Na někdejšího kanadského útočníka Philadelphie ale zatím nemá. Když mu lékaři diagnostikovali osmý otřes mozku během šesti let, doporučovali mu konec kariéry. Tehdy je neposlechl.

A co vy? Nemáte obavy o svou budoucnost?

Samozřejmě mám strach. Celou dobu jsem v nemocnici četl, jak se to projevuje a jaké on měl otřesy mozku. Ale když jsem se o tom bavil s doktorem, říkal, že záleží na druhu otřesu mozku. Možná je měl silnější. Také jde o to, jak se poté cítíte. Když by to ale přišlo, musel bych skončit. Přednější je zdraví. Když ale vidím hity v NHL, ti kluci se nemohou ani zvednout. Já se vzpamatuji a odjedu na střídačku. I když s výpadkem paměti.

Co vám říkali doktoři tentokrát?

Že to byl nyní slabý otřes mozku. Na chvíli jsem měl výpadek paměti, raději mě převezli do nemocnice. Ale normálně jsem komunikoval. Jen jsem si nebyl schopen vybavit, jak se to stalo. Ale nebylo to nic závažného, že bych o sobě dlouho nevěděl. Ale když jsem ležel v nemocnici, psal jsem klukům, jak se mi to stalo. Tak pak jsem si to vybavil.

Jak jste tedy k němu přišel?

Dostal jsem na bradu lehký „vypínač". Cetkovský střílel a chtěl jsem mu zezadu vypíchnout puk. Když golfákem vystřelil a udělal pohyb dozadu, dostal jsem na bradu a ze strany do hlavy loktem.

Takže byl to faul?

Kdepak. Měl totiž puk. Byla to spíš nešťastná náhoda. Natáhl jsem se totiž dopředu s úmyslem mu vypíchnout puk. Najel jsem si do něj, když udělal pohyb dozadu. Asi o mně ani nevěděl. Ale hned jsem se zvedl, dojel jsem na střídačku a bavil jsem se s doktorem a řešili jsme, jestli mě převezou do nemocnice. Z toho si pamatuji všechno. Pro jistotu jsem ale řekl, ať se na mě podívají.

Je to tedy jeden z těch vašich lehčích otřesů mozku?

Doufám. Ale hodnotím podle toho, co mi řekli v nemocnici a jak jsem se cítil. Byl jsem jen dezorientovaný. Nevím ale, jaké další následky to bude mít, až půjdu na led. U otřesu nikdy nevíte, co vám to udělá, když se dostanete do zátěže.

Kdy to bude?

Dostal jsem doporučení týden až deset dnů klidu. A to dodržím. Určitě to za to stojí vydržet, abych neměl zase v nejbližší době další otřes ze srážek. Ještě si domlouvám nějaké kontrolní vyšetření, ale v neděli nebo pondělí chci jít na led.

Chce to jen klid, nebo se léčíte ještě jinak?

Nevím o ničem jiném, jak by se to dalo léčit. Chce to opravdu jen klid. Když jsem se díval na internetu, všude se píše týden až deset dnů klidu. Kdybych neměl výpadek paměti, byl jsem úplně v pohodě. Měl jsem ho ale už při předchozích otřesech mozku. Mám to tak vždycky.

Chodíte alespoň na procházky se svým psem?

Jen lehce kolem baráku. Jinak se válím a odpočívám. Ale cítím se dobře. Dokonce dneska jsem se byl podívat za kluky na zimáku. Vyšel jsem kopec k zimáku, aniž bych se zadýchal. Jde tam i o to, jak vám vyskočí tep. Nevadí mi ani sledovat televizi. Když jsem četl knížku o Crosbym, tam psal, že jej při dívání na obrazovku bolela hlava. Také Michal Broš (útočník Mladé Boleslavi – pozn. aut.) prodělal během deseti dnů dva otřesy mozku. I on o sebe musel mít strach. Ale co říkal doktor, je to dočasné. Vytvoří se vám na mozku otok, který následně splaskne.

Nedonutí vás to změnit vaši hru?

Ne. Bohužel ani nemůžu. Musím stále hrát, jako hraji, abych si vybudoval nějakou pozici v týmu. Když nehraji rozhodující momenty, musím být platný jinak. Na důrazu mám svůj hokej založený. Tím, že se mi to stalo, nemůžu něco měnit.

Po svém návratu z marodky kvůli tříslu jste se dokonce proti Slavii a Plzni dvakrát střelecky prosadil. Byl jste rád, co?

Každý by chtěl dávat góly a být tahounem. U mě je ale problém, že když se dostanu do nějaké herní pohody, že se zraním a to mě přibrzdí. Doufám, že tohle nebude trvat dlouho a budu moct začít trénovat a dostat se do pohody.