„Spekulace o jejich odchodu byly absolutní nesmysly," poznamenal jednatel PSG Patrik Kamas, který stále jedná i s Bedřichem Köhlerem o nové smlouvě. „Jako pravděpodobnější ovšem vidím, že ke shodě nedojdeme. Jednání jsou absolutně korektní," přiznal šéf klubu.

Köhler by tak odešel po sedmi sezonách ve Zlíně. V souvislosti s 30letým útočníkem a odchovancem Vítkovic se již delší dobu spekuluje o zájmu Hradce Králové. „Béďa poslední dvě sezony u nás neměl ideální. Jestliže to dopadne tak, že půjde pryč, věřím, že mu změna pomůže v jeho kariéře a někdo mu nabídne i lepší podmínky. Ve Zlíně v tuto chvíli situace není taková, abychom mu nabízeli top podmínky," předpokládá Kamas.

V případě Jakuba Svobody je naopak již jasno. Zatímco po svém příchodu tým oživil a pomohl až k přímému postupu do čtvrtfinále, už v závěru základní části jeho gólový příspěvek postupně uvadal. V odehraných 28 zápasech nastřílel osm gólů. „Očekávali jsme, že výkonnost si podrží delší dobu. Tedy nejen v play-off, ale již v závěru základní části. Nároky byly na něj velké. Neměl být jedním z mnoha, ale jedním z tahounů, kolem kterých by se tým skládal. Dospěli jsme k přesvědčení, že v tuto chvíli potřebujeme jiné typy hráčů. Po zralé úvaze jsme se rozhodli takhle," vysvětlil Kamas.

Novou dvouletou smlouvu naopak podepsal útočník Ondřej Veselý, podle očekávání se na jednoletém kontraktu dohodl i obránce Jiří Marušák. Šestý celek letošního ročníku extraligy uplatnil opce vyplývající ze smlouvy hned u sedmi hokejistů, dres PSG Zlín budou nadále oblékat Petr Holík, Zdeněk Okál a Oldrich Kotvan, Dalibor Řezníček, Patrik Urbanec, Oldřich Horák nebo Michal Stuchlík. „U hráčů, kde jsme uplatnili opce, to bylo jen v rukou klubu. Pokud ji klub uplatní, nemůže hráč klub opustit," vysvětlil Kamas, který si s Havířovem plácl i na dalším působení Roberta Říčky.

Na podmínkách nových smluv se dohodli i útočníci Jiří Ondráček a Pavel Sedláček, kteří mají před podpisem. Gólmani Libor Kašík a Tomáš Štůrala jsou pod platnými kontrakty, o budoucnosti Luboše Horčičky se jedná. „V tuto chvíli to ale není vyjednávání o podmínkách, ale o tom, jak si nastavíme brankářský systém. Máme i výborný vztah se Vsetínem a Petr Hromada ukázal, že i on si zaslouží nějakou šanci. Variant je velké množství. Nemůžeme se unáhlit. Je třeba si vyhodnotit sportovní i ekonomickou stránku," vysvětlil Kamas.

Nejistota je však kolem útočníka a jednoho z lídrů Petra Lešky, který zvažuje konec kariéry. „Stále platí, že se připravujeme na variantu s ním i bez něj," zopakoval jednatel PSG.

Leška se má definitivně rozhodnout na startu letní přípravy, kterou ševci zahájí pod vedením stávajícího realizačního týmu v čele s osvědčenou trenérskou dvojicí Rostislav Vlach – Juraj Jurík. Ti už se ovšem budou muset obejít bez kapitána Čajánka, jenž bezprostředně po prohraném sedmém čtvrtfinále s Kometou Brno definitivně ukončil svou úspěšnou kariéru.

Proto se klub snaží najít náhrady za citelné ztráty, kterými by alespoň zalepil díru v produktivitě. Žádné konkrétní jméno, které se v minulých dnech objevilo v médiích, však Kamas nepotvrdil ani nevyvrátil. „K žádným spekulacím medií se nebudu vyjadřovat. Protože případy Holíka a Kotvana dokazují, že to byly holé nesmysly. Jediné, co dnes potvrdím, je velký zájem o dva produktivní útočníky ze slovenské extraligy. Patřili k nejproduktiv­nějším v celé soutěži. Minimálně jedno jméno oznámíme již příští týden," slíbil Kamas.