„Nevím, jestli budou mít pozici lídrů týmu, ale herně by měli být lepší nadprůměr. Ve slovenské extralize vynikali především střelecky. Těch jsme tady moc neměli, takže od nich chceme góly," bude vyžadovat od slovenské legie kouč zlínských hokejistů Rostislav Vlach.

Ten kromě obránce Kotvana a dvou nových slovenských akvizic ještě vyhlíží čtvrtou a zřejmě nejzvučnější posilu. Klub včera oficiálně potvrdil jednání s vítězem Stanley cupu 2004 s „Blesky" z Tampy Bay Martinem Cibákem. „Je to už zkušený hráč pořád v dobrém věku. Tím, že dělal i kapitána týmu z KHL, charakterově o něm něco svědčí a mohl by se stát jedním z vůdců. To se pokusíme vyřešit teď v průběhu první poloviny května," podotkl Kamas, který se snaží přivést i Davida Šťastného z Přerova, jenž výrazně pomohl svému týmu k postupu do první ligy. „S Přerovem debatujeme. Oni svých starostí mají dost. V útoku vidím podstatné dotáhnout příchod jednoho zkušeného centra a Cibák je pro nás prioritou," podotkl Kamas.

Ten se snaží rovněž zacelit díru v obraně po odcházejícím obránci Tomáši Valentovi, který se nedohodl na nové smlouvě a zřejmě zamíří do Olomouce. „Jeho požadavky pro nás byly naprosto neakceptovatelné. Na můj vkus jsme jednali strašně dlouho. Jeho požadavky jsme nebyli ochotní plnit, protože finance musejí odpovídat i postavení v mužstvu," poznamenal Kamas. „Trochu nás překvapil. Dostal nabídku a nějak se rozhodl. Počítali jsme s ním jako nástupcem odcházejících kluků. Je to odchod na zkoušku a uvidíme, jak to bude fungovat, nebo se vrátí," doplnil Vlach, který tak má aktuálně osm obránců.

K nim by rád Zlín získal i zkušeného obránce Šumperku Aleše Holíka, který se uvedl v uplynulé sezoně ve výborném světle. „Rád bych ho tady viděl, ale se Šumperkem jsme nenašli shodu. Na podmínkách s hráčem jsme domluvení. Aleš by k nám chtěl jít, ale byla na něj uplatněna opce. Je to pro ně důležitý hráč, byli jsme v jednáních daleko, ale zatím k dohodě nedošlo," uvedl vše na pravou míru Kamas.

Kromě dvou již dlouho známých odchodů Jakuba Svobody (zřejmě zamíří do zahraničí) a Bedřicha Köhlera (Hradec Králové) je na odchodu i brankář Luboš Horčička. Ten se sice včera zapojil do úvodního tréninku, ale hledá si nové angažmá. „Zatím nám nepřišlo přínosné jít cestou tří podepsaných gólmanů. Pro třetího jsme nenašli vytížení v jasném systému spolupráce s některým z prvoligových klubů, byť jsme se o to snažili. Budeme dál jednat o možnostech mladších brankářů s Petrem Hromadou, případně s někým dalším," vysvětlil Kamas.

V 26členném kádru včera na tréninku chyběli obránci Řezníček s Urbancem, kteří jsou po operacích ramene. Útočník Filip Čech s bekem Žižkou jen vyklusávali a nezapojovali se ani do fotbálku. „Filip je v pořádku. Má problémy dané věkem a opotřebováním. Většinu přípravy bude individuální a přizpůsobený tomu, aby se mu zranění neobnovila. To platí i pro Tomáše Žižku, který má již dlouhodobé zdravotní problémy a nechceme, aby se to zhoršilo," vysvětlil Vlach, který zatím nemá zvoleného kapitána. „Navrhneme tři kandidáty a kluci se rozhodnou," dal Vlach kabině na výběr.

I přes citelné ztráty a odchody dlouholetých vůdců si nikdo ve Zlíně momentálně sílu mančaftu ani netroufá odhadovat. „To se ukáže až v samotné soutěži. Vloni jsme si také mysleli, že jsme odchody zacelili a možná budeme ještě silnější. A pak jsme začali špatně. Nachystáme se co nejlépe. Tým se trochu posunul a kluci střední generace mají možnost dokázat, zda na nich Zlín může do budoucna stát, nebo budeme muset nakupovat ve větším," dodal Patrik Kamas.