Byli jste zvyklí se procházet lipovou alejí a teď tam vysadili túje?

Milovali jste ve vaší oblíbené cukrárně indiána s čokoládovou polevou a najednou je mandlová?

Tak si budou připadat hokejoví fanoušci.

Až v září vyrazí na svůj oblíbený sport, bude to on. Ta samá procházka, ten stejný zákusek. Ale zážitek se dostaví jiný.

Nová pravidla v tuzemských hokejových soutěžích

Dvě hlavní změny zní:

zvětší se útočné pásmo a začne platit hybridní zakázané uvolnění. Hra bude rychlejší, přibude střel i střetů.

„Především u hybridního ofsajdu si nejsem jistý, jestli je to dobré rozhodnutí. Přece jen to přináší určitá rizika v dojíždění," oponuje kouč úřadujících mistrů extraligy Rostislav Vlach.

Naráží na smrtelné zranění svého kamaráda Luďka Čajky, který se právě v souboji o puk zranil hlavou o mantinel. A o měsíc později zemřel.

„Trochu mi to tu situaci připomíná. Takových střetů přibude a bude na rozhodčích, jak to posoudí. Někdy se může stát, že to může být rizikové," upozorňuje Vlach.

Novinky ovšem mají přispět k ofenzivnímu hokeji. A snad i přibyde gólů. V poslední extraligové sezoně padlo 1893 branek, nejméně za posledních pět let.

„V útočném pásmu vznikne větší prostor pro kreativitu útočníků i obránců," je přesvědčen Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH.

„Útočníci, kteří se dokážou prosadit při hře jeden na jednoho, si budou vytvářet více šancí, ať už průnikem z rohu nebo s pomocí najíždějícího obránce. Naopak, ti pasivnější budou častěji končit v rotacích a rozích," dodal.

Vyloučení se s větším útočným pásmem stane mnohem větším problémem. A obráncům zřejmě začne pořádná šichta.

„Budou muset důsledně dojíždět víc puky. I v případě nastřelení, které půjde kolem mantinelu a z druhé strany pojede hráč, bude důležitá výpomoc útočníků," uvedl jeden z příkladů Vlach.

A že defenzivní týmy ještě víc ucpou uzounké střední pásmo a nepustí přes něj nikoho před svoji bránu? S tím moc nepočítejte.

„Přechod přes střední pásmo se totiž naopak zrychlí a obrana vlastní modré bude náročnější. Dá se předpokládat, že hráči budou do útočného pásma častěji pronikat individuálně nebo ve spolupráci s aktivními, útočně hrajícími obránci," říká Slavomír Lener, který novinku konzultoval s mládežnickými trenéry, co mají zkušenosti se zámořským hokejem.

V NHL se novinka chytla. „Já si třeba dělal poznámky už při zámořském play off," hlásil pro web Komety Brno asistent Martin Pešout.

Ani on si nemyslí, že by menší střední pásmo mělo hrát do noty defenzivním týmům. Naopak: „Útočným celkům by to mělo vyhovovat. Zahuštění prostoru v obranném pásmu pro mužstva, která se soustředí na obranu, bude daleko těžší. Tam vidím velký posun dopředu."

Podle Vlacha však nebude potřeba překopat celou taktiku na bránění vlastní modré čáry, se kterou slavil úspěchy v posledních dvou sezonách.

„Spíš budeme muset změnit jen některé části a trochu se přizpůsobit a nachystat se. Bude to něco jiného," tuší zlínský trenér.

Stejné rozměry třetin si vyzkoušeli už před třemi lety v Německu, když led po týmech NHL využili Eisbären Berlín a Mannheim.

Verdikt? Nadšení.

„Najednou přibylo šancí, střetů i gólů, bylo mnohem méně taktického vyčkávání. Pro mě to bylo úchvatné," rozplýval se například Hans Zach, bývalý kouč německé reprezentace.

„Ve větším pásmu vzrostou nároky na hru a pohyb útočících obránců na modré čáře," doplnil Slavomír Lener.

„Bude se od nich vyžadovat lepší a častější střelba, podpořená cloněním útočníků. Na druhé straně se soupeři více zaměří na blokování střel a práci před vlastním brankářem. Vyhodit kotouč z obranného pásma bude složitější, útočníci se udrží déle před brankou, a budou tak vznikat další gólové příležitosti."

Novinky s hybridním icingem a modrými čárami posunutými blíž do středu budou v evropském hokeji platit minimálně do roku 2018.

Cíl mají jediný: změnit ledový svět k lepšímu.

„Uvidíme až časem, co to hokeji přinese," dodal Vlach.

„Hru to zrychlí, možná na nahazování puku můžou některé týmy založit taktiku. Hokej to ale naruby nepřevrátí," myslí si Antonín Jeřábek, který na nové dodržování pravidel bude dohlížet v ruské KHL.

POHLED ÚTOČNÍKA

Balaštík: Mohlo by nám to vyhovovat

Jaroslav Balaštík/ROZHOVOR/ Dostal metr a půl prostoru navíc. Jako hokejový útočník, který má za úkol dávat góly, rozšíření útočného pásma vítá. Jaroslav Balaštík (na snímku) tak může být pro brankáře soupeře ještě větší hrozbou než doposud. A smrtící kombinace s parťákem Leškou dostanou další stupeň nebezpečnosti.

„Mohlo by nám to vyhovovat. Ale může se i na to najít protizbraň," ví Balaštík.

Budou změny pravidel ku prospěchu hokeje?

Když vezmu rozšíření útočného pásma, tak to prospěje útočícímu týmu. Bude se zase bránit jiným způsobem. Za první čtyři tréninky jsem si ale všiml, že nám to dělá trochu problémy. Metr z každé strany je znát. A časování přihrávek nám dělá potíže a nevědomky se dostáváme do ofsajdu. Máme sedm týdnů přípravy, abychom si to zažili a v sezoně s tím neměli problém.

A hybridní icing vítáte?

To se mi osobně moc nelíbí. Bude tam docházet ke sprinterským soubojům a může tam hrozit nějaké ošklivé zranění. Proto jeho příznivcem nejsem.

Nepřibude kontroverzních výroků sudích a nervozity na ledě?

Mělo by se s tím počítat. Hráči by se s tím měli smířit. Ale raději bych pískal klasicky zakázané uvolnění.

Bavíte se o tom se spoluhráči?

Ano, hodně. Je potřeba hledat inspiraci v NHL. Mají to již několik let a hloubku útočného pásma využívají dokonale. Zabrousíme asi do nějakého archivu a podíváme se, jak hraje Pittsburgh přesilovky. (Úsměv.)

Změní se hokej?

Trochu ano. Nevím, jak moc to bude postřehnutelné pro běžného diváka, ale pro nás na ledě se trochu něco změní.

Mítink má být až těsně před startem extraligy. Není to problém?

Základy víme. Něco nám k tomu řeknou i trenéři. Vyzkoušíme to v přípravných zápasech. Pak rozhodčí objedou extraligové kluby a seznámí nás s novinkami. Neviděl bych v tom problém.

Nově zakázaná je i takzvaná lakrosová klička, kdy se otočíte před gólmanem kolem své osy. To vám vadí?

V tomto bych si vzal příklad v NHL, kde nájezdy berou v uvozovkách jako dovednostní soutěž. Proč tedy zakazovat? Je to pro diváky, může padnout pěkný gól. Ale třeba na to časem přijdou, že taková věc na konci zápasu v nájezdech je ku prospěchu. Tohle bych nezakazoval a naopak dovolil hráčům předvést své umění.

POHLED OBRÁNCE

Marušák: Dostřelit k bráně bude těžší

Jiří Marušák./ROZHOVOR/ Zatím ještě vůbec netuší, co jej v nadcházející sezoně čeká. Zlínský ostrostřelec od modré čáry Jiří Marušák to bude mít k brance zase o kus dál.

„Bude větší problém dostřelit do brány," tuší Marušák.

Považujete to tedy za nevýhodu?

Je to dál, ale do přesilovky by to mohla být výhoda. Prostor k manévrování pro šikovné útočníky je tam větší. V tom bude pro útočící mužstvo výhoda. Pokud budeme mít disciplinované útočníky před bránou, tak by i od modré mohly padat góly. Ale bude to těžší.

Budete muset nějak zásadně měnit taktiku obrany modré čáry?

Nemyslím si. Je pravda, že se střední pásmo zúžilo, je z něj úplná nudle. Ale naše modrá zůstane pořád naše a hlídat ji budeme pořád stejně.

Co říkáte na hybridní icing, který má zvýhodnit útočníka před obráncem?

Zatím vůbec netuším, o co jde. Proto se k tomu nechci vyjadřovat. Neproběhl ani mítink s rozhodčími ani s trenéry. V podstatě zatím trénujeme individuální věci.

Jak dlouho může trvat, než si na nová pravidla zvyknete?

Adaptace bude pro všechny stejná. Předpokládám, že když bude nějaká změna, tak si to sedne. Ale nějaký čas to asi zabere. Ukáže až čas, jak zásadně to hokej změní a jestli je to správný směr. Jsou to pokusy o zatraktivnění sportu a ne vždy k tomu vedou. Zřejmě ještě nyní nikdo netuší, jak to bude vypadat. ⋌(dan)

POHLED BRANKÁŘE

Štůrala: Hybridní icing bude přítěží

Gólman Zlína Tomáš Štůrala/ROZHOVOR/ Pozitivní, ale i stinné stránky vidí v nových pravidlech jeden z gólmanů zlínských hokejistů Tomáš Štůrala.

„Posunutí modrých čar pomůže i gólmanům," libuje si Tomáš Štůrala.

V čem konkrétně?

Beci přece jen budou střílet z větší dálky. Samozřejmě ale bude složitější bránit přesilovky. Bude se více kombinovat.

Zato hybridní ofsajd přinese jen víc práce pro gólmany. Bude složitější odhadnout, kdy vyjet a rozehrát a kdy to bek stihne. Pro nás to bude přítěž.

Nepřibude proto i víc kontroverzních rozhodnutí sudí a společně s tím i emocí?

To určitě. Bude tam víc problémů a dohadování, jestli to měl písknout nebo ne. Za to je ale rozhodčí placený a on sám musí rozhodnout.

Budete muset změnit i hru a defenzivní systém?

Těžko říct. Ale určitě se budou vymýšlet nové věci.

Změní se zásadním způsobem hokej?

Zásadně ne. Pořád se bude hrát na dvě branky s hokejkou a pukem.

Zakázaná je v samostatném nájezdu i takzvaná lakrosová klička, kdy hráč jede na branku, naznačí střelu, obtočí se kolem své osy a zasune puk do branky. Stejnou předvedl obránce Zámorský v Chomutově. Vítáte to?

To je zakázané? To určitě vítám. Tohle na mě Zámek (Petr Zámorský – pozn. aut.) zkoušel na tréninku a pokaždé mi z toho dal gól. Brankáře pošle do strany a pak to trefí mezi nohy. Těžko se to chytá.