Na ledě zlínské arény se mimo jiných proháněli Roman Kresta, Jan Jelínek, Miroslav Jakeš, Silvestr Mikulaštík nebo například spolujezdec pravidelného účastníka MS v rallye Martina Prokopa Michal Ernst. Hlavním bodem netradičního setkání pod názvem Rally Ice Tour ale bylo především předání finančního daru rodině pěti a půlletého Filípka Staška z Kostelan nad Moravou.

Samotnému hokejovému duelu předcházelo právě předání daru. Filípek je chlapec postižený Downovým syndromem a má spoustu dalších zdravotních problémů. Z rukou hosta akce Olgy Lounové a Romana Kresty, coby patrona moravského týmu, převzal Filípek přímo na ledové ploše poukaz na částku dvaceti tisíc korun.

„Stejně jako loni jsme se rozhodli podpořit uspořádáním exhibičního zápasu někoho dalšího, kdo finanční pomoc hodně potřebuje a volba padla právě na malého Filípka Staška. Byl jsem mile překvapen zájmem ze strany jezdců, kteří rádi na tuto dobrou věc přispěli, za což bych jim chtěl poděkovat. Navíc jsme díky vstřícnosti účastníků, ale také početné divácké návštěvě, jež koupí programu rovněž přispěla, kromě Filípka mohli předat i další finanční obnos. Tentokráte jsme však peníze věnovali rodině již loni obdarovaných Hrabčíků, které bohužel nedávno postihla velká rodinná tragédie ", vzpomenul smutnou událost hlavní organizátor Rally Ice Tour Vladimír Barvík.

Samotný hokejový mač se tentokráte odehrával především v režii hostujícího týmu, který ovládl 6:2 hned první třetinu. „Nečekali jsme, že to půjde tak hladce," pravil s šibalským úsměvem kapitán výběru Čech Petr Brynda.

To na lavičce domácího týmu se hodně přemýšlelo, co s nepříznivým výsledkem udělat. Po první přestávce vyplněné diváckou soutěží ve střelbě na branku se již v civilu objevil na střídačce domácího týmu Roman Kresta. Ten odehrál první třetinu již tradičně na křídle prvního útoku. „Jsem rád, že jsem se sice jen na chvíli ale opět mohl zúčastnit této velmi příjemné akce. Bohužel za chvíli odjíždíme s Jaromírem Tarabusem na další soutěž mistrovství Evropy do Estonska, takže musím své spoluhráče opustit," omluvil se spoluhráčům i přihlížejícím divákům luhačovický soutěžák, jenž podobné akce s charitativním podtextem vždy rád přivítá.

Ve druhé třetině byl na ledě vidět naprosto odlišný obrázek hry oproti té první. Domácí tým mohutně povzbuzován publikem, se dokázal vrátit do zápasu a slepenými góly v závěru třetiny dotáhl na rozdíl jediné branky (6:7).

Po druhé části hry kromě rozdávání cen z tomboly přišla na autogramiáda Olgy Lounové. Populární zpěvačka se přítomným fanouškům nejen ochotně podepisovala, ale samozřejmě se i vyfotila, nebo s nimi prohodila pár slov.

„Jsem moc ráda, že jsem se mohla této bezva akce zúčastnit a malému Filípkovi a jeho rodičům navíc udělat radost předáním finančního daru, který jim snad alespoň trochu pomůže v jejich nelehké situaci," doufá zpěvačka a součastně pilotka, která se v nadcházející sezóně sprintrally představí za volantem nového vozu mitsubishi.

„Přesednutí do čtyřkolky je pro mě obrovskou výzvou," těší se na novou zkušenost Lounová.

Ve třetí části hry si domácí tým vytvořil obrovskou spoustu šancí, které však nedokázal proměnit. A když pak tým Čech přidal ještě další dvě branky, mohl se po zásluze radovat. Pohár za vítězství převzal z rukou Olgy Lounové kapitán hostujícího týmu.

„Děkujeme pořadatelům za pozvání. Jsme rádi, že jsme se po roce v přátelském duchu mohli ve Zlíně potkat, divákům nabídnout snad i docela pohledný hokej doplněný o doprovodný program a navíc tím opět přispět i na dobrou věc," byl spokojený s průběhem akce Petr Brynda.

Po ukončení zápasu následovalo tradičně přátelské posezení, kde došlo také k vyhlášení nejlepších hráčů obou mužstev. Vítězný tým vybral coby nejlepšího hráče gólmana Radima Oravu, který chvílemi svými zákroky přiváděl střelce výběru Moravy až k šílenství.

Domácí tým si pak za nejlepšího hráče zvolil jednoho z nejstarších účastníků duelu Oldřicha Hrabce. Nakonec došlo i na vyhlášení smolaře zápasu, jimž se stal obránce týmu Čech Jan Vaškovič, který si nešťastně srazil jednu ze střel soupeře do vlastní klece.

Po vyhlášení již následovala pouze volná zábava, když se přátelsky nad sklenkou jak jinak než dobré valašské slivovičky diskutovalo nejen o zápase, ale třeba i o uplynulé sezóně či plánech na sezónu nadcházející.

Výsledek VI. ročníku Rally Ice Tour: Morava vs Čechy 6:9 (2:6, 4:1, 0:2). Branky: Kučera Ladislav 2, Jelínek Jan, Hejtmánek Jan, Tureček Martin, Večerka Michal - Kouřil Martin, Gavlák Peter po 2, Hůla Aleš, Hůla Radek, Ernst Michal, Stejskal Václav ml., Staněk Jaroslav.

JIŘÍ HEJTMÁNEK