„Série bude ještě dlouhá. Obě mužstva čeká ještě dlouhá cesta, než dosáhnou čtvrté výhry," tuší hlavní kouč zlínských hokejistů Rostislav Vlach.

Aby mohl pomýšlet na úspěch, berani musí přežít úvodní třetinu, ve které Oceláři zřejmě spustí ostrou palbu.

„Doma hrají nátlakový hokej. Ale pokud udržíme první třetinu za rozumného stavu, máme větší šanci," uvědomuje si Vlach, jehož tým se ubytuje ve 30 kilometrů vzdáleném hotelu ve Frýdku-Místku.

„Je to jen dvacet minut cesty. Není to tak tragické," mávl rukou nad dojížděním šéf zlínské střídačky.

Po dvou domácích semifinálových zápasech má Vlach na čele o pár vrásek víc. Jeho tým se totiž potýká s rozsáhlou marodkou. Nejhůř na tom je Antonín Honejsek, který má kvůli vykloubenému ramenu po sezoně.

„Včera večer mi volal, že je po vyšetření. Tam se ukázalo, že je to horší, než jsme původně mysleli. Rameno má ve špatném stavu a dnes ráno šel na operaci," popisoval aktuální zdravotní stav své opory po včerejším tréninku Rostislav Vlach.

Navíc chybět bude také další výtečný bruslař a technik Petr Holík, který má potíže s tříslem.

„Minimálně týden má být v klidu. V třísle má trhlinu, jak se bude hojit, nedokáže odhadnout ani doktor. Bude to záležet na něm. Za týden se uvidí, jestli bude moct ještě hrát. Je to problémové místo, které slouží k odrazům na ledě a hodně bolí," prozradil Vlach Holíkův stav s tím, že zbytek týmu má také drobné potíže, ale ostatní budou moci nastoupit.

Ani bez dvou bruslařů však Zlínští svůj herní styl prý měnit nebudou.

„Budeme hrát stejně. Oba chybět budou, ale na druhé straně jsou tady hráči, kteří jsou schopní je zastoupit. I mužstvo se semkne a bude bojovat ještě víc, než kdyby hráli. Nebudou spoléhat na ně. Jsou tady zkušení hráči, kteří je dovedou zastoupit," poznamenal Vlach.

Dokonce i Čajánkova formace bez Honejska bude hrát svůj typický hokej založený na bruslení a nasazení.

„Výrazné změny v jejich hře nebudou. Trénoval s nimi Očko (Okál), který v lajně hrál už ve Vítkovicích. Problém se sehraností nebude," dušuje se Vlach, který do autobusu vezme i juniora Pavla Sedláčka.

„Museli jsme ho povolat. Ještě nejsme rozhodnutí, zda nastoupíme na tři, nebo čtyři pětky," dodal neurčitě Vlach.