„Myslím, že už to tak prestižně nebere. Od té doby, co tady působil, už nějaký čas uplynul," myslí si jeho kolega a asistent Miloš Říha mladší.

Celková bilance proti mateřskému klubu je přitom relativně vyrovnaná, na střídačce Karlových Varů, Komety Brno a Pardubic z 18 vzájemných zápasů vyhrál osmkrát.

„Už se to tolik neřeší, že tedy Zdeněk trénoval. Připravujeme se na jeho týmy jako na soupeře každé jiné. Možná jen hráči, které vedl, si na něj vzpomenou," uvažoval i asistent Zlína Juraj Jurík.

Venera přitom v pondělí mohl mít hezký večer. První polovinu zápasu totiž byl jeho tým o krok na před. Ve vlastním oslabení totiž Zohorna dotlačil puk za Horčičku. Poté byl sice ve 21. minutě Veselý na konci kombinace první formace, ale o šest minut později už Pardubice opět vedly po úniku Zohorny.

„V první třetině soupeř dobře bruslil. Jenže po jejich druhém gólu se zatáhly, což byla voda na náš mlýn. Odstoupily od aktivní hry a my jim daly šťastné góly," lebedil si Jurík.

Ve 37. minutě totiž lišák Leška z minusového úhlu přelstil Salfického. „Přitom víme, že se za nepříznivého stavu o něco podobného snaží. Můžete se na něj připravovat, jak chcete, ale vždy vás něčím překvapení. Tím je hodně nepříjemný a výjimečný. Dnes se mu to bohužel povedlo," litoval trenér Pardubických.

„Lešoun to zkouší, i v NHL padají podobné góly. Je to každopádně šťastná branka, která jde na vrub gólmana. Měli jsme šťestí," uznal Jurík.

O pět minut později už Zlín vedl trefou Čecha. Ten pak ještě ve 49. minutě proměnil trestné střílení po faulu Sýkory. „Všechny góly jsme jim darovali. Byly velmi laciné a ztratili jsme tady body. Za stavu 2:3 jsme tam měli ještě šance, ale už bylo pozdě. Nejsme spokojení," hořekoval syn trenéra ruského Omsku. 

PSG ZLÍN – PARDUBICE 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. O. Veselý (Leška, Balaštík), 37. Leška (Marušák), 42. F. Čech (Honejsek), 49. F. Čech z trest. střílení – 15. T. Zohorna (P. Sýkora), 27. T. Nosek (Kousal, Radil). Rozhodčí: Husička, Minář – Bryška, Lučan. Vyloučení: 4:6. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4474.

PSG Zlín: Horčička – Marušák, Řezníček, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák – Balaštík, Leška, O. Veselý – Holík, Čajánek, Kubiš – Honejsek, Melenovský, F. Čech – Ondráček, P. Sedláček, Z. Okál. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Pardubice: Salfický – Benák, Ďaloga, Píša, V. Kočí, Gregorc, Vašíček – P. Sýkora, Cetkovský, T. Zohorna – Radil, Kousal, T. Nosek – Tybor, Marha, Starý – Půhoný, Číp, Semorád. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Made in Leška. Zkusil jsem to nahodit, přiznal zlínský útočník 

Made in Petr Leška. Tuhle značku zlínského virtuosa by měli vytesat na vyrovnávací gól na 2:2 zlínských hokejistů. Stál u mantinelu, pár čísel za brankovou čárou. Přesto i z této, na první pohled zcela nemožné střelecké pozice včera Petr Leška dokázal dostat kotouč za brankáře Salfického.

„Chtěl to tak udělat a prostě ho dal. Hlava nad všechny hlavy. Tohle může napadnout jen jeho. V nouzi vystřelí a dá gól. Perfektní práce," kroutil nevěřícně hlavou Filip Čech autor dvou branek Zlína, které pojistily včerejší triumf.

„Zkusil jsem to nahodit. Nachystané jsem to neměl, ale neměl jsem komu nahrát, tak jsem to zkusil. Podle mě to Salfa čekal, ale propadlo to tam," popisoval Leška. „Podobný gól jsem už dal, ale podrobnosti si už nevybavím," tvrdil Leška. „Moje chyba, čekal jsem to, ale puk mi rotoval," zpytoval svědomí Salfický.

To běžela 37. minuta, když Zlín zásluhou elitního mozku modrožluté ofenzivy vyrovnal. „To bylo důležité. Do třetí třetiny jsme šli za stavu 2:2," lebedil si Leška.

Pak přišly chvíle dalšího zlínského hrdiny. Po pětizápasové pauze zaviněné zraněním se Filip Čech vrátil do zlínské sestavy a stejně jako v případě vyrovnání v sedmém finále, i tentokrát rozjásal zlínské publikum. „Je to shoda náhod. Štěstíčko mě přivítalo zpět," pousmál se Čech.

Nejprve ve 42. minutě vystřelil kousek za modrou a Salfický nestačil reagovat. „Ani nevím, jak se ke mně puk dostal. Vystřelil jsem na branku. Tonda Honejsek a Melenem tam clonili a Salfa to asi neviděl. Velkou zásluhu na tom mají právě oni," děkoval spoluhráčům.

Ve 49. minutě pak proměnil trestné střílení nekompromisní střelou nad Salfického lapačku. „Chtěl jsem to tam dát a taky jsem to tak udělal. Jsem rád, že se to povedlo. Měl jsem i jinou variantu, ale rozhodl jsem se už zakončení. Všiml jsem se, že nás Salfa sleduje při nájezdech, tak jsem udělal něco jiného. Kdyby náhodou na nájezd došlo, abych ho zmátl. Mohli by si už mě pohlídat. Střela se ale vždy hlídá blbě," tuší Čech. „Jestli umím i blafáky? To si nechám pro sebe," pousmál se Čech.

„Perfektní. Dal důležité góly. Jeho návrat nám pomohl," vrátil Leška Čechovi kompliment. „Vloni nás přitom Salfa vychytal, před zápasem jsem si na to vzpomněl. Jsem rád, že mu to tam konečně napadalo," lebedil si Leška.