Leška už brusle na hřebík zvažoval pověsit během uplynulé nevydařené základní části. Poté jej ale hokej začal bavit. Dvojnásobný extraligový šampion, který v nejvyšší soutěži odehrál přes 1100 zápasů, má přitom ve Zlíně ještě na rok platnou smlouvu.

Pro obě varianty si však po nedávném vyřazení v sedmém čtvrtfinále play-off s Kometou Brno nechal otevřená vrátka. Přestože se snažíme kontaktovat samotného hráče, jeho telefon mlčí a jen vyzvání.

„S Petrem se bavíme o jeho dalším pokračování v klubu již delší čas, přičemž poslední dohoda zní, že si definitivní ano či ne sdělíme na začátku společné přípravy na novou sezonu – tedy 4. května," upřesnil jednatel hokejového klubu PSG Zlín Patrik Kamas.

„O zdravotním problému Petra víme, ale nyní má relativně dost času na jeho léčení," doplnil.

Současně potvrdil, že se vedení připravuje na obě varianty rozhodnutí zkušeného centra první formace ševců. „Musíme být připraveni na obě varianty. Samozřejmě bychom si přáli, aby Petr pokračoval, počítáme s ním," dodal Kamas.

Přesto již nyní se nabízejí otázky, jak by si tým bez dalšího zkušeného centra poradil.

„Týmu by hodně chyběl. Pro klub by to byla rána o to větší, že ve stejnou dobu končí i jeho vrstevník Petr Čajánek. Dva centři, kteří uměli svou pětku skvěle ukočírovat. Zatímco Čája dokázal tým strhnout bojovností a nasazením, Lešoun umí dát hře týmu myšlenku. Skončily by dva klenoty zlínského klubu zároveň," ví někdejší trenér Zdeněk Venera.

I on měl možnost chytrého centra s geniálním myšlením možnost trénovat.

„Petra považuji za nejchytřejšího hráče novodobé extraligy. Vždy věděl, kde bude jeho spoluhráč za pět vteřin, jeho předvídavost je úžasná," smekl Venera pomyslný klobouk nad Leškovými kvalitami.

Sám ví, že nahradit Čajánka s Leškou bude nesmírně obtížné. Ostatně, sám to poznal v sezoně 2002/2003.

Tehdy Čajánek před sezonou odešel do zámoří a Leška do pražské Sparty. Venera tehdy 20. října převzal tým po dvojici trenérů Antonín Stavjaňa – Stanislav Přikryl. Ani on jej ale nedokázal bez dvou klíčových borců vytáhnout z předposledního místa.

„Sám jsem na to zvědavý, jak se je podaří nahradit. Zlín má naštěstí spoustu mladých talentovaných hokejistů, ale bude to asi chvíli trvat. Čája s Leškou byli na ledě jedineční, fanoušci je milovali. Jsem rád, že jsem ve své trenérské kariéře měl možnost s nimi spolupracovat."

Jak to vypadá s osudem dalších hráčů, o kterých se spekuluje v souvislosti s odchodem, tedy Jakubem Svobodou, Bedřichem Köhlerem, Petrem Holíkem či Oldrichem Kotvanem, zatím jednatel blíže nekomentoval.

„Jednání stále probíhají. Máme dostatečný časový prostor, vždyť touhle dobou jsme v uplynulých dvou letech ještě hráli. První informace o změnách v kádru zřejmě zveřejníme v příštím týdnu," slíbil Patrik Kamas, který zatím ani nepotvrdil, zda bude po vleklých zdravotních problémech pokračovat Filip Čech či obránce Jiří Marušák.

Druhý jmenovaný však v nedávném on-line rozhovoru Deníku potvrdil svou chuť pokračovat.