohl, ale důležitější byly následující branky. Napadalo nám to tam. Ale pak Vítkovice začaly zase bruslit a přehrávaly nás. Trpěli jsme.

Dotáhli jste se na předposlední Vítkovice na dva body. V případě porážky jste mohli nabrat až osmibodovou propast. Bude se vám během pauzy dýchat lépe?

(Přemýšlí.) Tak to nevím, jestli je to tak zásadní rozdíl. Jestli ztrácíme dva nebo pět bodů, je jedno. Pořád jsme tak daleko vzadu, že nevím, zda by nás tohle vítězství mělo ovlivnit v myšlení, že máme vyhráno a je všechno v pořádku. Tak to určitě není.

Přijde vám pauza vhod?

Nevím. Zápasů ještě na dohrávku s Brnem bylo dost. Vyčistíme si hlavu, ale pokud nezačneme hrát jinak, nepomohou nám ani tři přestávky.

Co myslíte tím jinak?

Myslet jinak. My musíme ukázat srdce a bojovnost. Pokud to ukážeme, věřím v dobrý konec. Ale i v minulých sezonách jsme se trápili kolem předkola a pak jsme udělali šňůru. My musíme zabrat a makat. To je jediné, co nám dává šanci.

Jak vnímáte situaci kolem Jaroslava Balaštíka?

(Chvíli mlčí.) Co vám na to mám říct. Takhle dopadnout může každý z nás. V hokeji to tak někdy chodí. Vyjádřit se k tomu ale musí lidi, kteří jsou k tomu kompetentní. Já jako hráč k tomu nemám co říct.