Bude se historie opakovat? Po 25 odehraných zápasech má Zlín 28 bodů, tedy o tři víc než v uplynulé sezoně. A to ještě mají před sebou lednovou dohrávku se Spartou.

„Všechno je možné. Ale musíme tomu jít naproti, hrát s pokorou a nevymýšlet složitosti. Pokud budeme poctiví, důslední, i štěstí se k nám přikloní," nabádá kouč Rostislav Vlach.

Tedy stylem, kterým odehráli poslední dva zápasy s Plzní (4:2) i s Kometou Brno (2:1). Zatímco vloni se Zlín musel vypořádat s odchody Honejska, Zámorského a Melenovského, ztráty lídrů Čajánka s Leškou jsou od začátku ještě citelnější.

„Jsou tady další kluci, kteří je musí na ledě i v kabině zastoupit," opakují především hráči už od začátku letní přípravy.

Přestože z výkonů první poloviny soutěže rozhodně není k jásání, v posledních dvou zápasech byl jistý progres znát. „Nejvíc mě asi mrzí zápas s Pardubicemi, které jsme jasně přehráli a přestříleli, ale nevyhráli jsme," připomněl Vlach poslední domácí průšvih 1:3. Už předtím ale ševci litovali ztrát s Olomoucí (0:3 na 4:3) i Brnem (z 0:2 na 3:2 v prodloužení).

Okamžitě se také začaly vyplácet příchody Jana Maruny z prvoligového Havířova a Robertse Bukartse z Dinama Rigy. Od svého příchodu dohromady nastříleli devět gólů. Zbytek týmu jen o pět branek víc. Také loni povadlý Zlín oživili příchozí Říčka s Jakubem Svobodou, kteří v daný moment zastoupili Balaštíka.

„Přišli v době, kdy jsme byli v nepohodě a měli čistou hlavu. Nebyli tolik zatížení stavem v mužstvu. Určitě se jim hrálo uvolněněji než ostatním. Byli sebevědomější a možná měli i větší chuť do hry," myslí si Vlach, jehož tým aktuálně ztrácí tři body na 10. místo a jistotu předkola play-off. Na šesté místo a přímý postup do čtvrtfinále pak ševci ztrácejí sedmnáct bodů. Pro srovnání, vloni byla největší ztráta na „šestku" o jeden bod méně.

„Těžko říct, jestli je výkonnost srovnatelná. Uvidí se až v dalších zápasech, jestli se výkonnost zvedne natolik, abychom bodovali," ví Vlach.

Jeho tým se v případě dnešní výhry za tři body může od posledního Litvínova vzdálit už na osm bodů. „Uskočili jsme, ale nahrané body nemáme. Z následujících dvou zápasů s Litvínovem a v neděli se Spartou chceme alespoň tři body a posunout se výš. Obvykle to moc nerozlišuji, ale tentokrát je to pro oba týmy důležitý zápas," ví Vlach.