Po loňské nejtěsnější prohře s Plzní ševci tentokrát proti Kometě nikoho nenechali na pochybách a po deseti letech vybojovali druhý mistrovský titul v historii klubu.

Velký plakát zlínských mistrů. Už ve středečním vydání regionálního Deníku v celém Zlínském kraji. Kupte si středeční Deník a zdarma získáte vzpomínku na fantastickou sezonu ševců.

Největší radost má asi kapitán Petr Čajánek, který se po titulech světového šampiona dočkal na sklonku kariéry i toho domácího v podobě Masarykova poháru.

„Neskutečné. Na tento večer jsem trénoval celou kariéru. Bomba," ulevil si hned po vítězném utkání střelec dvou včerejších gólů Petr Zámorský.

„Rozhodl náš lepší, parádní tým. Hráli jsme srdcem, to rozhodlo!" byl přesvědčen talentovaný reprezentační obránce.

„Největší zásluhu na našem úspěchu má bezpochyby Petr Čajánek, byl to náš nejlepší hráč, kapitán jak má být. Věřím, že bude pokračovat v kariéře," doplnil Zámorský.

Domácí nezastavilo ani dopolední potvrzení trestu pro jejich nejlepšího střelce v play off Ondřeje Veselého. Kometa přeskládala útočné formace, byla v úvodu aktivnější, ale do vedení šli domácí. Po rychlém vyrovnání se utkání lámalo v 11. minutě, kdy Kometa nevyužila dvouminutovou přesilovou hru 5 na 3 a naopak ševci v oslabení Čajánkem šli zpět do vedení.

Navíc před přestávkou Zámorský třetí trefou uklidnil domácí i vyprodaný stadion.

„Byli jsme rádi, že jsme oslabení přežili. Parádní práce kluků, klobouk dolů!" smekl kapitán ševců Petr Čajánek, podle kterého bylo v této fázi hry nejdůležitější, že nepustili soupeře do vedení.

„Kometa byla naším výpadem překvapená, šla totiž střídat. Pavel to udělal v útoku fantasticky, já pak jen vystřelil přes beka a vyšlo to," radoval se Čajánek.

Ve zbytku zápasu domácí utkání kontrolovali, vedli dvakrát o tři branky, a přestože Kometa poprvé ve finále dokázala využít přesilovku, na zvrat neměla.
„Bohužel pořád hrajeme na sto procent, máme tlak ve všech zápasech, ale nestačilo to. Když jsme totiž byli v tlaku, tak nás Zlínští gólem knokautovali a to nás i dnes položilo," smutnil po utkání brněnský útočník Jozef Kováčik

„Neodehráli jsme špatnou sérii vyjma prvního domácího duelu. Ve finále ale rozhodovaly přesilovky a hra v oslabení. Ani dnes se nám nepodařilo udržet kázeň," zlobil se po utkání zklamaný kapitán Komety Leoš Čermák.

„Dnes jsme neproměnili přesilovku pět na tři a naopak v oslabení inkasovali. To nás stálo rozhodující zápas," dodal.

Zlín – Kometa 5:3

Branky a nahrávky: 5. Köhler (Leška, Urbanec), 14. Čajánek (Kubiš, Urbanec), 20. Zámorský (Leška, Köhler), 26. Zámorský (Marušák, Leška), 42. Ondráček (Melenovský) – 10. Žižka (T. Svoboda, V. Němec), 30. Kuboš (Žižka, Koreis), 50. V. Němec (Kováčik, Jakub Svoboda). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:6, navíc T. Svoboda (Brno) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7000 (vyprodáno). Třetiny: 3:1, 1:1, 1:1.

Zlín: Kašík – Zámorský, Urbanec, Marušák, Kotvan, Matějíček, Řezníček – Honejsek, Čajánek, Holík – Balaštík, Leška, Köhler – Ondráček, Melenovský, Kubiš – Okál, P. Sedláček, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Brno: Trvaj (21. Čiliak) – Jan Hanzlík, Dlapa, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka – H. Zohorna, Čermák, Pivko – T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II – Vondráček, Koreis, Jakub Svoboda – P. Mrázek, Raška, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Konečný stav série: 4:1

Co řekli po finálovém utkání trenéři

Trenér Zlína Rostislav Vlach: „O našem dnešním vítězství rozhodlo více faktorů. Tím důležitým bylo, že jsme se hned v první třetině ubránili při dvouminutovém oslabení ve třech a následně jsme dali v oslabení uklidňující gól. Tento okamžik byl velmi důležitý. Kritická byla i poslední třetina, v níž měla Kometa velký tlak. Hráli jsme dobře v defenzivě a v důležitých chvílích nás podržel brankář Kašík.

Je to vítězství celého týmu. Naše výhoda je, že pracujeme koncepčně a můžeme využít vlastní odchovance. Hráčů, na které se dalo ve finále spolehnout, bylo více. Určitě patřil k hlavním osobnostem Čajánek, který šel důsledně za titulem. Dobře jsme navázali na to, co jsme loni započali. Poctivou prací jsme hráli o špici. Euforie z titulu teprve přijde."

Trenér Brna Vladimír Kýhos: „Opět stříbro po dvou letech je asi úspěch, ale momentálně ve mě převládá smutek," přiznal bezprostředně po utkání kouč čerstvého vicemistra Vladimír Kýhos, který včera litoval především promarněné dlouhé přesilovky 5 na 3. „To co nás mělo dostat na koně, nás dostalo ze hry. Od té doby nám Zlín nedovolil dostat se do utkání. Je to velká škoda, promarnili jsme velkou šanci," truchlil a současně označil za klíčové v celé sérii nezvládnuté přesilové hry. „To byla naše největší slabina, hráli jsme je špatně. Můžeme je cvičit, ale to je na hráčích, měli si s tím poradit lépe," dodal Kýhos.

Asistent Brna Martin Pešout: „Dnes jsme dali v závěru do zvrácení zápasu všechny síly, které nám za sezonu zbyli. Zlín získal náskok lacinými góly. Tím nechci snižovat to, že nás v celé sérii porazil 4:1. Tak jako dnešní zápas probíhala celá série. Určitě se nerozhodlo dnes, ale v prvním zápase. Hrál se moc brzo po sedmém duelu se Spartou. Zlín to využil a dostal se do vedení. Pak mohl hrát svoji hru. My jsme soupeře v každém zápase přestříleli a přetlačili. Kašík byl, bohužel, v takové formě, že nám góly nepadaly. Klíč byla dnes přesilovka pět na tři, kterou jsme nevyužili. Nemá cenu se vymlouvat, sehráli jsme ji špatně. Ale byl bych nerad, abychom si ze sezony pamatovali tuhle přesilovku. My máme za sebou nádhernou sezonu. Před ní nikdo nevěřil, že tady budeme stát."