„Za spasitele se rozhodně nepovažuji, zvláště po prvním tréninku, kdy je pro mě všechno nové," směje se 24letý sympatický odchovanec znojemského hokeje, jenž od 17 do 20 let patřil do širšího kádru reprezentačních výběrů.

„Přestup zde je pro mě rozhodně vysvobozením. V Pardubicích se vše vyvinulo, jak se vyvinulo. Jsem moc rád za šanci v týmu, kde cítím důvěru a budu moci hrát. Rozhodně můj příchod do Zlína není za trest. Moc se na to těším a už vyhlížím první zápas," culil se po premiérovém pátečním tréninku na zlínském stadionu.

Jak se seběhl váš přestup z Pardubic?

Z Pardubic jsem prakticky sbalený dva týdny. Poslední zápasy před reprezentační přestávkou byly náznaky, že Zlín by rád udělal nějaké změny v kádru. Během týdne probíhala intenzivnější jednání, ve čtvrtek jsme se dohodli a den nato už tady trénuji. (úsměv)

Před sezonou jste se netajil přáním odchodu do zahraničí. Berete angažmá ve Zlíně jako měsíční epizodu, nebo byste zde rád zůstal?

Jít někam na chvíli a pak si opět hledat angažmá nemá cenu. Já věřím, že během nadcházejícího měsíce budou obě strany spokojeny a domluvíme se na spolupráci minimálně do konce sezony.

Musel jste po nevydařeném startu v Pardubicích s cenou dolů?

S Pardubicemi nyní dolaďujeme předčasné ukončení kontraktu pro tuto sezonu a ve Zlíně bych měl podepsat nový kontrakt.

Sledoval jste před reprezentační přestávkou trápící se Zlín? Proč tomu tak je?

Je to složitější, navíc nemám až takový přehled, co se v klubu dělo. Z dálky to na mě působí jako u Litvínova, kdy nějakou dobu trvá, než se podaří nahradit skončivší klíčové hráče a tým si vytvoří nové lídry a osobnosti. Mužstvo si musí sednout, podobným obdobím si projde každý klub. Ve Zlíně každopádně skončilo v krátkém čase hodně osobností.

Viděl jste v nové sezoně Zlín hrát?

Osobně vůbec. Když jsem byl v Pardubicích, byl zrovna zápas odložen. V seniorské kategorii jsem proti Zlínu nikdy ani nehrál. Naposledy snad někdy v juniorech, kdy jsme udělali titul. To jsme shodou okolností Zlín vyřadili v prvním kole. (úsměv) Ale moc se toho tady nezměnilo. Stadion je konstrukcí velmi podobný tomu našemu ve Znojmě, tak se snad tady budu cítit jako doma. (úsměv)

Už jste s trenérem Vlachem probíral svou úlohu v týmu?

Zatím vše proběhlo narychlo. Věřím ale, že si navzájem vypomůžeme, vše si sedne a bude to klapat.

Na prvním tréninku jste se představil v útoku s Vlachem a Veselým. Je to tedy vaše místo?

Vůbec nevím, jen mi bylo řečeno, ať si vezmu modrý dres. Jestli to v tomto složení vydrží až do středečního zápasu v Boleslavi, nedokážu odhadnout. Zatím se stále rozkoukávám.

Jak vás přijala kabina?

Naprosto v pohodě. Téměř všechny mladší kluky znám z doby, kdy jsme jezdili na mládežnické srazy reprezentace. Prakticky všude jsou kluci normální, nemám problém se začleněním. K naší práci patří změny prostředí a kabin, problém neočekávám. Zatím bydlím na hotelu, pokud vše dopadne, určitě si zde budu chtít najít byt.

Můžete se pochlubit nějakým seniorským úspěchem?

Zatím na něj čekám, tak proč ne ve Zlíně? (úsměv) Se Znojmem to bylo v EBEL lize nějaké zakleté, protože i přes velké ambice jsme vždy skončili v prvním kole play-off.

Jaký je tedy rozdíl mezi českou extraligou a rakouskou nejvyšší soutěží?

Velmi často na tuto otázku odpovídám. (smích) V Pardubicích jsem toho moc neodehrál, proto to nedokážu po herní stránce fundovaně porovnat. Každopádně v EBELce se hraje rychlejší, přímočařejší a konstantnější hokej. V extralize se více vyčkává a více dbá na obranný systém, přechod středního pásma není až tak rychlý.