„Nesnažím se nikoho zranit, neudělal jsem to schválně," mrzelo ještě včera po tréninku 23letého Okála, který sedm minut předtím také čistě srazil Dragouna. Oba zákroky si Kladno nechalo prozkoumat.

Jenže Okál si opravdu nemá co vyčítat. Šlo skutečně o čistý hit, třebaže drsných parametrů, který naštěstí skončil „jen" otřesem mozku. I proto, že Hořava sledoval kotouč, měl hlavu dole a najíždějícího Okála neviděl. A ten ho za nepozornost potrestal.

„Všiml jsem si toho, věděl jsem, že se po mně nebude dívat. Bohužel to dopadlo špatně," litoval borec, jemuž statistikové během nedělní bitvy napočítali pět střetů.

Z neděle na pondělí neměl klidné spaní, zastavení činnosti se ale neobával. „Bylo tam zranění, tak si to Kladno chtělo nechat prošetřit. Ale nijak zvlášť jsem se nebál. Kluci mi říkali, že to bylo čisté, což mi později potvrdili i oba naši trenéři. I mně přišlo, že jsem neměl ruce nahoře, ani loket. Ani jsem nevyskočil. Od začátku jsem neviděl žádné provinění proti pravidlům," vrátil se k nešťastnému zákroku Okál.

Pohled, jak záchranáři ošetřují a nakládají Hořavu na nosítka, nebyl příjemný. „Takové zranění není nikdy příjemné, i kdyby bylo v našich řadách. Nechceme se navzájem zranit, ale hrát fér. I mě zastavují hráči, snaží se do mě hrát tělem. V hokeji se prostě stane, že se podobná zranění vyskytnou. Mrzí mě to, ale teď už to nevrátím," uvědomuje si Zdeněk Okál.

Hořavu sice ještě nekontaktoval, ale prostřednictvím svého spoluhráče Jiřího Marušáka, který se s Hořavou zná, mu chce poslat vzkaz. „Chtěl bych ho poprosit, jestli by mu něco za mě řekl. Určitě bych mu něco i poslal. Přeji mu brzké uzdravení," vzkázal Okál.

Herní styl ale měnit rozhodně nehodlá. Tím se prosadil a patří k jeho naturelu. Hokej v jeho podání prostě baví. Vyhledává drsné střety, rád dráždí a provokuje. Když je na ledě, soupeři mnohdy prskají vzteky. „Hokej je kontaktní sport. Kdybych chtěl hrát něco jiného, tak se dám třeba na šachy. I soupeři se snaží zastavit mě i mé spoluhráče," zdůrazňuje Okál.

Berani po dvou kolech mají tři body, ačkolik v zápase ještě nevyhrávali. Zato již pětkrát se ocitli v situaci, kdy museli dotahovat. „Je tam cítit duch týmu. Dokážeme zvrátit nepříznivý výsledek i dvě minuty před koncem. Je to dobrá vlastnost mužstva," chválí odhodlání bojovník Okál.

Zároveň by si ale přál, aby se berani podobných situací co nejvíce vyvarovali. „Každý tým chce vést, ale když se to nepovede, nemůžete na to myslet. Ale začít bojovat a dostat se do toho zpátky. Ať už se jedná o hokej nebo cokoliv jiného, musíte myslet pozitivně. Osobně se snažím kluky povzbudit a říct, že to půjde nahoru. Zatím to pokaždé vyšlo," libuje si potomek slavného hokejového rodu, který právě na jaře v Třinci trefil Zlínu finále extraligy.

„Osobně se mi u nich hraje dobře. S nimi už každý zápas bude jako v play off," očekává další tvrdé souboje Okál.

Očima trenéra

„Většinou týmy po tvrdých zákrocích, ze kterých jsou důsledky, na disciplinárku podněty dávají. Oba Očkovy zákroky byly sice tvrdé, ale čisté. Hráčů, jako je on, moc nemáme. Zdeněk dovede přitvrdit a hraje důrazný hokej. Samozřejmě někdy je to na hranici, ale je to jeho styl. Nechceme po něm, aby fauloval a zraňoval hráče, ale na druhou stranu je jeho práce pro mužstvo v této chvíli dobrá."

Kouč Zlína Rostislav Vlach