Právě předtím vystřílel premiérovými dvěma góly v letošní vyřazovací části zlínský kanonýr Jaroslav Balaštík, kterými protrhl 11zápasovou šňůru bez gólu.

„Z hlavy to člověk nedostane. Kdo je otcem, tak mě pochopí," svěřil se Jaroslav Balaštík, o němž se dlouhá léta tradovalo, že svou střelbu kdysi dávno piloval se železnými puky. Balaštík před dvěma lety v jednom rozhovoru pro Deník tuto spekulaci popřel.

„Teď jsem si už těžké puky objednal a budu s nimi trénovat," přiznal předevčírem 33letý zlínský kanonýr na zlínské radnici, kam si vedení města a klubu PSG Zlín stříbrné medailisty pozvalo.

Nechal jste se inspirovat Jaromírem Jágrem?

Jeho videa jsem viděl. Trénoval ale s činkami. Ale tohle jsou klasické puky, jen těžší než obvyklé.

Nezkoušel jste, co Jaromír na videu předváděl? Třeba jen ze zvědavosti?

Zkoušeli jsme jen bruslařské věci. Je to hodně náročné, ale dá se na ně zvyknout. Ale střelbu s činkami, nebo jak on říká s palačinkami, jsem nezkoušel. Budu trénovat s těmi, co jsem si objednal.

Budete v tréninku něco měnit?

Budu, ale to si nechám pro sebe. (Úsměv.)

Máte tři týdny dovolené. Jak je budete trávit?

Udála se nám v rodině příjemná novinka, narodila se nám druhá dcerka, takže dovolenou věnuji rodině, holkám a domu. Neplánuji, že bychom jeli mimo Českou republiku. Spíš to necháme až na léto, jestli bude nejmladší dcera schopná absolvovat delší výlet k moři.

Takže na tři týdny se z vás stane profík v přebalování a budete si muset tyto dovednosti oprášit.

Už se tomu doma směju. Pět let od narození první dcery uběhlo jako voda. Všechno zažíváme napodruhé. Ale jsme za to šťastní.

Své osobní štěstí jste před veřejností úspěšně tajil. Ovlivňovalo vás to během play off, myslel jste na to intenzivně, nebo to nemělo žádnou spojitost?

Myslel jsem na to svým způsobem pořád, protože podle mě je to moment v životě, který je naprosto výjimečný. Dcera se narodila mezi sériemi s Vítkovicemi a Třincem. Na finále jsem mohl mít čistou hlavu a soustředit se na hokej.

Byl jste u porodu?

Ano. Bylo to naplánované den po termínu. Vyšlo to perfektně, den po šestém semifinálovém zápase v Třinci. Byl by problém, kdyby se hrál v sobotu sedmý semifinálový zápas, jelikož porod byl naplánován na pátek. Ale nakonec to v Třinci dopadlo dobře a mohlo to proběhnout všechno, jak mělo.

S trenérem Vlachem jste byli domluvení, kdyby k tomu došlo, že byste nehrál zápas play off? Jak byste se rozhodoval?

Podle momentální situace. Ale vážně nevím, těžko odpovědět. Nějak by se to skloubilo. Nic jsme neplánovali, nechávali jsme to vyloženě, jak se vyvine situace. Tři dny před termínem jsme byli na kontrole, kde jsme vše naplánovali tak, že bylo zbytečné na cokoliv čekat. Všechno mělo být v pořádku.

Ovlivnil očekávaný porod vaše výkony v první polovině play off, kdy se vám střelecky tolik nedařilo? Cítíte vnitřně, že to mělo spojitost, nebo to jsou jen spekulace a náhoda?

(Přemýšlí.) V hlavě to člověk má a z ní to nedostane. Nestydím se za to. Kdo je otcem, tak ví, o co se jedná. Třeba ze začátku play off byly moje myšlenky upnuté k rodině a porodu a snažil jsem se to korigovat, jak to jen šlo.

Už odeznělo zklamání po posledním sedmém finále?

Už ano. Je to sport, co naděláme. Dali jsme do toho všechno, co v nás bylo. V takovém případě nemusíte mít ani výčitky. Rozhodla to jediná střela, jedna malá chybička. Jedeme dál. Život se tím nemění. Je to jedna z nejlepších sezon.

Má tým na to, pokud zůstane pohromadě, ještě minimálně zopakovat, nebo i překonat stříbrnou metu?

Myslím si to. Je jasné, že asi k nějakým změnám dojde. Jak jsem nás pozoroval během sezony nebo už vloni v létě, cítil jsem, že by mužstvo mohlo mít budoucnost. Ale nečekal jsem, že úspěch bude už v letošní sezoně. Ale tím, jak jsme to letos zvládli, bude pro nás všechny velké plus do budoucna.

Láká vás vůbec ještě zahraniční angažmá, nebo tím, jak máte rodinu, jste se už definitivně usadil?

Člověk nikdy neví. Na příští sezonu mám smlouvu a na další ještě i opční právo. Nikdy neplánuji tolik předem. Koho by to ale nelákalo. Hrál jsem delší dobu v Americe, ve Finsku i Švédsku a vím, že je to obrovská životní zkušenost, ze které člověk může čerpat do dalšího života.

Jaroslav BalaštíkJaroslav Balaštík

Narozen: 28. 11. 1979 v Uherském Hradišti. Výška: 191 cm. Váha: 90 kg. Číslo dresu: 96. Hůl: L. Přezdívka: Baláš.

Rodina: manželka Adéla, dcery Adéla a Karla.

Kariéra: Zlín (97–05, 07–10, 12-??), Hameenlinna (Finsko, 02/03), Columbus Blue Jackets, Syracuse Crunch (05–07, AHL), HV 71 Jönköping (Švédsko, 06/07), Mladá Boleslav (11–12).

Největší úspěchy: mistr extraligy (03/04, Zlín), 3× vicemistr extraligy (98/99, 04/05, 12/13 Zlín), bronz (01/02, Zlín), 2. místo na MS 2006.

Zájmy: fotbal, tenis, in-line hokej

Číslo dne – 4: Tolik gólů nakonec nastřílel Jaroslav Balaštík v celém play off, které začal 11 zápasovou pauzou. V semifinále i ve finále se trefil dvakrát.