„Můj názor je, že chtěl odejít pryč, ale žádný nový tým asi nakonec nesehnal. Kdyby měl nabídky, mohl odejít," myslí si zlínská hokejová legenda.

Trenéři prý o vývoji jednání s lotyšským forvardem neměli žádné zprávy.

„Čekali jsme, jak to dopadne. Měl to ve svých rukou. Kdyby sehnal angažmá, mohl odejít. V kontaktu jsme s ním my trenéři nebyli," přiznal Hamrlík.

Šestadvacetiletý rodák z Jürmaly tak zahájí v Baťově městě svou třetí sezonu, kde dosud nastoupil ke stovce zápasů a vstřelil 42 branek a přidal 36 asistencí. V uplynulém ročníku byl navzdory neúčasti Zlína v play-off nejproduktivnějším hráčem s 37 kanadskými body a zároveň s 19 góly nejlepším střelcem týmu.

Komentátor Robert Záruba a Martin Hosták
Záruba: Hosták generálním manažerem? Dokážu si ho v této roli představit

„Po odchodu dalších kluků na něm bude hra stát ještě víc. Víme, že je ofenzivní hráč. Čísla si nasbíral, bude si toho určitě vědom a my k němu musíme najít vhodné spoluhráče, aby mu pomáhali. Sám si to neuhraje," ví Hamrlík.

Ten už má také představu, kdo by měl s účastníkem nedávného světového šampionátu v Kolíně nad Rýnem a Paříži nastupovat.

„Na tabuli v kanceláři to máme nějak nahozené, ale to teď nebudu říkat," nechtěl zatím prozrazovat Hamrlík, kdo by s Bukartsem, který byl jednou z hlavních postav Lotyšska na světovém šampionátu, měl hrát v jedné formaci.

Bukarts se v sedmi zápasech na mistrovství světa sice střelecky neprosadil, ale připsal si hned pět gólových přihrávek. Ani on ale nepomohl týmu k postupu do čtvrtfinále.

Nyní tráví čas doma v Rize, kde po odpočinku začal s individuální přípravou.

„Je profík, hlídat se nemusí. Příkladem jde v tréninku i během sezony. O něj strach nemám. Připojí se až na led," vysvětlil Hamrlík.

„Tohle není žádný problém. I David Nosek se už pátým rokem připravuje sám. Na některé hráče se v tomto prostě můžete spolehnout. Budou oba připraveni," je přesvědčen Hamrlík.

Bukarts přišel do Zlína z lotyšské Rigy v listopadu 2015 jako jedna z posil, která měla Zlínu pomoct dostat se z herní a výsledkové krize.

Lotyšský reprezentant se okamžitě zařadil mezi opory týmu a vytvořil společně s Holíkem a Říčkou údernou formaci, které nejčastěji kryla záda obranná dvojice Marušák–Kotvan.

Martin Hosták.
Hosták osobně jednal ve Zlíně. Mám pozitivní dojmy, prohlásil kandidát na GM

Z produktivní lajny však zůstal ve Zlíně jako jediný právě Bukarts. Holík zamířil okusit ruskou KHL v dresu Čerepovce, Říčka posílil konkurenční pražskou Spartu a obránce Kotvan Mladou Boleslav. Druhý zadák Marušák se se Zlínem nedohodl na podmínkách kontaktu a nyní zvažuje ukončení kariéry.