Sebevědomím nabitý hokejový gólman úřadujících šampionů ze Zlína Libor Kašík byl ve svém živlu. „Doufám, že už jsem se uklidnil," hlásí před startem extraligy, kterou zítra zahájí v zápase proti Mladé Boleslavi jako brankářská jednička.

Věděl jste o tom?

Ne. Ale možná to k něčemu směřovalo. Něco mi říkal pan Hrazdira (trenér brankářů – pozn. aut.) Ale jinak jsem to nevěděl a ani jsem to nevnímal. Do startu je ještě daleko a může se stát cokoliv. S Lubou (Horčičkou) jsme oba připravení a budeme podávat co nejlepší výkony.

Cítíte už mrazení, chvění, nervozitu nebo natěšení před startem extraligy?

Ještě jsem nad tím ani nepřemýšlel. Pro mě je zápas ještě daleko. Na zápas se budu soustředit až v pátek. Nebo ve čtvrtek večer, kdy si půjdu brzy lehnout, abych se na zápas dobře vyspal.

Do sezony jdete ve výrazně jiné roli než v uplynulé sezoně, kde jste začínal až jako třetí gólman. Nevěděl jste, co bude. Jak to vnímáte?

Když si to vezmete, i nyní jsem v podobné roli. Stejně musíte podávat výborné výkony, abyste chytal. Takovou roli má každý gólman. Když nebude mít výsledky, do branky se nedostane. Musíte to brát s pokorou a být připravený na každou i nehokejovou situaci.

Přesto už okolí od vás něco očekává, ne?

Minulý rok se taky psalo o tom, že budu jednička a nakonec vše bylo jinak. Musel jsem potvrdit dvě sezony v Olomouci. A jestli je to skok mezi první a druhou ligou? Víc očekávání bylo před minulou sezonou. Když budu chytat normálně a držet si nějaký svůj standard, mohlo by to být v pohodě.

Jste sebevědomější?

(Přemýšlí.) Těžko říct. Asi jo, v rozehrávání puků. Ale jsem hlavně klidnější. Aspoň doufám.

Po zisku mistrovského titulu jste byl nastartovaný, všude vás bylo plno. Už jste se uklidnil?

Doufám, že jo. Nechci říkat, že jo nebo ne. To jsou přece strohé odpovědi, ne? Odpovídám neutrálně, abych si nechal nějako rezervu, když někdy ujedu. Ale myslím, že snad jo.

Kdo vás dostává zpátky na zem, když jste někdy „na hrušce"?

Já sám. Dokážu si to sám zredukovat. Mám i dobré kamarády, kteří mi někdy řeknou, že už to přeháním. A taky se mi to už stalo. V ten moment jsem si to stoprocentně uvědomil. Snad budu v sezoně normální. A už teď doufám jsem.

Rodiče vám do toho mluví taky?

To jsou srdcaři. Drží se mnou i v případě, že někdy udělám blbost. (Rozesměje se.) Prostě typičtí rodiče. Ale jinak mi do hokeje nemluví.

Jaké máte do sezony cíle?

Musíme se dostat hlavně do play off. Své osobní ale neřeknu. Napsal jsem si je jako poslední roky na papír pro sebe, na který se v případě nutnosti podívám.

Co třeba reprezentace?

To je jedno. Takové otázky mi pokládat můžete, na ty ale neodpovím. (Směje se.) Koho by reprezentace nelákala. Kdo nechce reprezentovat, je podle mě blb. (Úsměv.) Pokud mu to samozřejmě zdraví umožňuje.

Byla letošní příprava i vzhledem k zápasům v Lize mistrů nejkvalitnější za poslední roky?

Už jsem nad tím přemýšlel. Dva zápasy, které jsem odchytal, se hrály ve vysokém, skoro extraligovém tempu. Takové zápasy mě připraví daleko lépe. Pro mě osobně to byla lepší příprava, než kdybych hrál obyčejné přátelské zápasy, kde se zkouší a je tam mnohem více hráčů. A někteří ji navíc neberou vážně.

Trenéři se obávají náročného cestování. Bude to hrát pro extraligu takovou roli?

Už pocestujeme jen jednou do Stockholmu. Ale také můžeme ještě postoupit do další fáze Ligy mistrů. Pokud se nám bude dařit v extralize, Liga mistrů se bude hrát v klidu. Ale když nám to nepůjde, Champions League bude muset jít stranou. Sponzoři si platí extraligu. V Lize mistrů přece jen nemáte kam sestoupit. Proto je extraliga důležitější.

Na dva domácí zápasy na vás přišlo téměř osm tisíc lidí, vůbec nejvíc ze všech šesti extraligových týmů, které se Ligy mistrů účastní. Je to překvapení?

Ani ne. Je to atraktivnější než přáteláky. Lidé se chtějí podívat, jak hrajeme i s jinými týmy z jiných lig a zemí. Jsem rád, že přišlo tolik lidí.

I ti, kteří protestovali proti třetí sadě bílých dresů. Překvapila vás hysterie, kterou vyvolaly?

Normálně komentáře na internetu moc nečtu, tak na tohle téma jsem si pár názorů početl. Byl bych nerad, kdyby mi lidé nakládali jako ostatním klukům, kteří se k nim vyjadřovali. Ale bílé dresy opravdu nic nezkazí. Je to jen třetí sada, ve které by se hrálo jen na pár zápasů. Pokud někdo říká, že vypadají jako dres Komety, je to blbost. Až na pár lidí nad tím nikdo ani takhle nepřemýšlel. Třetí sadu přece mají všechny top týmy na světě. A nikdo si nestěžuje, když jednou za měsíc v nich nastoupí k zápasu. Aspoň se bude o čem bavit, když budeme v bílém. (Úsměv.)