„Bylo by lepší, kdyby se vyhrávalo. Lépe by se trénovalo, dýchalo. Takhle rozebíráme jen prohraná utkání. Je to pořád dokola," štve už kapitána týmu Ondřeje Veselého, který kapitánské céčko zdědil po Petru Čajánkovi.

Zlín má kvůli havárii chladicího zařízení dva domácí zápasy k dobru. Jenže před vlastními fanoušky ve třech zápasech se Spartou (3:5), Mladou Boleslaví (2:4) a Vítkovicemi (3:5) nezískal ani bod. Deník vybral klíčové aspekty, které zatím skřípou, ale i ty, které v dosavadní bídě vybízí k optimismu.

ZLEPŠIT PRODUKTIVITU

Jen 14 vstřelených branek, z nich osm dal Zlín doma. Jenže bez bodů jsou vám k ničemu. I bez dvou odehraných zápasů je to bída. Střelecky se trápí hlavně ti, kteří už by měli být na ledě tahouni. Tedy Roman Vlach (0+1), Petr Holík (0+3) a i Zdeněk Okál (0+1). „To je největší problém. Branek je málo. Máme málo střel a nevytváříme si tlak, kterým bychom se chytili. Potřebovali bychom se dostat do vedení. Hned by se nám hrálo jinak. Když inkasujeme jako první, těžko se z toho dostáváme," ví Veselý, který dal dva góly. „Stojí to pak hodně sil se do zápasu vrátit. Měli bychom zlepšit začátky zápasů," doplňuje kapitána útočník Říčka, který se také prosadil dvakrát.

Pozitivní je, že se střelecky chytila letní posila Tomáš Sýkora (3+2) ze Slovenska ve spolupráci s Cibákem (1+3) a Kubišem (2+2). To ale nestačí. Přidat se musejí nejen výše jmenovaní. „Nejsme spokojení. Snažíme se na tom pracovat a co nejrychleji se zlepšit, abychom týmu pomohli," uvědomuje si Říčka, jehož formace s Vlachem a Čachotským zatím zůstává za očekáváním. „V přípravě jsme nehráli nejhůř. Pak se ale zranil Čagyn (Čachotský). I teď tam máme nějaké změny. Snad se to oživí," věří Říčka.

Právě on byl ve druhé polovině loňské sezony členem úderné formace s Vlachem a Holíkem. Jenže nyní jejich návrat k sobě není na pořadu dne. „Holas teď hraje centra a nevím o nikom, kdo by byl schopný to za něj vzít. To nepřipadá v úvahu," myslí si havířovský odchovanec.

„Varianta by to byla, ale bohužel centrů dost nemáme. Na centru se Holas cítí lépe. Navíc bychom neměli dalšího centra. Ani Pavel Sedláček totiž není ortodoxní střední útočník," vysvětluje Vlach.

(NE)EFEKTIVNÍ PŘESILOVKY

Už z nich nejde strach jako v minulosti. S odchodem Lešky nebo Čajánka zmizela myšlenka, kreativita a moment překvapení. „Musíme je nahradit něčím jiným. Jsou tady jiní hráči, musíme se sehrát. Teď budeme hrát zase v jiném složení. Musíme to hrát jinak a jednoduše," vybízí Veselý. Je to o šikovnosti hráčů a čtení hry," ví Vlach.

Procentuální úspěšnost využití necelých 18 procent je v extralize průměr, když z 34 pokusů dal Zlín 6 gólů. S návratem dlouhodobě zraněného Marušáka a získáním větší pohody lídrů by měla jít čísla nahoru. „Jirka je klíčový bek. Svými zkušenostmi chybí už dva měsíce. V obraně je to cítit," všímá si Vlach.

DŮSLEDNOST V OSLABENÍ

Čísla jsou zde neúprosná. V téhle činnosti je Zlín s procentuální úspěšností 76, 19 nejhorší v extralize, když inkasoval 10 gólů ze 42 přesilovek soupeřů. Tady je snad ještě víc znát absence Čajánka, Köhlera a spol. Na Vlachovi a spol. je, aby našel nové válečníky. „Čaja v oslabení chybí. Dokázal vyhrát buly, vybojovat puk. Béďa (Köhler) zase uměl zblokovat střelu. Ale neřekl bych, že je hrajeme špatně. Je to i o štěstí. Vítkovicím se puky odrážely. Když se nedaří, spadne vám tam všechno," vysvětluje tři inkasované góly v oslabení Veselý. „S Vítkovicemi to už byl extrém," doplnil zlínského kapitána Vlach.

ROZTAHANÝ PROGRAM

Jen dva zápasy v týdnu. Nastoupíte v pátek, pak v neděli a zase celý týden jen trénujete. „Je to dlouhá doba, to nám vůbec nesedí. Ale na to se nemůžeme vymlouvat. Takhle to mají všichni," tvrdí Veselý.

Ne každý ale musí během sezony vyrábět nový led kvůli poruše chladicího zařízení a odkládat zápasy. To pak snáz vychladnete i vy a vypadnete z tempa. „Ani mně tenhle program vůbec nevyhovuje. Dlouho stojíme a jen čekáme na zápasy. Ale musíme se s tím smířit," ví Říčka.

ZÁPASY VENKU

V tabulce venku je Zlín na lichotivém pátém místě. Ševci přivezli výhru z Třince (2:1) a Karlových Varů (2:1) a bodovali v Chomutově (2:3 sn). Navíc blízko byli bodům i v Hradci Králové (1:2). Kdepak, tady problém nehledejte. „Venku nám to sedlo lépe. Ale jinak než doma nehrajeme. Doma cítím větší zodpovědnost. Možná i soupeři u nás hrají uvolněněji," mračí se Veselý.

GÓLMANI

Další výrazné plus. Kouč Vlach chtěl Štůralu a Kašíka nejdřív střídat po dvou zápasech, aby oba byli v tempu. Jenže nyní se mu zřejmě vykrystalizovala jednička v Kašíkovi, který nyní navenek vypadá v lepší pohodě. „To bych neřekl. Oba jsou nadprůměrní oproti výkonům hráčů v poli. Na gólmany si stěžovat nemůžeme. Kášovi vyšel úvod lépe než v posledních dvou sezonách," pochvaluje si Vlach.

V průměru na zápas je Kašík čtvrtý v extralize (1,98), v procentuální úspěšnosti devátý (91,18%). „Jsme rádi, že se jim daří. Taky je ale nebaví, že když jim to jde, jsou vyhlášeni nejlepšími hráči a stejně prohrajeme," vystihl Veselý současné pocity gólmanů.

POZNÁMKA: Ať se zase vztekají

V minulosti byl Zlín i kvůli Čajánkovi, Leškovi či Balaštíkovi soupeři nenáviděn. Pro mě to byla záruka toho, že se ve Zlíně něco dělá dobře. Něco, co konkurenci nevoní. Na ledě tihle borci váleli. Rozhodovali zápasy i lezli soupeřům na nervy. Doby se mění. Změny přicházejí za pochodu. „Dřív se tady hrálo hůř," přiznal třeba po druhém zápase sezony sparťanský Kumstát. „Soupeři sem jezdí asi rádi," štvalo včera kapitána Veselého. To se musí už dnes s Libercem změnit. Aby měli soupeři důvod zase se vztekat. Po osmi zápasech přitom vůbec neznamená, že jste momentálně nejhorší. To pro své fanoušky budete, když to zabalíte, až se na to vykašlete. Až přestanete věřit a bojovat.