„Nějak extra to ale neřeším. Odehraji přípravné zápasy a nechám to na trenérech. Každopádně je odmalička sen každého hráče si v národním týmu zahrát a čest, když můžete reprezentovat vlast," přiznal v rozhovoru pro Deník 25letý Oldrich Kotvan, rodák ze Skalice a odchovanec Trnavy.

V letošní sezoně za Slovensko odehrál šest zápasů, celkově naskočil už do devíti střetnutí. A ve čtvrtek v Pori a v pátek v Turku by měl naskočit do dvou přátelských zápasů proti Finsku. „Zatím jsem v základu, ale ještě se to může změnit. Večer máme trénink a ve středu odlétáme," podotkl včera po obědě Kotvan, který se ke slovenskému týmu zařadil hned po vyřazení ve čtvrtfinále s pražskou Spartou. „Překvapený jsem nebyl. S pozvánkou jsem počítal. Ale byl jsem rád," usmál se Kotvan.

Po čtrnáctidenním kondičním kempu se už nemůže zápasů dočkat. „Měli jsme dvoufázové tréninky. Na ledě jsme modelovali herní situace a styl hry. Do toho trenéři vkládali modelová utkání mezi sebou. Každý den jsme chodili do posilovny. Je to rozdíl, když to srovnám s tím, na co jsem zvyklý ze Zlína," přiznal Kotvan.

Ze Zlína přitom není sám, kdo si s národním týmem prodlužuje sezonu. V Lotyšsku se na vrchol sezony připravuje Roberts Bukarts a v českém národním týmu Petr Holík s dalším odchovancem Petrem Zámorským. Ještě minulý týden navíc trénoval Jakub Sedláček. „Kluci jsou venku a podávají dobré výkony. Šanci si zaslouží a pro Zlín je to nějaká vizitka," myslí si Kotvan.

„Rád bych si proti nim určitě zahrál. Změřili bychom síly a hecovali se. Ale na to zatím nebyl čas," zdůraznil zlínský bek, který kromě Olomouce oblékal i dres Dukly Jihlava a zámořských klubů Fargo Force (SAHL) a Fairbanks Ice Dogs (NAHL).

Současnou tváří slovenského týmu je někdejší vynikající útočník a dnes hlavní kouč Zdeno Cíger, jenž v NHL odehrál necelou čtyřstovku zápasů. Generálním manažerem pak někdejší bek Robert Švehla, který v NHL za Floridu Panthers a Toronto odehrál necelých sedm stovek utkání. „Určitě to byli skvělí hokejisté. V zámořské NHL podávali výtečné výkony a byli i u úspěchů slovenského hokeje. Jsou to velká jména pro náš hokej a mají určitě můj obdiv," vyznal se Kotvan, který stále nemá podepsanou smlouvu se Zlínem na příští sezonu.

„Je to v jednání. Chtěl bych zůstat. Zlín je pro mě variantou číslo jedna. Jiné nabídky sice registruju, ale v České republice pro mě nemá význam chodit jinam. Ve Zlíně se cítím dobře," vzkázal Kotvan, o jehož služby se podle spekulací údajně zajímá movitý Třinec. „Jo, slyšel jsem o tom. Ale do spekulací bych se nepouštěl. Je to zbytečné," reagoval Oldrich Kotvan.