Na sedmou příčku totiž na čtvrtém místě mají náskok nedostižných sedmi bodů.

„Na umístění do čtvrtého místa se neupínáme, protože máme těžké rozlosování. Naším prvořadým cílem zůstává vejít se do šestky," tvrdil bezprostředně po zápase asistent zlínského trenéra Juraj Jurík.

Tehdy ale ještě nevěděl, že ke splnění cíle jeho týmu pomohl Liberec výhrou nad Vítkovicemi.

Osmý venkovní triumf Zlína za posledních deset zápasů rozsekl gólem z 39. minuty Balaštík. Zbývala minuta a 18 vteřin do druhé sirény, když si zlínský kanonýr najel od mantinelu z úhlu před Machovského a zakončil na zadní tyčku a mohl slavit svůj 18. gól sezony.

„Rozhodlo, že jsme měli trochu víc štěstí v zakončení než soupeř. Bylo to nadprůměrné utkání, ve kterém se hrálo z obou stran hodně do těla v rytmu utkání play off," všiml si Jurík.

Plzeň přitom doma body příliš nerozdává. Byla to totiž její pátá domácí porážka v sezoně a teprve druhá z posledních 17 utkání. „Proto jsou to hodně důležité tři body. V Plzni se nevyhrává často," věděl Jurík.

Indiáni se také ujali vedení, když se v 25. minutě konal ve zlínské obraně den otevřených dveří. V ten moment se totiž z plzeňského ledu vypařili beci a Mozík s Dvořákem upalovali na brankáře Horčičku, který se do branky dostal po deseti zápasech vysedávání na střídačce. A neměl sebemenší nárok.

Jenže to byla jediná výrazná minela zlínské defenzivy. Jinak totiž šlapala spolehlivě. V polovině střetnutí odolala také téměř minutovému oslabení tři proti pěti, na které si dokonce plzeňská střídačka svolala válečnou poradu. „Tady jsme mohli jít do vedení. Nesehráli jsme ji špatně, ale chyběli nám do ní dva klíčoví hráči," litoval Razým.

Nejen že ji jeho tým nevyužil, ale v jejím závěru ujeli dokonce i tři zlínští na jediného beka Mozika, ale jejich ťukes na jeden dotek za Machovským neskončil. Puk se však dostal k Čajánkovi a po tvrdé střele Machovský máchl lapačkou do prázdna – 1:1.

„Tahle branka padla z ničeho nic. Následně po naší chybě vývoj zápasu i otočili. Zlín si už vedení ve třetí třetině zkušeně pohlídal a nám při hře na tři lajny na závěrečný nápor trochu chyběly síly. Přesto to z naší strany nebyl špatný výkon," tvrdil Razým.

Hodnocení trenéra se netýkalo raubíře Dudy, který si už v 5. minutě vyřizoval účty s Okálem a po krosčeku se pakoval rovnou do kabin.

jak je zvykem, i nadále se hrála nervózní partie. Hned třikrát byl vyloučený kanonýr Balaštík. „Tvrdá hra k hokeji patří. Nesmí to ale sklouzávat ke zbytečným vyloučením. Asi bych měl být planý na ledě," věděl Balaštík.

„Možná jsou ukřivdění, když jsme je dvakrát po sobě v play off porazili," tvrdil plzeňský útočník Jakub Lev.

Utkání nedohrál Vlasák a s tržnou ránou nad okem odedřel bitvu Straka. Ovšem indiánské bolístky hrály do zlínských karet.

„Tím bylo utkání specifické. Přišli jsme o tři klíčové hráče, přestože se Martin Straka vrátil do hry. Tomáš Vlasák byl potlučený už po utkání v Pardubicích, dneska si naštípl žebro a měl by mít dva až tři týdny úplný klid," předpokládá Razým.

Ševce už v úterý od 18.20 v předpos­ledním kole základní části čeká doma vítěz základní části pražská Sparta.

PLZEŇ – PSG ZLÍN 1:2

Branky a nahrávky: 25. Mozík (M. Dvořák, T. Sýkora) – 31. Čájánek (Veselý, Zámorský), 39. Balaštík (Leška). Rozhodčí: Pešina, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:7, navíc Duda (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5174. Třetiny: 0:0, 1:2, 0:0.

Plzeň: Machovský – Slovák, Seman, J. Jeřábek, Boháč, Mozík, Frolo – Kratěna, Martin Straka, J. Sýkora – Duda, Vlasák, Pletka – Indrák, Kašpařík, Lev – M. Dvořák, T. Sýkora, Pitule. Trenéři: Razým a Michal Straka.

PSG Zlín: Horčička – Zámorský, Řezníček, Marušák, Urbanec, Matějíček, Tesařík – Honejsek, Čajánek, O. Veselý – Balaštík, Leška, Köhler – Okál, Holík, F. Čech – J. Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.