„To není poznat? Ale já se neholím už půl roku," rozesmál se od ucha k uchu zlínský gólman.

Zatímco ještě v pondělí pár hráčů mělo vlasy, od včerejška byli všichni na hladko. „Snad to doroste. Je to pro mě nezvyk. Dohola jsem poprvé, ale dá se to přežít," vykládal třeba útočník Jakub Svoboda.

Dlouhodobě rituály hráči považují nejen za gesta, ale pocit sounáležitosti s celým týmem. „Není to jen rituál, ale příprava, že jsme nachystaní a jednotní," ví Kašík.

Včera na tréninku šlo na první pohled poznat, že holiče nenavštívili už jen zlínští trenéři. „Chystám se dnes odpoledne," slíbil asistent Juraj Jurík. „Ještě uvidíme," rozesmál se kouč Rostislav Vlach, jenž i v minulých letech play off trávil bez vlasů či s obarvenou kšticí.

Na toho, kdo nedodrží nepsaný zákon, čeká mastná pokuta. „Je to celkem pálka. Něco přes milion," chechtal se Kašík. Ve skutečnosti by se však měla pohybovat v řádu tisíců.

„Třeba v Brně jsme si jen udržovali vousy," podotkl Svoboda.

Bude tomu tak i letos. I v Kometě je zákaz holení. Play off bude doprovázet logo zarostlého zbojníka, jemuž se vloni ve finále hráči Zlína smáli. „Vypadá jak Zdeněk Okál," dobírali si svého parťáka v erbu Komety.