Hokejisté Zlína útočník Petr Holík a obránce Petr Zámorský se připravují v Pardubicích s národním týmem

„Vůbec o tom nepřemýšlíme. Můžeme si o tom zatím nechat jen zdát," tvrdí shodně Holík se Zámorským v dvojrozhovoru pro Deník z Pardubic, kde se s národním týmem připravují na čtvrteční úvodní zápas Českých her od 17 hodin proti Finsku.

Přiznejte, čekali jste nyní pozvánky?

Petr Zámorský: Ne. Bylo to příjemné překvapení. Čekal jsem, že stejně jako vloni budu muset něco předvést v extralize. Pak by teprve mohla přijít. Takhle ze startu jsem to nečekal.

Petr Holík: Také jsem to nečekal. Je přece jen začátek sezony. Výkony z přípravných zápasů v tom nehrály žádnou roli.

Měli jste třeba nějaké náznaky?

Zámorský: Ale jo, byly. Ale nevěřil jsem tomu. Až byla teprve zveřejněna nominace, uvěřil jsem tomu.

Holík: Měl jsem je i já. Pár dní před nominačkou něco proběhlo. Ale vždycky to máte jisté, až se zveřejní. Moc jsem to proto neřešil.

Kde jste se o nominaci dozvěděli?

Holík: Mně to přišlo esemeskou, ale ještě předtím mi to říkal náš generální manažer (Karel Adamík – pozn. aut.), den poté vyšla nominace na internetu. Posílají to ještě navíc na e-mail.

Zámorský: Můj agent i trenér Vlach mi říkali, že bych měl jet. Když vyšla nominace, bylo to stoprocentní. Pak už jsem to bral za hotovou věc.

Myslíte, že oběma nyní před startem nové sezony pomohla loňská úspěšná sezona?

Zámorský: Určitě. Četl jsem články, že trenér Hadamczik vybíral hráče podle loňské sezony. Když jsme hráli dobře v play off, určitě mi to k tomu také pomohlo.

Holík: Z čeho jiného by to bylo? Bylo to tím, že jsme se s týmem dostali až do finále. Tenhle úspěch v tom hrál velkou roli.

Oba jste se vyléčili ze zranění. V jaké formě jste před startem sezony na sraz dorazili?

Holík: To se uvidí, až naskočím do nějakého zápasu. V přípravných zápasech jsem nějakou formu necítil. Snažím se hlavně trénovat. V přípravě to ještě není ono, necítím se stoprocentně dobře. Ale není to tříslem. To už je stoprocentní. Už v play off jsem na to nemyslel.

Zámorský: Musím to zaklepat, ale rameno drží. Ale v přípravných zápasech ve Zlíně jsem se nějak extra dobře necítil. Uvidíme, jak to tady zvládnu. Bude to však úplně jiný level. Bohužel se reprezentační zápasy nedají srovnat ani s naší extraligou. Bude to větší skok.

Oba už máte v národním týmu něco „za sebou". Stále to berete jako zážitek a jste z toho vykulení jako poprvé?

Holík: Je lepší to brát normálně, zbytečně se nestresovat. Tím, že už jsem tam byl, vím, jak to chodí. Akorát jsem zatím nehrál v uvozovkách pořádný zápas. Zatím jsem nastoupil „jen" proti Slovákům, Němcům a Lotyšům. Ještě jsem ale nenaskočil do Euro Hockey Tour. Proto to pro mě bude něco nového.

Zámorský: Pro mě to normální určitě není. Reprezentace je něco zvláštního, co se nepodaří někomu a pokaždé. Stále je to něco speciálního. Už ale víme, jak se tady máme chovat. Máme vše odzkoušené a začátky už jsou za námi. Už mám něco za sebou. (Směje se.)

Jenže momentálně jste v týmu nejmladší a musíte stále sbírat třeba puky po tréninku, ne?

Zámorský: Určitě. Kdo jiný? Červus (Roman Červenka – pozn. aut.) je asi sbírat nebude. (Smích.)

Holík: Mohu potvrdit, puky sbírá jen Zámek. Pravidelně si stříháme a vždycky prohrává, takže je to na něm. (Smích.)

Je vaším snem se třeba podívat i na olympiádu do Soči?

Zámorský: Vůbec nad tím nepřemýšlím. Budu klukům fandit doma u televize, ale buďme realisté. Patří tam úplně jiní hráči, než jsem já a kteří hrají v jiných ligách.

Holík: Je to sen, o kterém se mi může jen zdát. Tento rok to určitě nebude, protože ze současného týmu v Pardubicích pojede možná jeden až dva hráči. Pochybuji, že zrovna já bych tam jel. Proto vůbec nad tím nepřemýšlím. Mistrovství světa je reálnější než olympiáda. Během něj se hraje NHL a hodně hráčů tam nepojede. Bude na něm hodně hráčů z Evropy. Ale to je ještě dál než olympiáda. Proto to fakt nemá cenu víc řešit.

Sdílíte společně jeden pokoj. Co během volna děláte?

Zámorský: Zatím jsme volného času moc neměli. Přijeli jsme, v pondělí večer byl první trénink, v úterý byly další dva. Chvilku klidu na pokoji jsme měli až ve středu večer. Máme počítače a tablety, takže si asi pustíme nějaký film.

Holík: Ano, Zámek se chce dívat třeba na Ordinačku, tak se na ni podíváme. (Výbuch smíchu.) Už čekal na nové díly, tak je chce omrknout. (Smích.) Ale osobně bych to spíš viděl na nějaké filmy.